5.7.2021 klo 10:34
Uutinen

Osakesäästötilin 50 000 euron yläraja halutaan tuplata: ”Ei kannusta pitkäjänteisyyteen”

Tuoreen yrittäjägallupin mukaan jo 23 prosentilla yrittäjistä on käytössään osakesäästötili. Vastaajista 14 prosenttia kertoo aikovansa ottaa sen käyttöön.

Osakesäästötili on ollut käytössä viime vuodesta alkaen. Osakesäästötilin haltija voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita niin, ettei yksittäisistä myynneistä tarvitse maksaa veroa. Tuotto verotetaan vasta sitten, kun tilin haltija nostaa sieltä rahaa.

Suomen Yrittäjien teettämän Yrittäjägallupin perusteella osakesäästötili on käytössä 20 prosentilla yksinyrittäjistä, 22 prosentilla alle viisi henkilöä työllistävistä ja 27 prosentilla yli viisi henkilö työllistävillä yrittäjillä.

Investors Housen perustaja ja Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja Petri Roininen yllättyy kuullessaan tuloksesta.

– Tämä 23 prosenttia tuntuu tosi rajulta määrältä ja se on paljon suhteessa kaikkiin osakesäästötileihin. Suomessa on noin 200 000 osakesäästötiliä. Tämä edustaa työikäisestä väestöstä kuutta prosenttia. Tämä tulos kertoo vastuullisuudesta ja siitä, että yrittäjät ymmärtävät taloutta.

Ikäryhmien kesken erot osakesäästötilin käytössä ovat suuret. Alle 40-vuotiaista yrittäjistä kolmanneksella (32 %) on jo käytössään osakesäästötili ja neljännes (24 %) aikoo ottaa sen käyttöön. Yli 60-vuotiailla yrittäjillä tilanne on toinen: 16 prosentilla on se käytössä ja yhdeksän prosenttia suunnittelee tilin käyttöönottoa.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen haluaa muistuttaa yrittäjiä riittävästä eläketurvasta.

– On ymmärrettävää, että nuoret ovat innostuneet osakesäästötileistä enemmän kuin iäkkäämmät yrittäjät. On tervetullutta, että sijoittamalla varaudutaan tulevaan. On kuitenkin syytä muistaa, että osakesäästötili ei tuo eläketurvaa. Sijoittamisen ohella omasta eläketurvasta on syytä pitää huolta.

Voimakasta kannatusta ylärajan nostolle

Osakesäästötilille voi sijoittaa nykyisellään enintään 50 000 euroa. Yrittäjägallupin mukaan 45 prosenttia yrittäjistä kannattaa rajan nostamista 100 000 euroon. Vain yhdeksän prosenttia vastustaa ajatusta.

Petri Roinisen mukaan 50 000 euron raja ei kannusta pitkäjänteiseen osakesäästämiseen.

– Osakesäästötili itsessään on hyvä asia, mutta se ei poista perimmäistä ongelmaa eli kahdenkertaista verotusta. Yritys maksaa veroa tuloksestaan, minkä lisäksi omistajat maksavat veroa osingoista. Parasta olisi kahdenkertaisen verotuksen poistaminen. Mikäli siihen ei ole mahdollisuuksia, osakesäästötilin keinotekoista ylärajaa pitäisi nostaa tai mieluummin poistaa kokonaan.

Hän huomauttaa, että eurooppalaisessa vertailussa suomalaiset kotitaloudet ovat varallisuudella mitattuna häntäpäässä. Varallisuus painottuu Suomessa yleensä asuntoihin, ei finanssivarallisuuteen.

– Kaikki keinot, joilla voidaan tukea varallisuuden karttumista, ovat tarpeen, Roininen sanoo.

Hän näkee osakesäästötilin mahdollisuutena tukea pieniä pörssiyhtiöitä. Helsingin pörssissä on 150 yhtiötä, joista ainoastaan isoimmat saavat sijoituksia eläkeinstituutioilta.

– Ne eivät pysty sijoittamaan pieniin yhtiöihin, koska sijoitettavat potit ovat suuria. Tällöin eläkeyhtiön pitäisi ostaa iso osa yksittäisestä yhtiöstä, eikä se ole mahdollista. Osakesäästötilien kautta rahaa voisi suuntautua nykyistä enemmän myös pienempiin pörssiyrityksiin.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1018 pk-yrityksen edustajaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi