Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Homekoirayrittäjä tekee salapoliisityötä sisäilmasta – ”Asiakkaalle on pelastus, että joku kertoo, mistä ongelma johtuu”
Homekoiraohjaaja, rakennusterveysasiantuntija Leena Stenlundin intohimo on jäljittää sisäilmasta johtuvia ongelmia. Apuna hänellä on kolme koiraa.
– Rakastan rakennuksia, sanoo Leena Stenlund.
– Ne ovat ihania, ja toisten nurkkien koluaminen on ihanaa. Se on ongelmien ratkomista, salapoliisityötä, hän kuvailee.
Intohimo rakennusalaan on saanut Stenlundin kouluttautumaan pitkälle ja myös opiskelemaan homekoiraohjaajaksi. Päivätyönään hän toimii Vantaan kaupungilla sisäilma-asiantuntijana, muina aikoina hän työskentelee Espoon Homekoirat -yrityksessään. Hän on muun muassa rakennusterveysasiantuntija RTA ja pätevöitynyt kuntotutkija, jolla on asiantuntemusta niin sisäilmasta kuin haitta-aineista.
– Teen tosi paljon töitä. Ajankäytöllisesti päivätyön ja yrittäjyyden yhdistäminen voi kuulostaa ihan hullulta, mutta mikään näistä töistä ei tunnu työltä. Minulle tämä kaikki tuntuu harrastukselta, josta maksetaan, Stenlund naurahtaa.
Stenlundia inspiroi päästä selvittämään, mistä esimerkiksi jokin terveysongelma, kosteuslaikku tai haju johtuu. Hänen mukaansa hajuille ja oireille on yleensä aina jokin syy. Usein sisäilma-asiantuntija ymmärtää jo heti rakennukseen astuessaan, mikä on vialla. Rakennuksessa asuva tai työskentelevä asiakas taas on saattanut miettiä päänsä puhki, mistä jokin terveysoire tai haju johtuu.
– Kun kävelen sisään, näen, haistan, pystyn mittaamaan. Asiakkaalle on suuri pelastus, että joku kertoo, mistä ongelma johtuu ja miten se korjataan. Siksi tämä työ onkin todella palkitsevaa.
Vaikka jotkin tapaukset voivat olla helppoja, toiset voivat olla todella hankalia.
– Tämä työ vaatii omaa mielenkiintoa ja halua viedä omaa osaamista eteenpäin.
Homekoiraohjaaja on yrittäjäammatti
Homekoirista Stenlund innostui kymmenisen vuotta sitten. Hän teki asiantuntijatöitä kiinteistö- ja sisäilma-alalla, kun sattui bongaamaan lehdestä jutun homekoirista.
– Se iski, ajattelin, että tämähän on niin mun juttu. Olin tehnyt alan hommia, mutten ollut hahmottanut, että on olemassa sellainenkin asia kuin homekoira.
Vuonna 2014 Stenlund pyrki ja pääsi opiskelemaan homekoiraohjaajakoulutukseen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymään.
– Homekoiraohjaaja on yrittäjäammatti, sillä käytännössä kaikki homekoiraohjaajat toimivat yrittäjinä, valtaosa sivutoimisesti toisen työn ohessa.
Koira on apuväline
Tällä hetkellä Stenlundilla on kolme homekoiraa, yksivuotias labradorinnoutaja Melli, yhdeksänvuotias labradorinnoutaja Timmi ja kahdeksanvuotias parsonrusselinterrieri Papu. Homekoira-alalla yrittäjiä sekä kilpailua on paljon, ja Stenlund pyrkii erottautumaan muista palvelunsa laadulla sekä asiantuntemuksella.
– Moni yrittäjä tekee tätä työtä koirat edellä, mutta rakennusterveysasiantuntijalle koira on vain yksi mittausväline muiden joukossa, kun selvitetään sisäilmatilannetta ja rakenteiden korjaustarvetta.
Home ei ole ainoa sisäilmaan vaikuttava tekijä.
– Homeen lisäksi oireita tai hajuja voi tulla esimerkiksi kuiduista, vanhoista muovimatoista tai muista kemiallisista päästölähteistä, vanhoista lastulevyseinistä tai puunsuoja-aineista.
Stenlund korostaa, että koirat, kuten mittaritkin, ovat vain apuvälineitä. Mittaustulokset ja koiran ilmaisemat kohdat pitää analysoida, tulkita, mitä ne tarkoittavat.
– Koira näyttää, missä haisee home ja missä ei. Siitä pitäisi muodostaa jonkinlainen asiantuntijalausunto.
Muutakin kuin haistelua
Kun Stenlund vierailee rakennuksessa, jossa epäillään hometta tai muuta terveyshaittaa, hän tekee paljon muutakin kuin homekoiratarkastuksen. Hän on jo etukäteen tutustunut rakennukseen ja sen rakennekuviin. Paikan päällä hän muun muassa tekee aistinvaraisen tarkastuksen, mittaa sisäilman olosuhteita ja selvittää rakennuksen sekä rakenteiden riskit, mahdolliset vauriokohdat ja sisäilmaan vaikuttavat tekijät.
Käynnin jälkeen hän kirjoittaa kattavan raportin ja tekee jatkotoimenpidesuositukset.
– Asiakkaalle on tärkeää tietää, miten jokin vauriokohta korjataan, jotta ongelma poistuu kokonaan.
Esimerkiksi laaja homekoiratarkastus maksaa kohteesta riippuen noin 900–1 000 euroa.
– Hinnan nähtyään jotkut asiakkaat saattavat pyytää paikalle vain pelkkiä koiria. Ihmiset ajattelevat, että koirat ratkaisevat ongelman yksinään, vaikka todellisuudessa asiakkaat tarvitsevat asiantuntijan paikalle ja minun työni on se, mikä tässä maksaa.
Remontti nielee rahaa
Stenlundille tyypillinen tarkastuskohde on 1950-luvun rintamamiestalo, jossa on kostea kellari tai 1970-80-luvun omakotitalo, jossa on matala sokkeli tai valesokkeli. Yleensä tällaisten kohteiden tyypillisten, laajojen vaurioiden korjaaminen maksaa sadastatuhannesta kolmeensataantuhanteen euroon.
– Kyse ei ole ihan pikkusummista.
Stenlund arvioi, että ihmisten tietoisuus asuntojen mahdollisista home- ja sisäilmaongelmista vaihtelee, mutta usein varsinkin asuntokauppatilanteissa halutaan pelata varman päälle ja kutsua paikalle asiantuntija.
Useimmiten home ja muut ongelmat johtuvat rakenteellisista virheistä. Rakennus on alun perinkin tehty niin, että esimerkiksi kosteusvaurioita syntyy pitkän ajan kuluessa.
– Se taas johtuu siitä, miten talot on aikoinaan rakennettu. 1950–1980-luvun talot tehtiin tietyllä tavalla, ja sittemmin huomattiin, ettei se olekaan hyvä tapa. Tai ajateltiin, ettei talon tarvitse kestää kuin 25 vuotta, ja pian kuluukin 50 vuotta.
Homekoira on vaikea koulutettava
Homekoiraohjaajat kouluttavat koiransa itse. Stenlund sanoo, että hyvän homekoiran kouluttaminen on vaikeaa.
– Kouluttaminen ei onnistu kaikilta, vaikka olisi aiempaa virkakoiran tai kisakoiran koulutustaustaakin. Tärkeintä on kouluttaa samalla myös itsensä, jotta ymmärtää mitä koira tekee, ja jotta saa koulutettua koiran oikein ja oikeille hajuille.
Hajukoulutus itsessään on koiralle helppoa.
– Esimerkiksi eukalyptuksen hajun opettaminen vaatii vain muutaman treenikerran, Stenlund kertoo.
Homeet ovatkin sitten tyystin eri asia. Homeet haisevat täysin omanlaisiltaan riippuen esimerkiksi niiden lajista ja kasvupaikasta. Teollinen, laboratoriossa kasvatettu home tai homehtunut rakennusmateriaali minigrip-pussissa ei haise samalta kuin asuintalon seinässä muhiva home. Koira oppii muutamassa kuukaudessa homeen perushajun, mutta se tarvitsee vuosien työkokemuksen oppiakseen haistamaan homeen aina vain uusissa, aidoissa tilanteissa ja kohteissa. Kaiken lisäksi koiran täytyy oppia erottamaan olennainen homeenhaju epäolennaisesta.
– Jos homekoira ilmaisisi joka ikisen homehippusen, vanhassa talossa se saattaisi ilmaista vähän joka nurkan. Koiran ei siis tarvitse ilmaista ihan kaikkea, vain merkitykselliset kohdat.
Ja kaiken lisäksi jokin suuri, merkityksellinen homealue voi haista koiran nenään vain lievästi, kun taas pieni homemurunen voi haista voimakkaasti.
– Siksi onkin hyvä, että minulla on kaikki muu osaaminen, jonka avulla pystyn arvioimaan kokonaisuutta. Koira näyttää hajuja, mutta minä selvitän, mitä ne ovat.
Stenlund kokee pystyneensä yhdistämään sujuvasti päivätyön ja yrittäjyyden. Hänellä on töidensä lisäksi neljä lasta ja juuri rakennettu talo. Hän arvelee, että ehtimisen salaisuus on mielenkiintoinen työ.
– Moni ihmettelee, miten pystyn tähän, mutta minä taas ihmettelen, miksi muutkin eivät tee näin.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen