23.11.2022 klo 08:36
Uutinen

Materiaalikatselmus paljastaa tuotantoprosessien säästöpotentiaalin

LAB-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) osallistuminen tai laboratoriotarjonnan hyödyntäminen ovat isoja etuja monille yrityksille. Lahden ja Lappeenrannan kampusten palvelutarjontaa kehitetään jatkuvasti lähialueiden yritys- ja liiketoiminnan kasvun tueksi.

LABin Lahden kampuksen testaus- ja asiantuntijapalvelut keskittyvät huonekalu- ja puutuotetestaukseen, tuotetestauksiin ja erilaisiin materiaalitestauksiin. Uusimpina lisäyksinä tarjonnasta löytyy myös kiertotalous- ja ympäristötekniikan palveluita.

Laboratorioiden valikoimissa onkin laaja kattaus laitteita, joita yritysten ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa hankkia itse, mutta jotka tarjoavat keskeistä apua tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Materiaalikatselmus on konkreettinen ilmasto- ja ympäristöteko

Valmistavalle teollisuudelle ja monille aloille soveltuva materiaalikatselmus on käytännön työkalu yrityksen toiminnan tehostamiseen ja materiaalivirtojen hallintaan. Siinä tunnistetaan tuotantoprosessista ne vaiheet, joissa hävikin ja jätteen muodostumista voidaan vähentää.

LABin materiaalikatselmoijat ovat Motivan hyväksymiä asiantuntijoita ja omaavat kokemusta useiden eri teollisuusalojen katselmoinneista. Heidän tehtävänään on tarjota käytännön toimenpiteitä, joilla yritys voi säästää suoraan raaka-aine- ja jätekustannuksissa sekä välillisesti energia- ja työkustannuksissa. Toimenpiteet lisäävät yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä sekä pienentävät yrityksen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Katselmoinnin läpikäyneet yritykset ovat nähneet prosessin hyödyllisenä erityisesti taloudellisten säästöjen vuoksi. Katselmuksen kautta löydetty säästöpotentiaali on yleensä vähintään 3 % liikevaihdosta (Business Finland 2022).

Materiaalikatselmuksen rahoitusta varten on myös mahdollista saada tukea Business Finlandilta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Mika Väkeväinen
tuotepäällikkö, testaus- ja asiantuntijapalvelut
+358 50 3410566
mika.vakevainen@lab.fi

Petja Rinne
laboratoriopäällikkö
+358 50 5143087
petja.rinne@lab.fi