YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.6.2021 klo 14:51
Uutinen

Kari ei kampanjoinut päivääkään, Suvi pärjäsi verkostojen avulla ja Samu on yksi harvoista nuorista valtuutetuista

Kolme yrittäjävaltuutettua eri ikäryhmistä ja eri puolilta Suomea kertovat tavoitteistaan.

Enintään 20-vuotiaita on uusista valtuutetuista vain 0,9 prosenttia. Yksi heistä on 20-vuotias Samu Laitila, joka valittiin valtuustoon keskustan listoilta Teuvalla, Etelä-Pohjanmaalla. Laitila keräsi 41 ääntä kunnassa, jossa on noin 5 000 asukasta.

Laitila kertoo olleen politiikasta kiinnostunut aina, joten ehdokkuutta ei tarvinnut kauaa miettiä. Nuorena yrittäjänä hän haluaa nostaa esille siihen liittyviä asioita.

− Tärkeitä asioita ovat nuoret, yrittäjyys ja palvelut. Uskon, että ääniä tuli hyvin vaihtelevasti eri ikäluokista.

Laitila perusti toiminimen puolitoista vuotta sitten 18-vuotiaana. Yrityksen toiminta painottuu ilmakuvaukseen, lisäksi Laitila tekee valokuvausta ja vhs-kasettien digitointia.

Verojen ja palveluiden ei tarvitse olla vastakkain

Jyväskylässä tuoreiden valtuutettujen keski-ikä on 44 vuotta. Siitä hieman nuorempi valtuutettu on Suvi Widgren, 38, joka tuli valituksi valtuustoon kokoomuksen ehdokkaista. Hänen kannattajansa ovat olleet pääasiassa nuoria ja yrittäjiä, sillä yrittäjyys ja unelmien mahdollistaminen ovat olleet hänen vaaliteemojaan.

– Jyväskylässä on tehty paljon yrittäjyyden eteen, mutta mielestäni voimme tehdä vielä enemmän. Yksi kysymys on, miten yliopistokaupungista saataisiin enemmän yrittäjiä. Vahvuuteni on myös katsoa isoa kuvaa. Usein laitetaan vastakkain verot ja palveluiden leikkaaminen. Aina ei tarvitse karsia palveluita, jos katsotaan tehokkuutta, kannattavuutta ja kysytään oikeita, vaikeitakin, kysymyksiä, Widgren sanoo.

Jo nuorena pitkä yrittäjäura

Widgren on ehtinyt elämässään paljon, sillä hän on toiminut yrittäjänä jo 15 vuotta. Ensimmäinen yritys oli Vila-vaateketjun viisi liikettä, jotka hän myi vuonna 2017. Seuraavan vuoden hän vietti perheensä kanssa maailmanympärimatkalla.

Palattuaan hän lähti osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi ravintola-alan startup-yritykseen nimeltä EGG. Yritys oli kuitenkin taloudellisissa vaikeuksissa ja päätyi konkurssiin vuonna 2018.

Viime syyskuuhun asti Widgren toimi kulttuuri- ja liikuntaseteleistä tunnetun Smartumin toimitusjohtajana. Syksyn hän vietti oloneuvoksena etsien uutta suuntaa. Nyt hän on jälleen yrittäjän roolissa.

– Isäni on ollut kuljetusalan yrittäjä 40 vuotta. Hän on houkutellut minua töihin, mutta olen ollut tiukasti sitä mieltä, että en tule. Aloin kuitenkin miettiä, että minulla voisi olla hyväkuntoiselle ja kasvuhaluiselle yritykselle annettavaa.

Widgren aloitti yrityksessä tämän vuoden alussa kehitysjohtaja mutta päätyi pian myös osakkaaksi. Hän kutsuu itseään leikkisästi rekkanaiseksi. Yritys K-S Bulk Oy kuljettaa vaarallisia kemikaaleja sekä rae- ja jauhemaisia aineita metsä-, rakennus- ja energiateollisuuden tarpeisiin. Yrityksen kasvutavoite on tuplata liikevaihto, joka vuonna 2015 oli 7 miljoonaa euroa.

– Tällä alalla miljoonan euron kasvu tarkoittaa neljää autoa ja kahdeksaa uutta kuljettajaa. Eli kasvu vaatii paljon työtä, Widgren toteaa.

Vahingossa vaikuttamistyöhön

Työelämän rinnalla Widgren on tehnyt myös vaikuttamistyötä Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtajana sekä Nuorten Yrittäjien riveissä.

Vaikuttamistyöhön hän eksyi vahingossa.

– Eksyin Keski-Suomen Yrittäjien vuosikokoukseen. Hallitukseen oli ehdolla voittopuolisesti miehiä, josta huomautin. Niin päädyin itse mukaan.

Uusi työ on vienyt aikaa niin, että kuntavaalikampanjoinnille jäi tänä keväänä vähän aikaa. Siksi valinta valtuustoon tuntui hienolta henkilökohtaiselta voitolta. Widgrenin mukaan se kertoo verkostojen voimasta.

Kuntapolitiikkaan usein toivotaan yrittäjien panosta, mutta monen aika kuluu oman yrityksen pyörittämiseen. Miten Widgren aikoo ehtiä mukaan kaikkeen?

– Olen hyvä hallitsemaan aikaani. Suunnittelen kalenterini tarkasti niin, että siellä on tilaa myös perheelle ja vapaa-ajalle. Kalenteroin kaksi päivää ajattelulle kuukaudessa, pidän palaveriputkipäiviä ja sisältösuunnittelun päiviä. Vaalin jaksamistani, joten moneen asiaan sanon ei. Olen saanut siitä kiitosta, sillä päättämättömyys syö usein monen ihmisen aikaa.

Valtuustoon ilman kampanjaa

Riihimäen kaupunginvaltuustoon toistamiseen valittu Kari Majaranta, 70, on aidosti yllättynyt. Hän ei pystynyt osallistumaan juuri millään tavoin kampanjointiin.

– Luulin jo, että en tule valituksi, mutta nippa nappa tulinkin.

Kokoomuksen riveistä valtuustoon valittu Majaranta sai kuntavaaleissa 88 ääntä.

– Polveni operoitiin ennen vaaleja ja lisäksi tuli pakollinen taloremontti. Uhrasin niihin kaiken tarmoni. Uskon, että korona-ajalla oli merkittävä vaikutus siihen, että moni ehdokas tuli valituksi ilman äänestäjien tapaamista kasvotusten.

Majarannan mukaan hänen valintansa taustalla oli ystäviltä ja läheisiltä saatu tuki. Alhaiselle äänestysaktiivisuudelle hänellä on selkeä perustelu.

– Koronan takia moni ihminen varmasti ajatteli, ettei tunne ehdokkaita riittävän hyvin eikä halua mennä äänestämään, ettei äänestä väärää ihmistä.

”Piti miettiä elämän tarkoitus uudelleen”

Majaranta on pitkäaikainen yrittäjä. Hän joutui luopumaan yrityksestään terveyden pettämisen takia.

– Ajoin itseni loppuun ja sain sydänpysähdyksen. Piti miettiä elämän tarkoitus uudelleen.

Kymmenen vuoden kodinkonealan yrittäjyyden jälkeen Majaranta toimi vielä 18 vuoden ajan yksinyrittäjänä musiikkikauppiaana.

Liiallinen työmäärä oli läheltä viedä miehen hengen.

– Minulla oli yhdessä vaiheessa myös pianonkuljetusyritys. Olin periaatteen mies ja halusin hoitaa pianon myynnin lisäksi myös kuljetukset asiakkaalle. En ymmärtänyt, ettei kolme tuntia unta yössä riittänyt.

Kokemuksistaan huolimatta Majaranta ajaa edelleen aktiivisesti yrittäjyyden asiaa.

– Yrittäjällä pitäisi olla aina ymmärrystä siinä, että ei tuhoa kaikkea elämäntyötään, mikä on jäljellä yrittäjyyden jälkeen.

Hyvä yhteisymmärrys tuo tulosta

Valtuutettuna Majaranta kantaa huolta Riihimäen taloudesta, joka oli jo vähällä painua kriisitasolle.

– Viime valtuustokaudella selvisimme onneksi kuiville. Olimme jo vähällä joutua valtion haltuun kriisikuntana. Velan määrä onnistuttiin puolittamaan neljässä vuodessa ja on vähän talletuksiakin. Viime kaudella valtuusto työskenteli käsittämättömän hyvässä yhteisymmärryksessä. Tajuttiin, että ei pidä riidellä vaan puhaltaa yhteen hiileen.

Vähäisestä kampanjoinnistaan huolimatta Majaranta on täysillä mukana tulevalla valtuustokaudella.

– En missään tapauksessa petä äänestäjiäni.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski(at) yrittajat.fi

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi