Hakkerointi, tietoturvariskit
Hakkerit ovat ahkerasti liikkeellä.
4.11.2021 klo 08:51
Uutinen

”Facebook-tilisi on hakkeroitu” – Kumppanin viesti käynnisti yrittäjän kahden kuukauden piinan

Hakkeri pääsi markkinointitoimiston Facebook-tiliin käsiksi. Vastausten saaminen jättiyhtiöltä on kestänyt viikkoja, eikä ongelma ole kahden kuukaudenkaan jälkeen ratkennut.

Eräänä sunnuntaina elokuun lopussa joensuulaisen markkinointitoimisto Rookie Communicationsin toimitusjohtaja Arttu Käyhkö sai digikumppaniltaan viestin: Oletteko huomanneet, että yrityksen Facebook-tili on hakkeroitu?

Hakkeri oli päässyt käsiksi yrityksen Facebook-tiliin, teki itsestään ylläpitäjän ja poisti muut. Samalla hän alkoi pyörittää omia roskakampanjoitaan ja sääti päivittäiseksi markkinointibudjetiksi 4 000 euroa päivässä.

– Onneksi digikumppanimme oli vielä tilissämme kiinni. Hän pisti kampanjoita jäihin sitä mukaan, kun niitä syntyi. Lopulta kärsimme rahallisesti vain satasien vahingot, mutta muuten tämän selvittely on ollut vaikeaa, Käyhkö kertoo.

Säätöä kaksi kuukautta

Rookien Communications on viisi henkeä työllistävä markkinointitoimisto. Käyhkö on käyttänyt aikaansa selvitelläkseen asiaa Facebookin kanssa. Kahteen kuukauteen hän tai yrityksen muu henkilöstö ei päässyt omaan sivuun tai Facebook-tiliin käsiksi. Meni viikkoja, ettei Rookien päässyt julkaisemaan omia sisältöjään ollenkaan. Kampanjat käynnistyivät kuitenkin kumppanin kautta.

– Olen lähettänyt passikopioni Facebookille kolme kertaa ja muita todisteita useaan otteeseen. Joka kerta asioin eri ihmisen kanssa. Kaksi viikkoa sitten saimme ilmoituksen, että asia on nyt kunnossa ja pahoittelut, että selvittely vei aikaa. Sivumme ei kuitenkaan toimi vieläkään, mutta Facebookista en ole enää saanut vastausta, Käyhkö kertoo.

– Facebook on iso tietoturvariski, ja se on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tiedän pelkästään Joensuusta toisenkin hakkeroinnin uhriksi joutuneen toimiston, eli ongelma on varmasti laajempi.

Naimisissa Facebookin kanssa

Siihen, miten hakkeri on päässyt käsiksi yrityksen tiliin, ei ole varmuutta, sillä Facebook ei sitä kerro. Käyhkö on pyöritellyt vaihtoehtoja mielessään. Ehkä kaksivaiheinen tunnistusprosessi ei ole yltänyt kaikkiin tai joku on hyväksynyt työkaverin nimellä tulleen vahvistuspyynnön huomaamatta, että sähköpostissa tai nimessä on yhden kirjaimen muutos. Ehkä jotain muuta.

– Helposti se hakkereilta käy. Yrityksenä huolehtisin, että jokaisella asiakkuudella on itsenäinen mainostili. Nyt menetimme onneksi vain kerätyn datan.

Käyhkö on turhautunut asiointiin Facebookin kanssa, sillä ongelmia on ollut aiemminkin. Ennen viimeisintä takapakkia, Facebook lakkautti yhden Rookien tilin, kun Käyhkön analyysin mukaan robotit pitivät sitä epäilyttävänä. Asian selvittelyssä ei anelut ja perustelut painaneet.

– Olen tässä miettinyt, että mitä jos haistattaisi koko Facebookille pitkät, mutta sille ei ole kunnollisia vaihtoehtoja. Sen kanssa ollaan naimisissa.

Miten suojaat Facebook-tilisi – Katso viisi vinkkiä!

  1. Käytä vahvaa salasanaa, jota et käytä missään muualla. Älä käytä salasanana nimiä tai yleisiä sanoja. Lisää joukkoon numeroita ja erikoismerkkejä.
  2. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Katso lisää https://www.facebook.com/help/148233965247823
  3. Ota käyttöön hälytykset tuntemattomilla laitteilla tehdyistä kirjautumisista. Katso ohjeet hälytyksen aktivoimiseen https://www.facebook.com/help/162968940433354
  4. Älä mene Facebookiin hakukoneen hakutuloksen kautta, vaan kirjoita suoraan osoiteriville www.facebook.com. Hakutuloksissa voi olla huijaussivustoja, jotka kaappaavat kirjautumistietojasi.
  5. Älä hyväksy kaveripyyntöjä tuntemattomilta ihmisiltä. Kavereinasi he näkevät seinäsi ja voivat löytää sieltä tietoja, joita voi käyttää hyväksi esimerkiksi salasanan nollaamisessa.

Lähde: Facebook

Elina Hakola