YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.5.2025 klo 08:39
Uutinen

Eläkeläinen voi olla yritykselle mahdollisuus – myös yksinyrittäjälle

Tämä teksti on konekäännetty.

Kokeneet eläkeläiset ovat voimavara, jonka yhä useampi yrittäjä voisi ottaa avuksi arkeen. He tuovat osaamista, joustoa ja luotettavuutta – juuri sitä, mitä monessa yrityksessä kaivataan.

Monella eläkeläisellä on takanaan 30–40 vuotta työelämää. Se on valtava osaamispääoma.

Usein kokemuksen ja osaamisen mukana tulevat asiakaspalvelun rutiinit, kyky kohdata ihmisiä aidosti, rauhallisuus ja varmuus työtilanteissa sekä sitoutuminen ja täsmällisyys. Eläkeläiset ovat töissä vapaaehtoisesti, ja haluavat mielekästä tekemistä, käyttöä osaamiselleen, työyhteisöä ja sisältöä päiviinsä.

”He tekevät, mitä on sovittu, ja tulevat silloin kun on sovittu”, kiteyttää inkoolainen Pentti Järvinen. Sagawindin yrittäjä on työllistänyt tilapäisesti monenlaisia työntekijöitä. Hänen mukaansa eläkeläiset ovat monessa tilanteessa ”tunnollisimpia työntekijöitä”.

Yritykselle järkevä ratkaisu – taloudellisesti ja käytännössä

Eläkeläisen palkkaaminen on yrittäjälle monella tapaa kevyt ratkaisu:

  • Eläkeläinen maksaa veroa, mutta työeläkemaksun maksu päättyy, kun työntekijä täyttää 68 vuotta. Tämä tekee palkkaamisesta edullisempaa.
  • Eläkeläisen kanssa voi tehdä määräaikaisen työsopimuksen ilman erityistä perustetta.
  • Eläkeläisiä itseään kiinnostaa osa-aikainen työskentely. He tekevät mielellään muutaman tunnin, pari vajaata päivää viikossa tai lyhyitä projekteja. Monella yrittäjällä työn teettämisen tarve vaihtelee kysynnän tai sesongin mukaan
  • Useimmille eläkeläisille palkka ei ole ykkösmotiivi – tärkeämpää on mielekäs tekeminen ja pieni lisäansio, jolla voi vaikka matkustaa.

Keikkatyötä monessa muodossa – näin se onnistuu

Eläkeläinen voi työllistyä yritykseen usealla tavalla. Palkkaus työntekijäksi sopii, kun työ on säännöllistä tai selkeästi rajattu. Eläkeläinen voi laskuttaa työnsä esimerkiksi laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta.

Eläkeläisten vuokratyönvälitykseen löytyy myös erikoistuneita toimijoita. Silloin välitysyritys hoitaa työsuhteen, vakuutukset ja hallinnon. Näin yritys ja työntekijä pääsevät nopeasti ja pienemmällä riskillä itse asiaan, eli työn äärelle.

Markkina kehittyy ja monipuolistuu

Yksi eläkeläisten työtä välittävä taho, AgeIn® on kehittänyt Inkoossa mallia, jossa eläkeläiset voivat ilmoittautua keikka- tai projektitöihin digitaalisen alustan kautta. Samalla alustalla kohtaavat yritysten tarpeet ja eläkeläisten kiinnostus. Projektissa ovat mukana Inkoon Yrittäjät ja kunta.

AgeInin yrittäjä Ulla-Maija Soininen korostaa, että Etelä-Suomessa työmarkkinoille halukkaita eläkeläisiä on moninainen joukko asiantuntijoista suorittavan työn tekijöihin. Osa heistä haluaa käyttää työurallaan kasvattamaansa osaamistaan, toiset tehdä jotain ihan muuta.

Soininen kertoo, että esimerkiksi armeijasta eläköityneet ovat tehneet isompia ja pienempiä remontti- ja rakennustöitä. Useampi eläkeläinen hoitaa yritysten laskutusta, palkanlaskentaa ja kirjanpidon eri osa-alueita – tehtäviä, jotka ovat pienissä ja pk-yrityksissä kriittisiä, mutta tyypillisesti osa-aikaisia.

Parhaimmillaan osaava seniori auttaa yritystä kasvattamaan liikevaihtoaan niin, että uuden täysipäiväisen työntekijän työllistäminen tulee mahdolliseksi.

Yksinyrittäjälle toimiva tapa joustoon  

Eläkeläisen palkkaaminen voi olla matalan kynnyksen mahdollisuus myös yksinyrittäjälle.

Soininen kertoo tapauksesta, jossa kapealla niche-alalla toimiva iäkkäämpi yrittäjä, joka oli henkilökohtaisesti hankalassa tilanteessa, onnistui saamaan töihin saman niche-alan erikoisosaajan. Jo muutama viikoittainen tunti on auttanut yrityksen uuteen kehittämisvaiheeseen. Myös vastikään eläköitynyt erikoisosaaja tämän työn myötä loistaa ja voi hyvin.

Yhteiskunnallista vaikuttavuutta nyt ja jatkossa

Inkoossa odotetaan päätöstä suuresta teollisuusinvestoinnista. Jos se saadaan paikkakunnalle, syntyy tarve monenlaisille palveluille. Niiden tuottamiseen tulee olemaan haastavaa löytää tekijöitä paikkakunnalla, josta lähdetään opiskelemaan muualle ja jonne ei juuri ole kotoutunut maahanmuuttajia. Osaavat eläkeläiset ovat aito työvoimapotentiaali.

Sama tilanne tulee olemaan edessä monella paikkakunnalla tulevaisuudessa, kun Suomen työikäisen väestön suhteellinen osuus pienenee. Maahanmuutto keskittyy tietyille paikkakunnille eikä nykyisten ennusteiden mukaan yllä riittävällä tasolla.

Soinisen yritys on yhteiskunnallinen yritys. Hänelle merkityksellistä on eläkeläisten osa-aikatyön terveysvaikutukset eläkeläisille itselleen.

65-vuotiaista monet ovat erinomaisessa kunnossa ja heidän on hyvinkin mahdollista jatkaa osa-aikaisissa töissä 10-15 vuotta. Soininen kertoo kansainvälisistä tutkimuksista, jotka osoittavat aktiivisuuden ja osallisuuden merkityksen paitsi eläkeläiselle itselleen, myös hänen lähipiirilleen. Arjen rakenne ja sosiaaliset suhteet ylläpitävät henkistä hyvinvointia.

Ei ihme, että aihepiiri kiinnostaa myös kuntaa.

Yrittäjä, mieti

  • Onko arjessani tehtäviä, jotka sopisivat lyhyinä keikkoina tai muutamana päivänä viikossa?
  • Tarvitsenko osaamista, jota ei nyt löydy nuoremmista työntekijöistä?
  • Voisiko eläkeläinen täydentää tiimiäni osaamisella ja asenteella?