Kuva: Getty Images
28.3.2023 klo 09:00
Uutinen

Liki puolet EVA:n kyselyssä: Yrittäjäriskin huomioiminen osinkojen verotuksessa perusteltua

Lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että yrittäjäriski on perusteltua jatkossakin huomioida osinkojen verotuksessa.

Tieto käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tuoreesta arvo- ja asennetutkimuksesta.

Yrittäjien listaamattomien yritysten osingoista maksamaa veroa huojennetaan verrattuna muuhun osinkoverotukseen. Käytäntöä on perusteltu muun muassa yrittäjäriskillä sekä työllisyysvaikutuksilla.

EVAn asenne- ja arvotutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista katsoo, että yrittäjäriskin huomioiminen keventävänä tekijänä yrittäjän osinkoverotuksessa on jatkossakin perusteltua. 18 prosenttia katsoo, ettei yrittäjäriskin huomioiminen verotuksessa ole perusteltua.

– Suomalaisten arvostus yrittäjyyttä kohtaan on osoittautunut aiemmissa EVAn arvo- ja asennetutkimuksissa erittäin vahvaksi. Tämä näkyy nyt myös siinä, että varsin suuri joukko suomalaisista hyväksyy yrittäjäriskin huomioimisen osinkoverotuksessa. Omistajavetoisten yritysten toiminnasta syntyy merkittävästi muitakin verotuottoja Suomeen, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tiedotteessa.

Vähemmän osinkoja ja kasvua

Suomen Yrittäjät julkaisi viime viikolla Yrittäjägallupin osinkoverotuksesta. Osakeyhtiön edustajista (668 vastaajaa) 39 prosenttia arvioi, että ne maksaisivat vähemmän osinkoja, jos osinkovero kiristyisi.

34 prosenttia kertoi, että osakeyhtiön kasvuhalukkuus vähenisi. Investointeja omaan yritykseen vähentäisi 27 prosenttia. Yksi viidestä harkitsisi peräti yrityksen lopettamista.

– Osinkoverotuksen kiristäminen olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen totesi viime viikolla.

– Yrittäjät kertovat, että maksaisivat osinkoa vähemmän. Tämä tarkoittaa, että verokertymä voisi jopa vähentyä. Kasvuhakuisten yritysten määrä on muutoinkin selvästi laskussa. Kiristys vauhdittaisi tätä ja vaarantaisi uusien työpaikkojen syntyä, Salminen jatkoi.

Yli kymmenen työllistävistä yrityksistä (vastaajia 1 038, joukossa myös muita yhtiömuotoja kuin osakeyhtiöitä) 44 prosenttia oli sitä mieltä, että osinkoverotuksen kiristäminen vähentäisi kasvuhaluja. 42 prosenttia maksaisi vähemmän osinkoja, 40 prosenttia vähentäisi investointeja yritykseensä ja 25 prosenttia siirtäisi toimintaa Suomesta.

SDP on esittänyt vaaliohjelmassaan yrittäjien verotukseen 350–600 miljoonan euron kiristyksiä. Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on pitänyt osinkoverotuksen kiristämistä toistuvasti esillä keskeisenä ”tulonsopeutustoimena”.

– Osinkoverotuksen kiristäminen iskisi nopeasti kasvuun sekä yrittäjien kykyyn investoida ja työllistää. Se olisi aivan väärä signaali yrittäjille ja omistajille, joiden odotetaan investoivan ja työllistävän, puheenjohtaja Salminen totesi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus