YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hämeen Yrittäjien maakunnallinen taidepalkinto 2022 – Urkurakentamo Martti Porthan Oy: Sointia, estetiikkaa ja akustiikkaa
– Estetiikka kuvanveistoksineen ja kruusauksineen eivät ole olleet taloudellisesti kannattavin osa yritystoiminnassa, mutta se kiehtoo ja on kannustanut tässä työssä, kertoo urkurakentaja Martti Porthan.
Martti Porthan perusti urkuja valmistavan yrityksensä vuonna 1986. Aluksi toimittiin Kangasalla toimintaan huonosti sopivissa vuokratiloissa. Tervakoskelle silloisen 3-tien varteen rakennettiin oma urkutehdas vuonna 1988.
– Kangasalta sain konkurssiin menneen Kangasalan Urkutehtaan ammattilaisia töihin. Perinteisellä soitinrakennusalalla on vahvat mestari-kisälliperinteet.
Oman yrityksen suhdanteet ovat seuranneet talouselämän nousuja ja laskuja. Asiakkaina on ollut kirkkoja, seurakuntayhteisöjä ja oppilaitoksia. Hankintoja tehdään julkisina kilpailutuksina.
– Kilpailu on ollut kovaa. Suomessa on kaksi muuta alan valmistajaa ja kilpailevia tarjoajia tulee myös Ruotsista, Hollannista ja Saksasta. Vientimielessä olemme toimittaneet urut Pietariin ja Tukholmaan, toteaa Porthan.
Nuorempana Porthan oli aktiivinen pianon soittaja ja haaveili myös musiikkia uravalintana.
– Olin tuollon Maxmossa urkurakentaja Hans Heinrichin palveluksessa. Jäin Sibelius-akatemian pääsykokeissa varasijalle ja tämä ratkaisi uravalinnan, koska urkurakentaminen tuntui kiehtovalta työltä. Olen ollut valintaani hyvin tyytyväinen.
Urkujen rakentaminen on pitkä ja monitahoinen prosessi. Kaiken suunnittelun perustana on tila, mihin urut sijoitetaan. Soittimen tulee olla sijoituspaikkansa hengessä rakennettu niin esteettisesti kuin akustisesti toimivaksi. 36 toimintavuoden aikana on rakennettu noin 50 kokonaisuutta eri puolille Suomea.
– Olemme hyvin tyylillisesti tarkkoja, jotta kokonaisuus vastaa sijoituspaikkaan sopivaa aikakautta. Perinteiset puu- ja kivikirkot ovat useimmiten akustisesti toimivia, kun taas modernimmat kirkot ja seurakuntasalit voivat olla jopa haasteellisempia.
Porthanin urkutehtaalla on tehty kaikki puuntyöstövaiheet ja pitkään tehtiin urkupillitkin itse. Parhaimmillaan itse on tuotettu yli 90 prosenttia tarvittavista osista.
– Osaajat alalla ovat nykyään harvassa ja kokeneet ammattilaiset jo eläköityneet. Parhaimmillaan yrityksessämme on ollut kymmenkunta osaajaa töissä.
Ei pelkkä soitin, vaan klassinen taideteos
Martti Porthan on halunnut toiminnassaan olla tinkimätön lopputuloksen, materiaalien, äänimaailman ja estetiikan osalta. Yrittäjyys on antanut mahdollisuuden toteuttaa omia visioita.
– Olen nähnyt, kun soittimia on rakennettu jopa lastulevystä tai kovalevystä. Se tuntuu kammottavalta jo ajatuksena. Päätin jo alkumetreillä, että meillä kaikki rakennetaan massiivipuusta.
Porthan esittelee kuvaa Kotkan kirkkoon rakennetusta äärimmäisen kauniista uruista. Julkisivu on koristeltu kruusauksin ja puuveistoksin. Esikuvana on ollut Freibergin tuomiokirkon 1700-luvulla rakennetut Silbermann-urut, mitä pidetään yhtenä maailman parhaista urkusoittimista.
– Rakenne ja tekniikka on nykyuruissakin hyvin perinteinen. Sähköä käytetään ainoastaan ilman tuottamiseen ja puhaltamiseen urkupilleihin. Osaa rakentamistamme soittimistamme voi käyttää ilman sähköä, kun palkeisiin voi tuottaa ilmaa ihan polkemallakin.
Urkurakentamo Martti Porthan Oy
Urkupilli 2, 12400 Tervakoski
Perustettu: 1986
Kotipaikka: Janakkala
Toimiala: soitinten valmistus