YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Anjalankosken yrittäjäpalkinto Keroil Oy:n yrittäjäpariskunnalle Mirka ja Arto Vainiemelle –Vainiemien huoltoasema Myllykoskella täyttää ensi vuonna 50 vuotta
Stiina Kokkonen
Vainiemet ovat pitäneet huoltoasemaa ensi vuonna 50 vuotta Myllykosken keskustassa.
– Yrittämiseen kasvoin pikkupojasta lähtien vanhempieni Eskon ja Helenan mukana. Ennen oli sananmukaisesti palveleva huoltoasema. Tällä hetkellä huoltoasemalla polttoaineen myynti on enemmänkin lisäpalvelua asiakkaalle, kertoo Arto Vainiemi, jolla on yrittäjävuosia jo 31.
Arton yrittäjäura alkoi, kun Vainiemet ostivat polttoaineiden jälleenmyyntiin erikoistuneen Kymen Polttoöljymyynti Oy:n Kotkasta vuonna 1990.
– Alussa tehtiin yötä päivää töitä. Työtunteja kertyi vuodessa 4000, kun yöt ajoi polttoöljyä ja päivät oli huoltoasemalla.
Vainiemen kolmas yritys on kiinteistövuokraukseen perustettu Aresoil Oy. Sen Arto omistaa isänsä kanssa.
Mirka Vainiemi tuli töihin Kymen Polttoöljymyynti Oy:n valmistuttuaan markkinointipuolelta Kouvolan Liiketalous- ja ulkomaankauppainstituutista vuonna 1996.
– Talossa vuosia tulee 25 ja Arton kanssa olemme olleet 20 vuotta.
Huoltoaseman kehittäminen alkoi vuonna 2000, kun erillisenä toiminut kahvila yhdistettiin huoltoasemaan ja tehtiin laajennusosa.
– Vuonna 2006 ostimme Arton kanssa Joensuusta Keroil Oy -nimisen lämmitysöljyn jälleenmyyntiyrityksen. Yhtiölle tuli käyttöä 2010, kun Esko ja Helena päättivät jäädä eläkkeelle.
– Esko oli jo vähän aikaa puhunut, että ottaisimme Arton kanssa huoltoaseman hoitoomme, mutta ohitimme puheet. Sitten kerran Esko vaan sanoi, että huoltoasema laitetaan kiinni puolen vuoden päästä, jos jatkajaa ei löydy. Menimme Arton kanssa kotiin ja nukuimme yön yli puhumatta asiasta. Aamulla sitten molemmat sanoimme, että eiköhän sitä huoltoasemaa pidä jatkaa.
Mirka naurahtaa, että kolmevuotiaana hän oli äidille sanonut, että hänestä tulee johtaja, mutta ei hän olisi kuitenkaan arvannut, että yrittäjä.
– Kun sitten kerroimme Eskolle päätöksestä, näki että hän oli meistä äärettömän ylpeä. Hänen elämäntyölleen löytyi jatkaja.
Mirka muistelee, että paperityötä oli alussa aika tavalla, kun Huoltoasema E. Vainiemi Ky lopetti toimintansa 31.7.2010 ja Keroil aloitti elokuussa 2010.
– Olihan se aika rankkaa, kun pojat olivat vielä pieniä. Teimme sen päätöksen, että kotona ei työasioita puhuta ja se on aika hyvin pitänyt.
Vainiemet tiesivät, että perinteinen huoltoasema ja sen kahvio tulevat tiensä päähän jossain vaiheessa. Toimintaa alettiin kehittää pikku hiljaa.
– ScanBurgerin otimme vuonna 2014 ja Kotipizzan 2018. Ne toivat meille paljon uusia asiakkaita ja lisäsivät myös aukioloaikoja.
Huoltopalvelut lopetettiin kuusi vuotta sitten, kun päätettiin pesuhallin saneerauksesta.
Vuosi 2020 ja korona on oma lukunsa.
– Olen oppinut, että en ihan pienestä stressaa, mutta korona laittoi arvoja uusiksi. Suuri kiitos henkilökunnalle, meidän työperheellemme. Ilman heitä emme olisi selvinneet. Pelkäsin, että joku työntekijöistä sairastuu, mutta onneksi niin ei käynyt, sanoo Mirka.
St1 selvisi koronasta pienin vaurioin. Keittiöremontti saatiin tehtyä. Työntekijöiden lomautukset jäivät muutamaan päivään.
– Pari päivää yritimme pitää kiinni, mutta kun valot paloivat, joku aina kurkki ikkunan takana. Sitten päätimme avata ovet ja noutoruoka lähti lentoon. Saimme ihan uusia asiakkaita.
– Olen kiitollinen jokaisesta asiakkaasta, joka uskalsi tulla. Osa vanhemmista asiakkaista jäi pois, mutta pikku hiljaa hekin ovat palanneet. Aamu- ja iltaparlamentit alkoivat taas kokoontua.
Vaikka korona ei ole mihinkään kadonnut, tulevaa suunnitellaan. Seuraavassa investoinnissa laitetaan aurinkokennot huoltoaseman katolle.
Keroil Oyn liikevaihto on tänä vuonna 1,6 miljoonaa euroa.
– Meille tärkeää on työllistää Myllykoskella. Keroililla on kahdeksan työpaikkaa ja Kymen Polttoöljymyynti Oy:llä kolme.
Entäpä tulevaisuus?
– Öljynmyynti vähenee koko ajan. St 1:den kanssa sopimus on tehty viideksi vuodeksi. Uusi säiliöauto päätettiin kuitenkin vielä hankkia, kertoo Arto.
Arto ja Mirka vilkaisevat toisiaan.
– Tarkoitus olisi vähentää viiden vuoden päästä selvästi työntekoa, jos ei nyt ihan eläkkeelle vielä päästä. Altti, 13, ja Okko, 15, ovat silloin jo täysikäisiä. Perheeseen kuuluvat myös muualla asuvat Arton lapset Atte ja Enna.
Anjalankosken yrittäjäpalkinnot – Vuoden Yrittäjä, Nuori Yrittäjä ja Yksinyrittäjä – jaetaan maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa 11.12. Kouvolassa.