Osa Fortumin yritysasiakkaista on käärmeissään.
Suomen Yrittäjien lakineuvontaan on tullut runsaasti yhteydenottoja Fortum Yritys Aktiivi -sopimuksesta. Kuva: Fortum

Fortumin sähkösopimus herättää suuttumusta yritysasiakkaissa, osa kokee tulleensa harhautetuksi – Tämän takia sopimussakko on perusteeton

Fortum vaatii jopa tuhansien eurojen sopimussakkomaksua. Suomen Yrittäjien asiantuntijan mukaan sopimussakolle ei ole perusteita.

Suomen Yrittäjien lakineuvontaan on pelkästään perjantain aikana tullut kymmeniä yhteydenottoja liittyen Fortum Yritys Aktiivi -sähkösopimukseen ja sen sopimusehtoihin.

Fortum on lähestynyt yrittäjiä sähköpostilla, jossa se ilmoittaa yrittäjän sopimusrikkomuksesta ja vaatii jopa tuhansien eurojen korvauksia sopimussakkoon vedoten. Fortum katsoo, että yrittäjät ovat päättäneet Yritys Aktiivi -sähkösopimuksensa rikkoen kuuden kuukauden irtisanomisehtoa.

Eräs yrittäjä kokee tulleensa harhautetuksi, kun Fortum kertoi sähkön hinnaksi 11 senttiä. Todellisuudessa hinta osoittautui 19 sentiksi kilowattitunnilta. Yrittäjä kertoo reklamoineensa, mutta saaneensa vastaukseksi vain pahoittelut Fortumilta.

Useissa Yrittäjiin tulleista yhteydenotoista käy ilmi, että yrittäjälle on tarjottu uutta Fortumin sähkösopimusta vanhan tilalle sillä edellytyksellä, että aikaisempi Yritys Aktiivi -sopimus lakkaa, eikä kuuden kuukauden irtisanomisaikaa enää sovelleta. Lisäksi yhteydenotoissa on ilmennyt, että Yritys Aktiivi -sopimuksen pörssisähköön perustuva hinnoittelu ei ole yrittäjien mielestä aina toteutunut. Energiayhtiön toiminta on aiheuttanut paljon negatiivisia kommentteja myös sosiaalisessa mediassa.

Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivosen mukaan Fortum ei voi vaatia yrittäjiltä sopimussakkoa tai paluuta vanhaan sopimukseen, jos se on myynyt yrittäjälle uuden, Yritys Aktiivi-sopimuksen korvaavan sähkösopimuksen.

– Näissä tilanteissa yrittäjällä on mahdollisuus kiistää Fortumin vaatimus ja vedota uuteen sopimukseen, jolla vanha sähkösopimus on korvattu. Vaikka Fortum on myynyt tai vaihtanut sähkösopimuksia virheellisesti tai heille epäedullisella tavalla, se ei tilannetta muuta.

– Jos yrittäjälle on tarjottu vanhan Fortumin sopimuksen tilalle uutta Fortumin sopimusta, ei yrittäjän tarvitse irtisanoa vanhaa sopimusta. Tästä syystä sopimussakkovaatimus on perusteeton, Toivonen painottaa.

Näin Fortum perustelee

Fortumin mukaan sillä on sopimuksen ennenaikaisen päättymisen yhteydessä oikeus saada täysi korvaus aiheutuneista tappioista kuten ennalta hankitun sähkön arvosta. Yhtiö vetoaa yrityssopimusten sähkönmyyntiehtoihin.

– Kyseessä olevia sopimuksia ei ole irtisanottu sopimusehtojen mukaisesti ilmoittamalla siitä meille kirjallisesti ja noudattamalla kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Tämä on ollut mahdollista esimerkiksi kun samaan osoitteeseen on tehty uusi sähkösopimus. Sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub mahdollistaa tämän tyyppiset muutokset, valitettavasti myös sopimusehdoista huolimatta, Fortumin yritysliiketoiminnan johtaja Tommi Varhama kertoo.

Yrittajat.fi kysyi Varhamalta, miten virhe paljastui. 

– Huomasimme, että yhteishankintasalkun toteutumassa oleva sähkön hinta erosi hintaennusteesta poikkeuksellisen suuren ennakoimattoman asiakaspoistuman myötä.

Yritys Aktiivi on yhteishankintasalkkusopimus, jossa sähkön hinta muodostuu sähkönhankinnan kustannuksista, jotka jaetaan yhteishankintasalkun asiakkaiden yhteenlasketulla sähkönkulutuksella. Sopimuksessa on Varhaman mukaan kuuden kuukauden irtisanomisaika, jotta sopimuksen päättäminen ei aiheuttaisi ylimääräisiä kustannuksia muille yhteishankintasalkun kautta sähkönsä ostaville.

Fortumilta kaksi vaihtoehtoa

Fortum on ollut eilen torstaina yhteydessä Yritys Aktiivi -sopimustyypin entisiin asiakkaisiin, jotka ovat yhtiön mukaan päättäneet sopimuksensa ehtojen vastaisesti. 

– Sopimuksesta poistuminen ennen kuuden kuukauden irtisanomisaikaa on nostanut muiden Yritys Aktiivi -yhteishankintasalkun kautta sähköä ostaneiden yrittäjien sähkön hintaa. Tilanteesta on aiheutunut haittaa muille asiakkaillamme, minkä vuoksi olemme nyt olleet yhteydessä sopimuksen ennenaikaisesti päättäneisiin asiakkaisiin, jotta voimme korvata haitan muille yhteishankintasalkun asiakkaille, Varhama kertoo.

Fortum tarjoaa vaihtoehtona Yritys Aktiivi -sopimukselle palaamista tai Yritys Aktiivi -yhteishankintasalkulle sopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä aiheutuneiden kustannusten korvaamista.

Fortumin mukaan yhtiö ei hyödy kustannusten korvaamisista.

– Niistä hyötyvät ainoastaan yhteishankintasalkun kautta sähköä ostavat, joiden sähkön hinta korjaantuu tämän johdosta alaspäin, Varhama sanoo.

Yrittäjien Tiina Toivosen mukaan Fortumin selvitys ei muuta tilannetta.

– Jos yrittäjälle on tarjottu vanhan Fortumin sopimuksen tilalle uutta Fortumin sopimusta, ei yrittäjän tarvitse irtisanoa vanhaa sopimusta. Tästä syystä sopimussakkovaatimus on perusteeton.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen