Sulo Kaijala on kehuttu kyläkauppias
Alun perin Kaijala tuli osuuskauppiaaksi vuonna 1986. Kun osuuskauppa päätti sulkea myymälän, Kaijala päätti jatkaa itse.

Asiakkaat takasivat Sulo Kaijalan pankkilainan ja vaativat jäämään kylälle – Nyt Riitun puoti on turistikohde

Taivalkosken perukoilla sijaitsevan kyläkaupan yrittäjä haluaa tarjota asukkaille kaiken tarpeellisen.

Yksinrittäjä Sulo Kaijalasta, 69, on tullut pienimuotoinen julkkis Taivalkosken Metsäkylässä. Helsingin Sanomien uutisoitua viime kesänä Kaijalan Riitun puodista moni turisti koukkasi lomareissullaan sen kautta.

Metsäkylä on noin 300 asukkaan kylä, joka sijaitsee runsaan 30 kilometrin päässä Taivalkosken keskustasta. Kaijala on pyörittänyt kyläkauppaa omissa nimissään noin 30 vuoden ajan.

Alun perin Kaijala tuli pyörittämään osuuskauppaa vuonna 1986. Kun osuuskauppa päätti sulkea myymälän, Kaijala päätti jatkaa itsenäisenä yrittäjänä. Elettiin lama-aikaa, ja korot huitelivat yli 16 prosentissa.

– Otin pankista 80 000 markan velan kaupan varaston ostamista varten. Pankinjohtaja varoitteli, että älä ota kiinteistöä omiin nimiin ennen kun toiminta on lähtenyt pyörimään, kyläkauppias kertoo Yrittajat.fille.

Tuore yrittäjä noudatti neuvoa ja hankki kiinteistön vasta parin vuoden päästä maksettuaan lainan.

Kaijala oli opiskellut markkinointi-instituutissa Helsingissä ja oli 90-luvulla aikeissa perustaa mainostoimiston. Kyläkaupan asiakkaat saivat kuitenkin mielen muuttumaan.

– Moni asiakas kannusti, että tähän sinä jäät. Asiakkaat olivat takaajana pankkilainassakin. Kun vein 80 nimen listan pankinjohtajalle, hän sanoi heti, että sinulla on hyvä luotto täällä.

”Moni asiakas kannusti, että tähän sinä jäät.”

Sulo Kaijala, kauppias

Laaja valikoima

Kaijalan kaupasta saa yhtä sun toista. Valikoimissa on elintarvikkeiden lisäksi peltolantaa, eläinten rehua, rakennustarvikkeita kuten betonia, laattoja ja villaa sekä erilaisia pientyökaluja.

– Yritän pitää valikoiman monipuolisena, koska eioon myynti ei täällä kannata. Silloin ihmiset ajavat hakemaan ostoksensa kirkonkylältä.

Riitun puodissa voi hörpätä kahvit, täyttää veikkauskupongit ja hakea postipaketit. Elintarvikkeiden hinnat ovat kalliimpia kuin tavallisessa marketissa, mutta siihen asiakkaat ovat tottuneet.

– Jos myisin samoilla hinnoilla kun marketissa, kyläkauppa olisi konkurssin partaalla.

Kaija myy myös polttoainetta. Tällä hetkellä litrahinta on 2,3 euroa. Sen takia moni kyläläinen miettii kahdesti, kannattaako ostosten perässä ajaa Taivalkosken keskustaan.

– Bensan hankintahinta on kalliimpi, koska emme ole päätien varrella. Polttoaine joudutaan toimittamaan syrjemmälle, mikä nostaa hintaa, Kaijala perustelee.

Viikonloppuisin kyläkaupassa avautuu baari, jossa vietetään karaokeiltoja. Kaikki 34 asiakaspaikkaa ovat usein täynnä. Karaokebaari avattiin aikanaan kyläläisten toiveesta: kyläkaupan tiloissa oli tyhjillään kolme huonetta.

– Aluksi menimme jukeboksilla ja yhteislaululla. Kun se alkoi hiipua, löysimme karaoken.

Baarissa myydään mietoja alkoholijuomia ja pientä suolaista.

”Jos myisin samoilla hinnoilla kun marketissa, kyläkauppa olisi konkurssin partaalla.”

Sulo Kaijala, kauppias

Lupa Kalle Päätalolta

Riitun puodin nimi juontaa juurensa edesmenneen kirjailijan Kalle Päätalon saman nimiseen äitiin. Kalle Päätalo on syntynyt aivan nykyisen kyläkaupan naapurissa.

– Kalle kävi muutaman kerran täällä asiakkaana. Kysyin silloin häneltä, saisiko äidin nimeä käyttää markkinoinnissa. Sitten Kallelta tuli kirjallinen lupa, Kaijala kertoo.

Aikoinaan Päätalon serkku Niilo toimi kauppiaana kylällä vuoteen 1968 saakka.

Kaijalalla ei ole aikomustakaan luopua kauppiaan hommista.

– Olen tykännyt tästä. Puhun paljon ja kaupalla pääsen porisemaan. Kahvittelemme ja juttelemme asiakkaiden kanssa. Siitä on molemminpuolinen hyöty, koska moni asuu kylällä yksin ja kauppa on ainoa paikka, missä näkee ihmisiä.

Yrittäjä itse pitää hyvinvoinnistaan huolta paitsi sosiaalisella kanssakäymisellä, myös päivittäisillä lenkeillä.

– Olen aina ollut terve. Lääkkeitä ei ole tarvinnut syödä. Olen sanonut, että kun teen hommia vielä toiset 30 vuotta, voin lopettaa 100-vuotiaana. Rikastunut en ole, mutta olen pärjännyt niin, että vielä tässä hengissä ollaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen