Nuohous ja tulisijat
Nuohoojien kalenteri on nyt pullollaan varauksia. Kuva: Getty Images

Herätätkö takan henkiin ensi talvena? Tarvitset ehkä nuohoojan, mutta kannattaa toimia heti: ”Tulee 200 puhelua päivässä” – Tässä 4 vinkkiä tulisijan käyttöön

Oletko aikeissa lämmittää talvella takkaa, jota ei ole nuohottu vuosiin? Varaudu jonottamaan nuohoojaa kuukausia.

Nuohoojilla riittää vientiä, sillä yhä useampi kotitalous varautuu tulevaan lämmityskauteen polttopuilla. Jos takka on ollut käyttämättömänä vuosia, se pitää tarkistuttaa.

– Nyt on muutenkin vuoden kiireisin aika. Monella nuohoojalla on sellainen tilanne, ettei puheluihin pysty vastaamaan piipun päältä. Silloin kannattaa laittaa tekstiviesti, kymmenen vuotta alalla työskennelleen Pikimusta Oy:n yrittäjä Tiia Karvanen kertoo. Kuusi vuotta toimineen yrityksen toimialue on pääkaupunkiseudulla.

”Puhelin soi koko ajan, mutta sehän on yrittäjän kannalta vain hyvä asia.”

Tiia Karvanen

Nuohous kertoo lämmittäjälle, voiko tulisijaa käyttää turvallisesti vai ei. Moni havahtuu nuohouksen tilaamiseen liian myöhään, kun jonot ovat pitkät. Karvanen kertoo saavansa jopa 200 puhelua päivässä.

– Puhelin soi koko ajan, mutta sehän on yrittäjän kannalta vain hyvä asia.

Yhä useampi soittaja ei ole koskaan aikaisemmin tilannut nuohousta, koska tulisijoja ei ole käytetty. Näissä tapauksissa Karvanen tarkistaa piipun ja tulisijat normaalia tarkemmin. Käyttämättömyyden seurauksena piiput ovat saattaneet rapautua.

– Piipun pohjalla saattaa olla isot kerrokset lehtikariketta, joka pitää poistaa, koska muuten se lisää piipun palokuormaa.

”On helppo ottaa savut sisälle”

Yksi yleisimmistä ongelmista tulisijojen käytössä on niiden savuaminen sisätiloihin. Taustalla on usein käyttäjän kokemattomuus ja tulisijan käyttämättömyys.

– On helppo ottaa syksyllä savut sisälle. Se ei yleensä tarkoita, että tulisijassa on vikaa tai se on tukossa.

Nuohooja ei voi antaa tulisijalle käyttökieltoa, mutta hänen velvollisuutenaan on ilmoittaa asiasta palotarkastajalle, joka tulee asettamaan kyseisen tulisijan käyttökieltoon.

Omassa työssään Karvanen on kuitenkin törmännyt myös luokattomassa kunnossa oleviin takkoihin.

– Osa on suurin piirtein siinä kunnossa, että puhaltaminen riittää romahduttamaan tulisijan sisäpuolelta.

Tiia Karvanen.

Nuohooja ei voi antaa tulisijalle käyttökieltoa, mutta hänen velvollisuutenaan on ilmoittaa asiasta palotarkastajalle, joka tulee asettamaan kyseisen tulisijan käyttökieltoon. Nuohooja tekee vikailmoituksen myös huonokuntoisista piipuista ja puuttuvista tai rikkinäisistä kattoturvatuotteista. Tällaisia ilmoituksia tehdään Karvasen mukaan parin viikon välein.

Tiia Karvasen vinkit tulisijan käyttäjälle

1. Aloita tulisijan lämmitys varoen

Jos pitkään käyttämättä ollut tulisija on nuohottu ja sen toiminta on varmistettu, tulisijan lämmitys on aloitettava varovasti.

– Voi olla, että tulipesä on vuosien mittaan täytetty roskilla. Niitä ei saa missään nimessä polttaa, muuten takasta tulee paljon savua, Karvanen ohjeistaa.

2. Älä täytä tulisijaa täyteen

Kun lämmität tulisijaa ensimmäistä kertaa, älä täytä sitä äärimmilleen, jotta vältyt huoneen täyttymisestä savulla.

– Aluksi kannattaa laittaa tulisijaan esimerkiksi sanomalehtipalloja ja katsoa, lähteekö tulisija niillä vetämään. Vasta kun tulisijan veto on varmistettu, sinne laitetaan puita. Näin hormi ei lämpene liikaa. Pahin riski kylmän hormin liian nopeassa lämmittämisessä on piipun halkeaminen.

3. Käytä kuivaa puuta

Tämän vuoden polttopuut olisi pitänyt tehdä viime vuoden kesällä. Polttopuiden tekeminen nyt on myöhäistä, sillä puu jää kosteaksi, se pikeää ja sen lämpöarvo on huono.

– Puulajikkeella ei sinänsä ole merkitystä. Sekapuu on usein hyvä valinta. Viimeisimpien tutkimusten mukaan kuusi palaa puhtaimmin. Koivua tarvitsee polttaa hieman vähemmän, koska se palaa hyvin kuumana. Erityisen tarkkana koivun polttamisessa on oltava saunakiukaiden kanssa, Karvanen neuvoo.

Myös briketit palavat kuumana, joten niitä ei voi käyttää tulisijassa samaan tapaan kuin polttopuita.

4. Anna tulisijan lämmetä hitaasti

Moni polttopuulla lämmittävä on liian hätäinen. 

– Monesti ihmiset kokeilevat kämmenellä takan pinnasta, onko se kylmä ja laittavat lisää puita. Todellisuudessa takka voi lämmitä vasta pari tuntia siitä, kun se on sytytetty.

Pauli Reinikainen