Hämeen Yksinyrittäjä 2022 Jyri Naskali, Naskali Company Oy – Nyrkkeilyhanskat vaihtuivat nahkarusetteihin 

Hämeenlinnan Kalvolassa, Iittalan Lasimäellä yrittävä Jyri Naskali teki aikaisemmin parturi-kampaajan töitä. Se tuntui melko tasaiselta tulonlähteeltä, mutta nahkatyöt kiehtoivat kovasti. 
– Vaimoni kysyi: voisiko nahasta tehdä rusetin, koska itsekin pidät niitä? Ei siinä kauaa sitten tarvinnut pohtia. 

Naskalin nahkarusetteja ei osteta niin säännöllisesti kuin tukkaa leikataan. Silti hän uskoo tuotteisiinsa ja lupaa niille isältä-pojalle takuun. Tuotteet ovat niittäneet mainetta lehdistössä, Linnan juhlissa ja esimerkiksi jääkiekon kisastudiossa huippupelaaja Ville Niemisen kaulassa. 
– Näiden jälkeen verkkosivuillani oli selvät kävijäpiikit. Minulle ei ole tullut ainuttakaan palautusta viiden vuoden aikana, ehkä vain väriä on haluttu vaihtaa, jos rusetti on saatu lahjaksi.  

Naskalin tuotteilla on selkeä genre – erilaiset juhlat. Hän toteaa, että rusetti on muuntautuva, se voi sopia niin sulhaselle häihin kuin rennompiin juhliin vaikkapa farkkupaidan tai liivin kanssa. 
– Häämessut on minulle merkittävä markkinapaikka. Vuosittain solmitaan arviolta noin 20 000 avioliittoa ja jos pienenkin osan näistä pareista tavoitan, ole tyytyväinen. 

Erikoistuneen käsityöläisen markkinat Suomessa pienet. Kansainvälistyminen on käynyt ajatuksissa. Mukaan on tullut myös uusia tuotteita, esimerkiksi taskuliinat, henkselit, vyöt ja airpods-kotelot sekä nyrkkeilijä Eva Wahlströmin suunnittelemat kaulakorut. 
– Saattaa mennä puoli vuotta, että saat työstettyä uuden idean verkkokauppaan saakka, kun väliin mahtuu prototyyppejä, suunnittelua ja kannattavuuslaskelmia. Nahka on raaka ja arvokas materiaali, kun sitä ei voi purkaa ja tehdä uudestaan, pohtii Naskali.  

Yrittäjyyttä silmät mustana, huuli auki 

Rusettien materiaalin Naskali saa muun muassa käytetyistä nyrkkeilyhanskoista. Hän nyrkkeili itse kansallisella huipulla 15 vuotta. 
– Yhdestä hanskasta pystyy tekemään useammankin rusettiosan. Rakkaan lajin perintö jatkuu tässä muodossa. En heittänyt hanskoja naulaan vaan kaulaan, naurahtaa Naskali. 

Naskali, kympin oppilas liikunnassa, käsitöissä ja kuvaamataidossa, on itseoppinut ammatinharjoittaja. Hän toteaa, että yksinyrittäjyys ei haasteellisuudessaan sovi kaikille. Käsityöammatissa se on monille todennäköisin työllistymismahdollisuus. 
– Suvussamme on yrittäjiä kolmannessa polvessa, joten ei tämä minulle mikään vieras valinta ollut. Uuden maailman ja brändin rakentaminen on ollut unelma, jota on saanut toteuttaa kovalla työllä. Oma vaimo on ollut kannustajana alusta lähtien ja auttaa suuresti esimerkiksi somemarkkinoinnissa. 

Naskalin työpaja sijaitsee Iittalan Lasimäellä, mikä on suosittu ja vilkas matkailukohde. Vuosittain alueen pajoissa, myymälöissä ja kulttuurin äärellä kävi tänäkin kesänä yli 100 000 matkailijaa. 
– Kyllä tämä paikka on kävijämäärältään lähes lottovoitto. Useimmat matkailijat käyvät täällä lähes kaikissa kohteissa. Jos pitäisin kivijalkapuotia kotikaupungissani Tampereella, olisi enemmän haastetta saada asiakkaat kadulta sisään. 

Jyri Naskali toteaa tulevaisuudesta, että uutta kaupallista ideaa kehitellään erään yhteistyökumppanin kanssa ja liiketilasta löytyy edelleen varaventtiili – parturintuoli. Yritystoiminnan laajentaminenkaan ei ole mahdoton ajatus. 
– Jos tilauskanta räjähtäisi käsiin, mieluummin helpottaisin työvaiheita ostopalveluna. Plan b pitää aina olla takataskussa. Nyt kokeilen yrittäjän vapaudella, miten rahkeet riittävät, kiteyttää Naskali.