6.4.2018 klo 13:45
Uutinen

Kolmas kerta lykästi Horisontti 2020 -rahoitushaussa – ”Minutkin paloiteltiin pystyyn aikoinaan haun suhteen”

Viisi suomalaisyritystä sai rahoituksen viime kuussa Horisontti 2020 -pk-yritysinstrumentin kautta. Go Sleep Oy:n Jussi-Pekka Piispanen antaa hakuprosessin sujuvuudelle arvosanan 9 +.

Neljä muuta rahoituksen saanutta yritystä ovat Varjo Oy, Piceasoft Oy, Tilt Biotherapeutics Oy ja Yousician Oy.

EU-rahoituskanavat eivät usein saa pk-yrittäjiltä kehuja hakemisen helppoudesta. Lentokentiltä tuttuja lepotuoleja valmistavan Go Sleepin toimitusjohtaja-perustaja Jussi-Pekka Piispanen antaa rahoituksesta kiinnostuneille kullanarvoisen vinkin.

– Silloin otimme mukaan Innovation Manager Oy:n. He tulivat alihankkijaksi hoitamaan hakuprosessin. Ilman hänen asiantuntemustaan ja ilman oikeanlaista kirjotusasua tuskin olisimme selvinneet rahoitushaussa, vaikka meillä on osaava omakin tiimi. Savolaisittain sanoen olemme ylpeitä saavutuksesta.

Hakuprosessi alkoi vuodenvaihteessa 2017–2018. Ulkopuolinen tekijä hoiti hakuprosessin urakkahinnoittelulla. Piispasen kiitettävä arvio EU-rahoituksesta tulee juurikin siksi, että mukaan otettiin ulkopuolista osaamista. Myös Business Finland, entinen Tekes, voi tukea Horisontti-hakemusten valmistelua.

– Aikoinaan minut ihan pystyyn paloiteltiin, mutta onneksi on ollut verkosto, joka suositteli, että lähtekää ihmeessä hakemaan rahoitusta. Potentiaalimme maailmalla on niin iso, Piispanen kertoo.

Piispanen kannustaa harkitsemaan kyseistä rahoitusvaihtoehtoa, kun haluaa kansainvälistyä. Yrityksen toinen pääomistaja on Esko Koikkalainen, hänellä oli suuri rooli hakemuksen valmistelussa.

Pieksamäkeläisyritys palkkasi ulkopuolisen setvimään hakuprosessia

Piispasen mukaan Horisontti 2020:n oli pienelle yritykselle aika kova paikka. Vuonna 2011 perustetulla Go Sleepillä oli kaksi aiempaa hakukierrosta jo takana. Edellishaussa heidän onnistumisensa oli ollut vain pienestä kiinni. Kolmessa hakukierroksessa meni yhteensä kaksi vuotta.

– Hakuun mukaan lähteminen aiheuttaa sisäisen itsetutkiskelun yrityksessä. Olemme laatineet liiketoimintasuunnitelma alan ammattilaisten kanssa. Nyt hakemuksemme on tietynlainen ohjekirja yrityksen toiminnassa.

– Meillä on ollut kasvun jarruna ja ongelmana fyysiset välimatkat ja kulttuurierot. Nyt saatu rahoitus antaa meille apua ja buustia. Pystymme hommaamaan asiantuntijuutta lisää. Uskon, että tulemme myös rekrytoimaan.

1,5 miljoonaa kasvuun ja palvelukonseptin kehittämiseen

Go Sleepin saama rahoitus on 1,5 miljoonaa euroa. Se saatiin kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä tuotekehitykseen ja palvelukonseptin kehittämiseen.

Yrityksen myynnistä vientiin menee 95 prosenttia. Jussi-Pekka Piispasen neuvoo aloittamaan raportoinnin heti kirjaamalla päivittäin tekemiset ylös. Rahoitusinstrumentissa edellytetään raportointia.

Haastatteluissa laaja-alainen kysymysten kenttä

Phase 2 -hakemusten tulee olla erittäin hyvin hiottuja, sillä haastatteluihin saa kutsun vain kaksinkertainen määrä yrityksiä, joita komissiolla on mahdollisuus rahoittaa.

Ensimmäiset haastattelut järjestettiin Brysselissä helmikuun 2018 puolivälissä. Haastatteluihin oli kutsuttu yhteensä 124 yritystä, joita asiantuntijapaneelit haastattelivat tunnin haastattelujaksoissa.

Haastateltaville esitettiin kysymyksiä laajasti koko yrityksen toimintaan liittyen. Heidän tuli kertoa muun muassa tiimistä ja sen osaamisesta, innovaatiosta ja teknologiasta, uutuusarvosta ja kilpailuedusta sekä yrityksen omistuspohjasta, asiakkaista ja rahoitustilanteesta.

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto neuvoo lähtemään haastatteluun tiimillä, jolla on mahdollisimman laaja tietämys yrityksen toiminnasta.

– Pääpainon ollessa liiketoiminnan kasvattamisessa, on erittäin tärkeää, että liiketoiminnasta ja asiakasrajapinnasta vastaava henkilö on paikalla.

Lisätietoa rahoitusinstrumentista ja Horisontti 2020 -ohjelmasta

Sivustolla on myös lyhyt video, jossa kerrotaan, miten rahoitusta voi hakea.

Kuvassa GoSleep Helsinki-Vantaalla, kuva: Go Sleep Oy

yrittaja-lehti_banneri

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi