Konditoria R. Kokko on perheyritys, ja toimitusjohtaja Kaarle Kokko osallistuu itsekin runebergintorttujen valmistamiseen. – Teen massaa, paistan, täytän torttuja ja pakkaan niitä, hän sanoo. Kuva: Konditoria R. Kokko
18.1.2024 klo 14:04
Uutinen

Kondiittoriyrittäjän suururakka: ”Tähtäämme noin 10 000 runebergintortun leipomiseen”

Hämeenlinnalainen perheyritys Konditoria R. Kokko valmistaa sesonkiaikana viikoittain noin tuhat runebergintorttua, kertoo toimitusjohtaja Kaarle Kokko.

Haastatteluhetkellä on helmikuun alussa vietettävään Runebergin päivään vielä useampi viikko aikaa, mutta Hämeenlinnassa sijaitseva Konditoria R. Kokko on ehtinyt jo valmistaa monta sataa runebergintorttua.

– Runebergintortut ovat jo valikoimassa ja myynnissä omalla tiskillämme, kertoo yrittäjä ja konditorian toimitusjohtaja Kaarle Kokko.

Paikan päällä konditoriassa myytävien leipomusten määrä on kuitenkin pieni verrattuna siihen, kun tukkukauppiaat alkavat pian tehdä tilauksiaan. Varsinainen rutistus on edessä heti, kun konditoria ilmoittaa ottavansa tilauksia vastaan.

– Tilauksia alkaa tulla päivittäin heti kun ilmoitamme, että latu on auki. Toivomme, että pääsemme samoihin tilausmääriin kuin aikaisempina vuosina ja mielellään ylikin. Tähtäämme noin 10 000 runebergintortun leipomiseen, Kokko sanoo.

Arvio perustuu aiempien vuosien tilausmääriin, joskin korona-aikana torttutilausten määrä notkahti jonkin verran.

Kokon mukaan konditorian pahimmat kilpailijat ovat suuret leipomot, joilla on paremmat mahdollisuudet myydä torttuja edullisemmin.

– Pähkäilemme kovasti, kuinka pääsemme kelkkaan mukaan ja kuinka tänä vuonna hinnoittelemme runebergintortut.

Tilauksia kesälläkin

Vuodenkiertoon kuuluvien juhlapyhien herkut ovat viime vuosina ilmestyneet yhä varhaisemmin kauppojen hyllyille. Tavatonta ei ole, että joulusuklaita kaupataan jo syyskuussa ja mämmiä pari kuukautta ennen pääsiäistä.

Myös runebergintorttuja suomalaiset hamuavat hyvissä ajoin ennen J. L. Runebergin kunniaksi 5. helmikuuta vietettävää päivää ja myös pitkään sen jälkeen.

Runebergintorttujen sesonkiaika kestää noin kaksi kuukautta, mutta Konditoria R. Kokko on saanut tilauksia kesälläkin.

– Kahden kuukauden aikana leivomme noin tuhat torttua viikossa. Kesällä niitä menee viikoittain enää 20–30 kappaletta.

Konditoria R. Kokon valmistamat runebergintortut päätyvät pääasiassa Hämeenlinnassa ja Riihimäellä sijaitseviin K-ryhmän kauppoihin sekä muutamiin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella sijaitseviin kauppoihin.

Toimitusjohtaja tositoimissa

Konditoriassa loihditaan runebergintorttuja kerralla noin 120 kilon taikinasta, josta syntyy 1 500 torttua.

Useimmiten herkuttelijat kiinnittävät huomiota siihen, onko runebergintorttu sopivan kostea. Konditoria R. Kokko kostuttaa tortut punssilla, joskin kosteuteen vaikuttaa moni muukin tekijä.

Mikä on sopivan kostean runebergintortun salaisuus?

– Aika, Kokko vastaa ykskantaan.

– Runebergintorttu on harvemmin parhaimmillaan samana päivänä kuin se on valmistunut. Parhaimmalta se maistuu seuraavana tai sitä seuraavana päivänä, hän tarkentaa.

Kokon mukaan haastavinta on luoda asiakkaille tasalaatuisia tuotteita.

– Useamman tekijän, kuten paistamisen ja säilytyksen, pitää natsata.

Konditoria R. Kokko on perheyritys, ja toimitusjohtaja Kaarle Kokko osallistuu itsekin runebergintorttujen valmistamiseen.

– Teen massaa, paistan, täytän torttuja ja pakkaan niitä. 

Hävikin torjuntaa

Kuinka paljon runebergintorttuja päätyy niitä leipovan kondiittorin omaan suuhun?

– Joskus tulee syötyä enemmän kuin lääkäri määrää, Kokko naurahtaa.

Tänä vuonna hän on toistaiseksi herkutellut vain pari torttua. Kokon mukaan torttujen syöminen riippuu myös siitä, minkä työvaiheen kimpussa hän häärää. Massan valmistamisen äärellä kiusaus on pienempi kuin viimeistelyvaiheessa pakkaamisessa.

Parhaat leipomukset Kokko säästää aina asiakkaille, mutta maanantaikappaleet saattavat päätyä omaan suuhun.

– Syön runebergintorttuja torjuakseni hävikkiä, priimat pistän myyntiin.

Isän tuki tärkeää

Vaikka Konditoria R. Kokko valmistaa vuosittain valtavat määrät runebergintorttuja, leipomo tunnetaan kuitenkin parhaiten Sibelius-kakusta, Ekonomin kakusta sekä Ellen Svinhufvud -kakusta, jonka valmistamiseen konditoria on saanut luvan.

Konditorian perusti aikoinaan Kaarle Kokon isä Risto Kokko, joka on yhä mukana yrityksessä hallituksen puheenjohtajana sekä käytännön arjessa.

Kaarle Kokon kaksi veljeä ovat jonkin verran mukana konditorian toiminnassa, ja sisko vastaa yrityksen sosiaalisesta mediasta.

– Isä auttaa konkreettisesti ja tukee henkisesti. Viime vuosina on yrityksessämme ollut kaikenlaisia vaikeuksia. Haastavina aikoina on erittäin tärkeää, että takana on oman väen tuki, joka auttaa sekä minua että muita työntekijöitä selviämään ja pinnistämään parhaansa. Kun minulta on meinannut loppua uskoa huomiseen, isä on kannustanut, Kaarle Kokko sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen