PRH:n mukaan huijaukset on tunnistettu ja ongelmaan on tartuttu. Kuva: Getty Images
23.12.2021 klo 12:02
Uutinen

Huijari väärensi pöytäkirjan ja tilasi tavaraa vieraan yrityksen nimissä – PRH käynnisti tarkan syynin

Patentti- ja rekisterihallitus on viimeisen kuukauden ajan noudattanut aikaisempaa tarkempaa linjaa rekisteri-ilmoitusten aitouden varmistamisessa.

Salolaisen Finnrax-rakennusliikkeen hallituksen puheenjohtaja Jukka Alanko on käärmeissään. Huijaus huomattiin yrityksessä, kun epämääräinen lasku tupsahti postilaatikkoon marraskuun lopussa. Alangon tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.

– Onniselta tulleessa laskussa tilattujen rakennustarvikkeiden toimitusosoite oli Vantaalla, jossa meillä ei ole työmaita, Alanko kertoo.

Pian selvisi, että huijari oli saanut vaihdettua Finnraxin hallituksen puheenjohtajan nimen kaupparekisteriin väärennetyllä ilmoituksella. Tämä kävi ilmi pian laskun jälkeen tulostetusta kaupparekisteriotteesta.

– Muutos oli tehty viikkoa aikaisemmin. Samalla huijari oli saanut muutettua yrityksen käynti- ja postiosoitteet, joten tavaroiden tilaaminen toiseen osoitteeseen oli mahdollista, Alanko kertoo.

Hän teki rikosilmoituksen ja ilmoitti asiasta PRH:lle, joka toimi nopeasti palauttaen oikeat tiedot takaisin rekisteriin vuorokauden sisällä.

Alanko ei vielä tiedä, onko huijauksesta ehtinyt koitua rahallista haittaa yritykselle. Onnisen tilauksen arvo oli joitakin tuhansia euroja.

– Onhan se periaatteessa mahdollista, että huijari on ehtinyt ostaa esimerkiksi auton yrityksemme nimissä.

PRH: Tarkastukset tiukentuneet

Osakeyhtiölain mukaan yrityksen hallitus valitaan yhtiökokouksessa ja valinta tulee välittömästi voimaan. Tämän jälkeen PRH:lle ilmoitetaan muutos hallituksen kokoonpanosta. 

– Jos joku lähtee ylipäätään väärentämään asiakirjoja, tilanne on silloin hankala paikoissa, joissa asiakirjan pohjalta tehdään merkintöjä rekisteriin. Tässä tapauksessa tekijä oli valmis myös maksamaan rekisteri-ilmoituksesta, PRH:n rekisteripäällikkö Lalli Knuutila huomauttaa.

Knuutila vahvistaa Yrittäjämedioille, että ongelmaan on nyt tartuttu.

 – Olemme viimeisen kuukauden aikana ottaneet tiukempia sisäisiä menettelyjä käyttöön. Epäilyttävissä tapauksissa teemme erinäisiä tarkastuksia.

Tarkastusten luonteesta Knuutila ei kerro tarkemmin turvallisuussyihin vedoten.

– Olemme tunnistaneet, että tällaisia huijauksia pyritään tekemään. Tiettyjen kaupparekisteri-ilmoitustyyppien kohdalla on tehtävä tarkempi tarkastus ja vaatia tarvittaessa selvityksiä, hän jatkaa.

Haasteena on se, että PRH:n on pitkälti luotettava yritysten toimittamiin pöytäkirjoihin.

– Jos tehdään esimerkiksi yrityskauppa ja uusi omistaja lähettää meille yhtiökokouksen päätökseen perustuvan pöytäkirjan uuden hallituksen jäsenistä, emme voi siinä yhteydessä vaatia, että saisimme jonkinlaisen vahvistuksen aikaisemmilta hallituksen jäseniltä. Jos saamme yhtiökokouksen laillisen pöytäkirjan, siihen pitää luottaa.

Tänä vuonna PRH on löytänyt neljä huijausyritystä. Yhteensä rekisteri-ilmoituksia tehdään 200 000 vuodessa.

”En tyydy siihen, että poliisi ei toimi”

Finnraxissa ensimmäinen reaktio tapahtuneeseen oli ihmetys. Yritys ei ole koskaan ollut missään tekemisissä huijarin kanssa.

– Tuli mieleen, miten tällainen on ylipäätään mahdollista. Yllättävän helposti se näköjään onnistui. Aikamoisen hämmennyksen se sai aikaan, Alanko kertaa.

Hän vaatii, että PRH:n tietojärjestelmää kehitetään niin, ettei vastaavan kaltainen huijaus ole mahdollista. PRH:lle toimitettu yhtiökokouksen pöytäkirja oli Alangon mukaan väärennetty niin kömpelösti, että ”lapsikin huomaisi sen virheelliseksi”.

”Yllättävän helposti se näköjään onnistui.”

Jukka Alanko

– Siinä oli listattu kyllä oikein kaikki yhtiömme osakkaat ja sitten kyseinen virolainen huijari oli kylmän rauhallisesti kirjoittanut oman nimensä alle. Eihän hänellä ole tietenkään edes nimenkirjoitusoikeutta. Silti tällainen meni läpi PRH:lla.

Alanko on saanut tietää, että samalla nimellä oli tehty muitakin vastaavia huijauksia.

– Eräässä tapauksessa huijari oli lähettänyt oman tilinumeronsa verovirastolle ja saanut huijatun yrityksen arvonlisäveropalautuksen omalle tililleen. Siinä oli kyse huomattavasta summasta, hän kertoo.

Salolaisyrityksessä vaaditaan nyt nopeita toimia myös poliisilta. Tähän mennessä mitään ei ole tapahtunut. Alanko ihmettelee virkavallan vähäistä kiinnostusta asiaan.

– Kuvittelin, että kun annan poliisille tekijän kolme eri postiosoitetta ja sähköpostiosoitteen, he menisivät vähän kyselemään. Mitään ei ole tapahtunut. Minä en tyydy siihen, että poliisi ei toimi.

”Kestämätön tilanne yritysten kannalta”

PRH:n tiukempaan tarkastusmenettelyn on otettu kymmeniä ilmoituksia viimeisen kuukauden aikana. Niiden joukosta ei ole löytynyt uusia huijaustapauksia. 

– Yrityksen lähettämillä ilmoituksilla on yleensä kiire, koska rekisterin kautta avautuvat kaikki sähköiset palvelut yrityksille. Huolena on, että jos ilmoituksia ryhdytään hirveän tarkasti selvittämään, se voi johtaa käsittelyn ruuhkautumiseen. Tähän asti olemme pystyneet käsittelemään ilmoituksen hyvin nopeasti, Knuutila kertoo.

”Edellytämme myös poliittisilta päättäjiltä riittävän järeitä toimia.”

Tiina Toivonen

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen on selvitellyt huijaustapausta Knuutilan kanssa.

– Valitettavasti rikolliset ovat löytäneet uuden tavan kaapata yritys ja aiheuttaa yrittäjille vahinkoa. Vaikka rikoksentekijä jää varmasti kiinni teostaan käyttämällä omia pankkitunnuksiaan, tilanne on yritysten kannalta kestämätön.

Toivonen pitää myönteisenä sitä, että PRH:ssa huijaukset on tunnistettu ja tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdytty.

– Edellytämme myös poliittisilta päättäjiltä riittävän järeitä toimia, jotta tällaisia rikoksia tehtailevat henkilöt ja organisaatiot saadaan pysäytetyksi mahdollisimman pian.

Pauli Reinikainen