YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jari Sarasvuo luottaa rahan mahtiin motivoinnissa ja konfliktitilanteissa: “Kyllä 5000 eurolla mielipaha korjaantuu kummasti”
Jari Sarasvuo on vieraana Yrittäjän podcastin erikoispitkässä jaksossa.
Trainers’ Housen perustaja Jari Sarasvuo on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa. Erikoispitkä jakso avaa Sarasvuon suhtautumista yrittäjyyteen, hänen oppejaan menestymisestä ja mielipiteitä muun muassa riskinotosta ja suomalaisten kateudesta. Jaksossa kuullaan myös, miten Sarasvuo ratkaisisi osaajapulaa.
Jakson alussa hän kertoo, mitä sana yrittäjyys hänelle merkitsee.
– Yrittäjyys on tietynlaisen ihmistyypin tapa selviytyä tässä elämässä. Se on raskas polku, mutta se tuottaa myös suuria hetkiä eivätkä ne vapauden hedelmät aina vähäisiä ole.
Sarasvuo kertoo jaksossa myös yrittäjyydensä alkutaipaleesta ja opeista, joita hän on liiketoimissaan noudattanut.
– Hyvin moni meistä tekee sellaisia valintoja, joista ei ole paluuta. Kun aloitin yrittäjänä, huomasin melko pian, että olin menettänyt työmarkkinakelpoisuuteni. En suostunut toisen ihmisen vallan alle. Se on jonkinlainen luonnevika. Minulla oli yrittäjän alussa muutama perusneuvo, joista yksi oli se, että maksa aina ensin verottajalle. Se tietysti liittyy siihen, että ympäri maailmaa verottaja vetää yrityksiä konkurssiin, jos se epäilee, että yrittäjä maksaa jonnekin muualle ensin. Toinen neuvo oli se, että älä missään nimessä oleta, että parhaat asiakkaat pysyvät lojaaleina. On etsittävä lakkaamatta uusia asiakkaita.
Vahvuutenaan Sarasvuo pitää selviytymiskykyään, joka perustuu pitkälti ongelmanratkaisukykyyn.
– Olen kaikkiruokainen rotta. Selviän mahdottomista tilanteista. Minut voi laittaa ämpäriin ja kun näyttää että hukkuisin, tulen ruokapöytään perässä. Minä ja monet muut yrittäjät olemme selviytymiseläimiä. Olen huomannut, että käytännössä ei ole ratkaisemattomia ongelmia. Jos jokin ongelma ei tottele työtä ja taidokkuutta, se ei ole ongelma lainkaan vaan olosuhde, johon pitää sopeutua. Opin jo varhain, että yrittäminen on oppimiseen perustuvaa ongelmanratkaisua. Aina pitää varautua uusiin ongelmiin.
”Menestys on minun tapauksessani viitsimiskysymys”
Paljon julkisuudessa keskustelua herättänyt osaajapula koskettaa myös Trainers’ Housea. Sarasvuo kertoo podcastissa esimerkin rahan vaikutuksesta.
– Palkalla on merkitys ihmisten työtyytyväisyyteen ja myös siihen, minkä tasoisia ihmisiä saat houkuteltua ja pidettyä töissä. Jos joskus tulee paha mieli jostain, kyllä 5000 eurolla mielipaha korjaantuu kummasti. Yhtäkkiä työntekijällä ei olekaan enää paha mieli.
– Rahaa aliarvostetaan konfliktien ratkaisemisessa. Tunnen yrittäjiä, jotka maksavat kaksinkertaista palkkaa toimialan mediaanituloihin verrattuna. Eräs ravintola-alan yrittäjä kertoi, ettei heillä ole työvoimapulaa. Kysyin, miten se on mahdollista. Yrittäjä kertoi, että kun normaalisti tarjoilijan tuntipalkka on 11 euroa, me maksamme 22 ja parhaille 25 euroa tunnissa. Hyvälle työntekijälle kannattaa maksaa.
Omaan yrittäjyyteensä Sarasvuo suhtautuu nykyään selvästi intohimoisemmin kuin viisi vuotta sitten.
– Viitisen vuotta sitten päätin, että ihan kiusakseni voisin taas menestyä. Minulla on valitettavasti ambivalentti suhde menestykseen. Minua ei aina kiinnosta menestyä. Olen sitä mieltä, että menestys on minun tapauksessani viitsimiskysymys, sattuuko nappaamaan. Kymmeneen vuoteen minua ei napannut ja tein paljon palkatonta työtä. Nyt olen halunnut taas palvella Trainers’ Housen asiakkaita ja työntekijöitä.
– On sellainen kostamisen muoto kuin menestys. Olen ajatellut, että vielä kerran tuplaan omaisuuteni, jos terveyttä riittää ja kelpaan vielä asiakkailleni.
Kuuntele lisää Jari Sarasvuon ajatuksia osaajapulan ratkaisemisesta, koronatuista, yrittäjien riskinottokyvystä ja yrittäjiin kohdistuvasta kateudesta Yrittäjän podcastin jaksosta. Jakso on kuunneltavissa Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.
Kuva: Trainers’ House
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi