YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Olli Rehn puhui yrittäjäpäivillä
Tänä vuonna yrittäjäpäivät järjestetään Tampereella Nokia Arenalla. Juhlapuhujana kuultiin Suomen Pankin pääjohtajaa Olli Rehniä. Kuva: Emil Bobyrev
22.10.2022 klo 20:41
Uutinen

Olli Rehn korosti yrittäjägaalassa maltin merkitystä kansantaloudelle: ”Kilpailukyky voidaan menettää palkkakilpailuun”

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn muistutti yrittäjägaalan vieraille kilpailukyvyn säilyttämisen merkityksestä.

Tämän vuoden Valtakunnalliset yrittäjäpäivät huipentuvat lauantai-illan yrittäjägaalaan, jossa jaetaan vuotuiset yrittäjäpalkinnot. Tilaisuuden alussa juhlapuhujana kuultiin Suomen Pankin pääjohtajaa Olli Rehniä.

Rehn otti esille sodan aiheuttamat taloudelliset vaikutukset kuten heikentyneen talouskasvun ja nopeutuneen inflaation.

– Suomen talous on ennusteiden valossa supistumassa ja vaipumassa lievään taantumaan talven ja ensi vuoden aikana. Talouden vaimeneva kuva näkyy myös pk-yritysten suhdannebarometrissä, joka on laskenut alimmilleen sitten koronapandemian alun. Sota ja energiakriisi aiheuttavat epävarmuutta, joka nyt jarruttaa investointeja monissa yrityksissä, Rehn sanoi.

Edessä on hänen mukaansa energiataloudellisesti pitkä talvi, koska sähkön ja lämmön hinta ovat nousseet vauhdilla ja osa yrityksistä on kovilla.

Kuva: Emil Bobyrev

– Toisaalta Suomen pitkäjänteinen energiapolitiikan linja, panostus päästöttömään, uusiutuvaan energiaan ja tuotantomuotojen moninaisuus, näyttäytyy nyt valtioviisautena. Se ei olisi onnistunut ilman pitkäjänteistä panostusta sekä ydinvoimaan että kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan, Rehn sanoi ja muistutti, että uusiutuvan energian osuus on Suomessa jo selvästi yli 40 prosenttia kokonaisenergiasta. Siitä bioenergian osuus on neljä viidennestä.

”Maltillinen palkkakehitys vahvistaa kilpailukykyä”

Rehn kertoi puheessaan olevansa huolestunut suomalaisten yritysten kilpailukyvystä.

– Alkuvuoden yleisen palkankorotuslinjan perusteella suomalaisen työn ja yritysten kilpailukyky suhteessa kilpailijamaihin näytti säilyvän toistaiseksi suunnilleen ennallaan. Jatkon osalta näkymä on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä, hän totesi viitaten sopimusten irtisanomiseen. Rehn uskoo, että kilpailukykyä voidaan vahvistaa maltillisella palkkakehityksellä.

“Jos tilanne yltyy palkkakilpailuksi, kuten ennen finanssikriisiä, kilpailukyky voidaan menettää nopeastikin.”

Olli Rehn

– Jos Suomessa on malttia katsoa nopean inflaation jakson yli, voidaan suomalaisen työn ja yritysten kilpailukyky säilyttää ja siten työllisyyttä ja ostovoimaa jatkossa vahvistaa. Mutta jos tilanne yltyy palkkakilpailuksi, kuten ennen finanssikriisiä, kilpailukyky voidaan menettää nopeastikin. Se olisi myrkkyä työllisyydelle, etenkin vallitsevassa taantumatunnelmassa, Rehn jatkoi.

“Erityisen tärkeää on luottamuksen palauttaminen työmarkkinaosapuolten välille. Yrityksissä sitä kyllä löytyy, ainakin enemmän kuin järjestelmässä.”

Olli Rehn

Hänen mukaansa työmarkkinoilla tarvitaan muun muassa paikallista sopimista ja työelämän joustavuutta tukevia pelisääntöjä. Rehn muistutti myös kansainvälisten osaajien rekrytoinnin merkityksestä ja työperäisen maahanmuuton vauhdittamisesta.

– Erityisen tärkeää on luottamuksen palauttaminen työmarkkinaosapuolten välille. Yrityksissä sitä kyllä löytyy, ainakin enemmän kuin järjestelmässä.

Velkaantuminen huolettaa

Yrittäjägaalan yli tuhatpäisen yleisö sai kuulla Rehnin toteavan, että Suomen kansantalous on nykyisellään liian pieni kannattelemaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Rehn on erityisen huolestunut kansantalouden velkaantumisesta. 

– Rakenteellinen alijäämä, kasvavat korkomenot ja ikäsidonnaiset menot johtavat ylivelkaantumiseen, ellei suuntaa muuteta. Siksi tarvitaan määrätietoista julkisten tulojen ja menojen tasapainottamista, mihin Suomessa on parhaimmillaan pystytty. Se edellyttää paluuta menokehyksiin. Työkaluksi tarvitaan myös kattava menokartoitus, jossa kammataan tarkasti läpi kaikki menot. Se olisi erityisen hyödyllinen ajatellen ensi kevään hallitusneuvotteluja.

Pauli Reinikainen