YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Eno ei ole pudonnut veneestä
Enon Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.
Enon Yrittäjät ry
Perustettu 13.4.1978
Paljon on vettä virrannut Pielisjoessa sitten edellisen 20 vuoden takaisen juhlalehtiartikkelin.
Tuolloin Eno oli vielä itsenäinen kunta, mutta kuntaliitoksella vuoden 2009 alusta osa Joensuun kaupunkia, sen ”viheralueita” kuten nykyisin sanotaan.
Olen asunut alueella vasta 5 vuotta, joten omakohtaista kokemusta ajasta ennen kuntaliitosta eikä liitoksen vaikutuksista ole. Päätin kysyä asiasta Satu Kuivalaiselta ja Pauli Tahvanaiselta. Satu on pitkän linjan järjestöaktiivi, Enon kunnan aikainen kunnallispoliitikko ja yrittäjä vuodesta 1992 alkaen. Pauli on paitsi yrittäjä, myös toiminut mm. Enon kunnan elinkeinoasiamiehenä ja yritysneuvojana Josek Oy:ssä, joka oli Joensuun seudun yritysten kehitysorganisaatio. Sadun mukaan yrittäjien asiat eivät olleet Enon kunnan keskeistä agendaa. Kunnan toiminnassa korostui vahvasti sosiaali- ja terveyspalveluihin panostaminen, mikä tietenkin välillisesti paransi myös yrittämisen edellytyksiä. Paulin näkemyksen mukaan kunnalla oli yritysyhteistyössä aktiivisempi rooli ja yrittäjäjärjestö kutsuttiin vuosittain pari-kolme kertaa yhteistyöpalaveriin. Nykyisin kaupunginjohto ei järjestä neuvonpitoja vaan asiat hoidetaan Business Joensuun kautta. Tahvanaisen mielestä tilojen etsintä ja vuokraaminen yrityksille sujui ennen nopeammin ja yksilöllisemmin kuin nykyään. Sadun mukaan palveluja on liitoksen jälkeen viety kauemmas mikä heikentää alueen vetovoimaa ja tuo haasteita yrityksille. Joensuun kaupungilta Kuivalainen toivookin panostusta alueen kehittämiseen siten, että alue säilyy elinvoimaisena ja pystytään turvaamaan osaavan työvoiman saanti muun muassa alueen suurimmalle työllistäjälle, Enocell Oy:lle.
Tehtaan merkitys seutukunnalle oli suuri 20 vuotta sitten ja on sitä edelleen. Enocell Oy on siirtänyt tuotantoaan kaukonäköisesti mm. vaate- ja paperiteollisuudessa käytettäviin liuko- ja havupuuselluihin. Stora Enso teki Uimaharjun tehtaalle 52 miljoonan investoinnin, joka valmistui vuonna 2019. Yhtiö on mukana myös yhteisyritys TTT:ssä (Tree to textile Ab), jonka on tarkoitus perustaa tekstiilivalmistuksen koelaitos Suomeen tai Ruotsiin jonkun Stora Enson tuotantoyksikön yhteyteen. Uimaharju on yhtenä vaihtoehtona mukana tarkastelussa ja tehtaan sijoittumisella tänne olisi luonnollisesti iso merkitys alueen muillekin yrityksille ja asukkaille.
Puheenjohtajuuteni alkutaipaleella tuli heti vastaan ennen kokematon kriisi, korona, joka toi haasteita yrityksille koosta ja toimialasta riippumatta. Osa joutui keskeyttämään toimintansa kokonaan. Alueellamme toimii runsaasti yksinyrittäjiä ja mittava alkukesän ponnistuksemme olikin yhdessä Business Joensuun kanssa toteutettu yksinyrittäjätuen markkinointi. Kontaktoimme alueen yksinyrittäjiä puhelimitse varmistaaksemme, että he ovat tietoisia tukimahdollisuudesta. Samalla juteltiin toki paljon muutakin ja kävi selväksi, että tarvetta keskustella ja jakaa kokemuksia on.
Oli ilo huomata, että vaikeasta tilanteesta huolimatta valtaosalla on vahva usko tulevaisuuteen ja luottamus siihen, että yhdessä tästäkin selvitään.
Yhdistyksemme jäsen Terhi Räty kertoo kokemuksiaan jäsenyydestä, katso video täältä >
Koronan vuoksi emme ole päässeet järjestämään yhteisiä tapahtumia tänä vuonna. Syyskuulle suunnitellut juhlavuoden tanssit päätettiin myös siirtää ajankohtaan, jolloin ne voidaan turvallisesti pitää. Muistellaan sillä välin menneitä hauskoja juhlia, kuten kuvan 70-luvun hengessä 17.11.2018 vietettyä yhdistyksen 40- vuotisjuhlaa.
Eno ei ole pudonnut veneestä eikä Uimaharjukaan. Yhdessä olemme enemmän!
Sari Huovinen
puheenjohtaja
Enon Yrittäjät ry
Kuvassa: Asko Lajunen, Leena Lajunen, Taina Saaristo, Sinikka Pekonen, Pauli Tahvanainen, Tuomo Turunen ja Satu Kuivalainen.
Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >