YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kurrin pariskunta etsii ostajaa yritykselleen
Marjatta ja Markku Kurri ovat varautuneet kiinteistön purkamiseen, jos ostajaa ei löydy.
31.8.2022 klo 19:14
Uutinen

Markku ja Marjatta luopuvat elämäntyöstään, mutta ostajaa ei ole vielä löytynyt – Asiantuntijaa kertoo, mikä voi ratkaista yrityksen myynnin

Kurrin pariskunnan pitkä yrittäjäura voi päättyä piankin, jos huoltokorjaamolle löytyy sopiva ostaja.

Kurrin Huoltokorjaamo Ky:n kahvilassa on käynnissä päivittäinen ”parlamentti”. Joukko miehiä hörppii kahvia ja pohtii päivänpolttavia asioita. Yrittäjä Markku Kurri ottaa usein osaa keskusteluun.

– Siinä parannetaan maailmaa, aika kuluu rattoisasti, yrittäjä kertoo.

Markku ja Marjatta Kurrin yhdistetty kukkakauppa-, kahvila- ja korjaamoyritys on toiminut Parikkalassa kuutostien varrella yli 70 vuotta. Sijainti on erinomainen, sillä autotie kulkee vain parinkymmenen metrin päässä.

Viisikymmentä vuotta sitten Markku Kurri palasi armeijasta suoraan töihin isänsä perustamaan yritykseen.

– Nyt tuntuu jotenkin siltä, että voisi jo huilata, hän sanoo.

Pariskunta on jo eläkkeellä, mutta tekee töitä edelleen päivittäin. Uuden omistajan etsintä on käynnistetty. Siitä kertoi aikaisemmin Etelä-Saimaa.

Kurrit ovat olleet täysipäiväisiä yrittäjiä vuodesta 1982 lähtien, kun yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja kiinteistön omistajuus vaihtui. Markku Kurrin Viljo-isä oli aikanaan perustamassa myös Parikkalan yrittäjien toimintaa.

Markku Kurrin yrittäjyys koki kolahduksen 12 vuotta sitten, kun selkäongelmat pahenivat ja hän joutui sairauseläkkeelle.

– Olen ollut koko työikäni auton konepellin alla kumarassa. Selkä kului niin paljon, että raskaammat hommat piti lopettaa. Viime vuosina olen tehnyt pienkonehuoltoja.

Töitä on riittänyt, vaikka monelle hommalle on pitänyt sanoa ei. Korjaamohallissa on 150 neliötä ja sieltä löytyy nosturi. Halli on niin korkea, että siinä voi huoltaa kuorma-auton.

Kesällä Markku Kurria työllistivät muun muassa ruohonleikkurien ja moottorisahojen huollot. Korjattaviksi tuodaan myös esimerkiksi mopoja.

Rajanylityspaikan kariutuminen oli isku

Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota on vaikuttanut Kurrien yrityksen toimintaan. Parikkalan ja Kolmikannan uuden rajanylityspaikan piti avautua pian, mutta sota ajoi suunnitelmat karille.

– Rajanylityspaikan myötä meillä olisi taivas auennut. Olemme ensimmäinen paikka, joka tulee vastaan kun tullaan Venäjän rajalta ja lähdetään Savonlinnan suuntaan. Uusi rajanylityspaikka olisi tuonut merkittävästi lisää liikennettä, Markku Kurri kertoo.

Pariskunta on saanut yrityksen ostotarjouksia itänaapurista, mutta ei ole halunnut tarttua niihin.

Viimeisten kahden viikon aikana venäläisten asiakkaiden määrä on lisääntynyt. He istuvat kahvin ääressä ja ostavat kukkia.

Pariskunta on saanut yrityksen ostotarjouksia itänaapurista, mutta ei ole halunnut tarttua niihin.

– Asumme viereisellä tontilla, isäni mailla 50 metrin päässä yrityksestä. Parikkalasta kaikki muut huoltoasemat on myyty venäläisille. Kyllä siellä tuntuu rahaa olevan, mutta jotenkin se tuntuu hankalalta. Haluamme mieluummin kotimaisen ostajan.

Kurrin Huoltokorjaamo sijaitsee kuutostien varressa.

Kurri uskoo, että yrityksen mahdollisella uudella omistajalla on hyvät mahdollisuudet menestyä.

– Kylän muissa korjaamoissa jonot kasvavat ja asiakaskantaa meillä kyllä riittää. Täällä meillä voi ottaa vastaan töitä, joita muut korjaamot eivät ehdi ehkä heti tehdä. Minulta kysytään monesti esimerkiksi pohjahitsauksia. Tekisin, jos selkä kestäisi. Moni työ onnistuisi täällä nopeammin kuin kilpailijoilla.

Kurrit ovat yrittäneet myydä yritystään kolmisen vuotta. Markku Kurrin mukaan hätää ei vielä ole, mutta eläkepäivät alkavat houkuttaa.

– Parasta yrittäjyydessä on ollut se, että voin tehdä niin pitkiä päiviä kuin haluan ja ottaa siitä rahat itselleni. Voin määrätä työtahdin ja työajan. Palkkatöissä se ei onnistu, palkka on aina sama.

Nämä asiat vaikuttavat yrityksen myyntiin

Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoksiin keskittyvä projektipäällikkö Arto Kämppi muistuttaa, että yrityksen ostaja miettii aina ensisijaisesti sen tulevaisuutta. Hän ottaa kantaa yleisellä tasolla yrityksen ostamiseen.

– Vaikka yrityksellä olisi loistava historia, ostaja katsoo, miltä sen tulevaisuus näyttää. Yrityksen sijainti on yksi asia, katsotaan miltä markkina kyseisellä alueella näyttää. Tärkeässä roolissa on muun muassa, onko kunnan väkimäärä vähentymässä vai kasvamassa.

Kämpin mukaan yrityksen myyntiä voi vaikeuttaa se, jos potentiaalisia yrityksen ostajia ei ole omalla paikkakunnalla.

– Silloin yrityksen ostajan pitäisi muuttaa toiselta paikkakunnalta. Silloin päätökseen ei vaikuta pelkästään yritys vaan koko seutu. Ostajan pitää suunnitella koko elämänsä, jos hän muuttaa vieraalle paikkakunnalle. On mietittävä esimerkiksi sitä, millaisia palveluita alueella on. Kyseessä voi olla iso elämänmuutos ostajalle.

“Hiljainen myynti ei ole kovin hyvä idea, koska silloin ostaja ei välttämättä löydä kohdetta.”

Arto Kämppi, Yrittäjät

Yrityksen myyntiä voi vauhdittaa, jos myyjä onnistuu rakentamaan sille houkuttelevan tarinan. Tällöin on Kämpin mukaan tärkeää kuvailla myynti-ilmoituksessa muutakin kuin yrityksen liiketoimintaa. Hän neuvoo käyttämään rohkeasti kaikkia olemassa olevia myyntikanavia.

– Hiljainen myynti ei ole kovin hyvä idea, koska silloin ostaja ei välttämättä löydä kohdetta. Jos on oikeasti myymässä yritystä, kannattaa pitää ääntä myymisestä. Muussa tapauksessa ostajan löytyminen voi olla sattumankauppaa. Usein on hyvä idea palkata ammattimainen yritysvälittäjä, jonka tehtävänä on etsiä yritykselle ostaja.

Viime kädessä kaupan syntymisen voi ratkaista myyntihinta. Se muodostuu arvioitujen tulevien tuottojen pohjalta.

Pauli Reinikainen