YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Avetak Oy on innovatiivinen maaseudun konepaja
Mäntsälän Sälinkäällä kaukana maailman metelistä toimiva konepaja Avetak houkuttelee työntekijöitä – yritystä lähestytään tuon tuostakin. On Avetak työllistänytkin, sillä alun perin kolmen hengen firmasta on kasvanut kahdeksan vuoden aikana yli 20 hengen yritys, jolle kasvaminen on ollut alusta asti tavoite.
– Olemme ihmisläheisiä, kuin yhtä perhettä. Emme halua katsella työntekijöitä ylhäältäpäin, vaan kulkea samalla tasolla. Pyrimme siihen, että työntekijän on helppo lähestyä ylempää johtoa. Yhteistoiminnan kulmakivi ovat yhteiset pelisäännöt, joiden ohessa toteutetaan molemminpuolista joustoa, Helmi Laitinen kuvailee toimivaa yhteistyötä henkilökunnan kanssa.
Avetakin ovat perustaneet vuonna 2015 Helmin aviopuoliso Eero Laitinen ja Lauri Ylimartimo. Laurin vahva osaaminen on peräisin työskentelystä mekaanikkona ilmailuteollisuudessa, Eerolla vahvuuksia ovat metalliteollisuuden menetelmäsuunnittelu, valmistusmenetelmät ja konepajatoiminta.
Yrityksen asiakkaita ovat rakennus-, laiva- ja teknologiateollisuus. Avetak jakautuu pääasiassa kolmeen palvelutarjontaan: konepajan tilaustyöt ja sopimusvalmistus, moduulituotanto ja oma TI-FA -tuotanto. Avetak tarjoaa osa- ja kokonaispalveluita, mm. menetelmäsuunnittelua, ohutlevytöitä, koneistusta, taivutusta,laserleikkausta, hitsausta, pintakäsittely- ja maalauspalveluita sekä kokoonpanoa.
– TI-FA -tuotteet ovat avainlippumerkittyjä metallituotteita, joista suosittuja ovat kaiteet, portaat, hoitotasot ja tulisijan eduspellit. Valmistamme talotehtaalle teknisen tilan moduuleita. Lisäksi voimme tehostaa asiakkaidemme tuotantotiloja valmistamalla työkaluja, vaunuja, jigipöytiä ja rullaratoja, Helmi Laitinen toteaa.
– Vahvuutemme on menetelmäsuunnittelu ja kokonaispalvelutarjonta. Voimme esimerkiksi suunnitella ja valmistaa tuotekehityksestä valmiiksi tuotteeksi samassa konepajassa.
– Yrittämisen suurin haaste on kasvavan liiketoiminnan myötä tulevat velvoitteet ja siihen liittyvä resursointi. Yrityksessämme on koko toiminnan ajan pidetty reaaliaikaista talouden hallintaa, joka on koettu hyväksi toiminnan päiväkohtaisen ja kokonaistarkastelun kannalta.
– Hiilijalanjäljen laskenta on ollut jonkin verran puheissa ja jo tässä vaiheessa pyrimme luomaan meidän alaamme sopivia suunnitelmia ja menetelmiä.
– Yritämme kasvaa hallitusti ja hillitysti, tavoitteiden ja suunnitelmien mukaisesti. Luomme suuntaviivat ja budjetit tuleviin vuosiin aikajanalla, joka on tiedossa, tarpeelliset muutokset huomioiden, toteaa Helmi, joka vastaa yrityksen taloushallinnosta, myynnistä, markkinoinnista ja henkilöstöstä.
Avetak onkin kasvanut koko ajan tasaisesti. Viime vuonna liikevaihtoon vaikuttivat osaltaan rakennusalan toiminnan hidastuminen, materiaalihintojen nousut ja muut hinnannousut. Yritys kehitti ja teki muutostoimia panostaen lisää teknologiateollisuuteen.
Toimintaa on kehitetty, yhtiö sertifioi tänä vuonna ISO9001 ja ISO 14001 sertifikaatit. Lisäksi yhtiöstä löytyy EN1090 sekä vaativien hitsausten sertifikaatti 3834-2.
– Koulutamme omaa henkilöstöä tarpeen mukaan ja palkkalistoilla on oma hitsauskoordinaattori. Olemme tarjonneet myös monelle nuorelle ja alan vaihtajalle oppisopimus- ja työharjoittelupaikkoja.
Ely-keskuksen tukea investoinneille
Avetak investoi joka vuosi jotain, kehittäen sitä millä on kysyntää. Viimeisin suuri investointi oli Bodor-yhdistelmälaser, johon yritys sai Ely-keskuksen investointitukea 20 %.
– Havaitsimme, että alihankinnassa oli niin paljon lasertöitä, että kannattaa hankkia oma ja säästää alihankintakuluissa. Keväällä 2022 käyttöön otettua laitetta on ajettu kahdessa vuorossa ja koettu laite hyödyllisenä ja toimintaa tehostavana, Helmi Laitinen toteaa.
Aiemmin yritys on saanut tukea alihankintapalveluiden kilpailutusjärjestelmä E-palkin kehittämiseen. E-palkki tekee tilaajista ja tuottajista yhteispalvelun, josta Avetak ottaa kokonaisvastuun. Kun E-palkki systeemi kehittyi, yritys alkoi tehdä itse enemmän sopimusvalmistusta ja tilaustöitä. Sitä myöten rakentui oma konepajatoiminta, ja nyt sopimusvalmistusta on 66 % toiminnasta.
– Tästä Bodor-laserista tein ensimmäistä kertaa itse hakemuksen. Siihen kokosin tarjoukset kolmelta eri toimijalta. Tein selkoa, mikä on hankinnan tarkoitus, hyötysuhde ja monessako vuodessa se maksaa itsensä. Piti kuvailla järkisyy hankinnalle ja mikä on sen pitkän ajan vaikutus liiketoiminnalle.
– Hankinnan jälkeen pitää tehdä seurantaa ja ilmoittaa Ely-keskukselle vuosittain, mitä hyötyä hankinnasta on todellisuudessa ollut ja mikä on sen teho.
Lisää kasvua teknologiateollisuudesta
– Kasvunvaraa löytyy teknologiateollisuudesta. Markkinointia teemme lähinnä messuilla, myös jonkin verran somessa. Ollaan saatu hyvä imago. Meidät koetaan toimitusvarmoiksi ja laadukkaiksi, yhteistyö on saumatonta. Asiakkaat referoivat eteenpäin eli puskaradio pelaa. Jotakin ihmeellistä hyvää tapahtuu, Helmi Laitinen toteaa.
– Olemme olleet rohkeita. Uusimme Suvilahden vanhan kaasukellon vesikaton teräsrakenteet. Kaasukello on halkaisijaltaan 40 metriä – ja yhtä korkea!
Eerolla ja Helmillä on viisi yhteistä lasta. Harrastuksina ovat lentopallo ja padel. Lomailemaan pariskunta pyrkii aina kun mahdollista, ottaa viikon tai edes viikonlopun. Toki lomailu vaatii aina järjestelyjä, mutta parasta ovat perheen yhteiset hetket ja lomamatkat.
– Yrittäjät eivät katso kelloa, milloin tulevat kotiin. Yrittäminen ottaa ja antaa, mutta antaa enemmän. Se on elämäntapa.
Teksti ja kuva: Jukka Nissinen