YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.5.2021 klo 10:11
Uutinen

Palataanko teillä etätöistä toimistolle? – Työterveyslaitos kehottaa käymään keskustelua koko henkilöstön kesken

– Ensi syksy tulee olemaan ainutlaatuinen liukumapinta joko vakiinnuttaa työyhteisön toiminta uudelle tasolle ja parantaa sitä. Vaihtoehtona on liukua takaisin menneeseen, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula sanoo.

Kohta koittaa kiivain kesälomakausi, jonka jälkeen useilla työpaikoilla palataan etätöistä työpaikoille. Vai palataanko? Ja millaisilla toimintamalleilla?

– Ensi syksy tulee olemaan ainutlaatuinen liukumapinta joko vakiinnuttaa työyhteisön toiminta uudelle tasolle ja parantaa sitä. Vaihtoehtona on liukua takaisin menneeseen, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula sanoo.

Jokaisen työpaikan tulee pian suunnitella, miten työt järjestetään koronan jälkeisessä työelämässä. Ennen linjausten tekemistä on tärkeää kuulla henkilöstöä, sillä odotukset koronan jälkeisestä työelämästä vaihtelevat. Toisten kotona on työrauha ja sähköpöytä, toisilla häiriötekijöitä ja huono ergonomia.

Läsnätyötä tekevillä työpaikoilla korostuu myös turvallisuusnäkökulma. Ratkaisuja kannattaa pyrkiä tekemään nykyistä pandemiaa ja sen muuttuvia tartuntatilanteita pidemmälle.

– Suosittelen lämpimästi, että koko organisaatio osallistetaan mukaan suunnitteluun. Kuuntelemalla aidosti työntekijöitä voidaan päästä lopputulokseen, joka joustaa erilaisten työskentelyolosuhteiden ja elämäntilanteiden mukaan, sanoo Työterveyslaitoksen kehittämispäällikkö Inka Korhonen.

Työterveyslaitos toteutti huhtikuussa henkilstökyselyn, joka antoi kuvan siinä, millaisia tarpeita eri yksiköissä on.

Johtamista, tiloja, yhteisöllisyyttä ja työturvallisuutta käsittelevä kyselypohja on nyt vapaasti ladattavissa, jotta organisaatiot voivat muokata sitä omiin tarpeisiinsa sopivan.

– Tämä on keskustelu, joka kaikkien työpaikkojen pitää käydä pian. Osa työpaikoista on jo tehnyt suunnitelmia, mutta toisissa vielä odotellaan. Työelämässä tarvitaan nyt yhteistyötä ja innovatiivisuutta, jotta kaikkialla saadaan korona-ajan opit käytäntöön ja pyörät pyörimässä. Siitä alkaa paluu tulevaisuuden työelämään, Koivula sanoo.

Mihin yhteinen aika käytetään?

Työterveyslaitoksen asiantuntijat nostavat esiin kolme kuumaa kysymystä, joita työpaikoilla tulee keskustella: kokouskäytännöt, nimetyt työpisteet ja yhteistyökumppanien toimintatavat.

Mitä jos valtaosaa kokouksista ei jatkossa järjestetä kasvokkain, vaikka siihen olisi mahdollisuus?

– Tärkeä kysymys on, mihin käytämme yhteisen aikamme. Mielestäni sitä ei kannata käyttää kokouksiin, joissa on tarkka agenda. Uusia ideoita viriää yllättävissä ja ei-niin aikataulutetuissa kohtaamisissa, joten esimerkiksi tiimipäiviä haluan järjestää muutaman kerran vuodessa, sanoo Päivi Husman, joka johtaa hyppäys digiin -yksikköä.

Tarvitsemmeko todella työpaikalla omaa työpistettä tai omaa työhuonetta? Vai riittääkö, että työtiloista löytyy tarpeeksi tiloja, joissa voi käydä luottamuksellisia keskusteluita? Kaikkea tätä on hyvä käsitellä yhdessä henkilöstön kanssa.

Perjantait etänä

Työterveyslaitoksessa aletaan suunnitella tiimikohtaisesti toimintatapoja, jotka jotka turvaavat työn tekemisen mielekkyyden ja työn imun.

– Kukaan ei halua tulla toimistolle perjantaisin, Inka Korhonen kertoo.

Työterveyslaitoksen työntekijöistä valtaosa vastaajista arvioi tulevansa toimistolle työskentelemään 1–3 päivänä viikossa. Suosituin toimistopäivä on tiistai. Vain 8 prosenttia työntekijöistä haluaisi tehdä tulevaisuudessa pelkästään läsnätyötä.

Organisaatioiden onkin syytä miettiä, mitkä tekijät saavat jatkossa tulemaan toimistolle, jos se ei ole töiden tekemisen kannalta välttämätöntä.

– Meidän henkilöstömme arvostaa läsnätyössä eniten yhteisöllisyyttä eli esimerkiksi yhteisiä lounaita ja rentoja kohtaamisia. Myös yhdessä kehittäminen sekä tarvittavat tilat ja laitteet saavat tulemaan toimistolle, Inka Korhonen sanoo.

Jokaisella hybridityötä tekevällä työpaikalla kannattaakin kysyä henkilöstöltä, mitkä ovat oman toimitilan vetovoimatekijät – ja mitkä eivät. Esimerkiksi sijainnilla ei välttämättä ole niin suuri merkitys kuin ennen.

Työterveyslaitoksen kyselypohja on ladattavissa täältä.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi