YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.8.2021 klo 12:17
Uutinen

Pelko osoittautui turhaksi: Annette Tillanderin korubisnes lähti nousuun koronavuonna

Annette Tillander on kiitollinen isälleen, joka tutustutti hänet korujen maailmaan. Tällä hetkellä Tillander rakentaa omaa yritystä, joka luottaa vahvasti yrittäjän taiteelliseen näkemykseen.

 

Runsas vuosi sitten Annette Tillanderille oli iskeä stressi, ensimmäisen kerran koskaan. Koronaepidemian seuraukset liiketoiminnalle mietityttivät. Hän varautui pahimpaan, mutta pian selvisi, että aihetta pelkoon ei ollut. Viime vuoden aikana asiakasmäärä lisääntyi odottamatta ja yllätyksenä. Bisnes alkoi rullata, paremmin kuin koskaan. Yritys ylsi ensimmäisen kerran yli miljoonan euron liikevaihtoon.

– Moni kysyi minulta, mitä olemme tehneet. Vastasin, että samoja tuotteita tässä myydään. Ihmiset menevät kihloihin samalla tavalla kuin ennenkin, vaikka juhlia siirrettiin. En itsekään tiennyt, mistä kysynnän äkillinen kasvu tuli.

Tillander on korutaiteilija, jonka yritys suunnittelee ja valmistaa koruja käsityönä. Yrityksellä on töissä neljä kultaseppää. Tuotevalikoimassa on eri hintaisia korutuotteita.

– Vaikka moni niin luulee, asiakkaalla ei tarvitse olla tuhansia euroja taskussa kun hän tulee meille ovesta sisään. Haaveenani on aina ollut myydä jotain kaunista kaikille. Kauniin ei tarvitse olla kallista. En ilahdu yhtään enemmän myydessäni kalliin korun. Pääasia on, että asiakas on tyytyväinen.

Ammatinvalinta kirkastui isän opissa

Annette Tillanderin suku perusti aikanaan Helsingin keskustaan Aleksanterinkadulle korumyymälän, jossa oli mukana Tillanderin isoisä Leo sekä tämän veljiä. Isoisä oli kuitenkin viehättynyt enemmän kiinteistöalasta.

– Isäni Torbjörn meni 20-vuotiaana oppiin Aleksanterinkadun liikkeeseen ja eteni työnjohtajaksi. Jostain syystä hän ei viihtynyt siellä vaan perusti oman yrityksen vuonna 1957, Tillander kertoo.

Omassa yrityksessään Helsingin Kalevankadulla Torbjörn suunnitteli tuotteita muun muassa Kalevala Korulle. Mukana toiminnassa ja korujen suunnittelussa oli tuolloin myös hänen ensimmäinen vaimonsa Marita.

Annette Tillander kävi nuorena Steiner-koulua, mutta opiskelu ei häntä liiemmin kiinnostanut. Kun isä ehdotti hänelle oppisopimuskoulutusta, päätös oli helppo.

Annette aloitti oppisopimuksen 16-vuotiaana. Sen jälkeen alan valinta oli tehty.

– Olin isän opissa neljä vuotta. Hän valmisti korut, mutta ei koskaan istuttanut niihin kiviä. Muistan, kun lapsuudessa ajoimme lukuisia kertoja kivien istuttajille.

Kohut jääneet taka-alalle

Tillanderin nimeä ei ole koskaan suojeltu, joten se on myyty useaan otteeseen ja nimen alla on tehty yksi konkurssikin. Kun Annette Tillanderin isä oli erkaantunut Aleksanterinkadun liikkeestä, hänen setänsä Herbert Tillander myi suvun nimen oikeudet turkulaiselle kiinteistösijoitusalaan keskittyneelle Puolimatkan perheelle.

Aleksanterinkadun liikkeen konkurssi aiheutti suvun nimen hetkittäisen tahraantumisen. Konkurssin jälkeen liike on ollut muun muassa pääomasijoitusyhtiö Capmanin omistuksessa. Nyt sen omistaa kaksi ruotsalaista liikemiestä, jotka ovat liittäneet myymälän osaksi Kultajousi-ketjua.

Helsingin keskustassa, lähellä nykyistä Kultajousta on myös toinen Tillanderin nimeä kantava liike, jolla ei ole mitään tekemistä Aleksanterinkadun myymälän kanssa. Tämän Keskuskadun Oy Tillander Ab:n omistaa Konttisen perhe, joka osti vuonna 2008 liikkeen Raimo Puolimatkalta.

Tillanderit ovat olleet lehtien otsikoissa paitsi yrityskauppojen, myös perintöriidan takia. Torbjörn Tillander kuoli vuonna 1992, jolloin isän yrityksen johtoon nousi Annetten sisko Tina Tillander-Tuuri. Tämän jälkeen perintökiistaa on puitu oikeudessa asti.

Annette Tillander on pyrkinyt siirtämään ajatuksia muualle kohuista.

– Ehkä se häiritsi aikanaan enemmän mutta ei enää, koska ei asialle oikein voinut tehdä mitään. Perimme sisareni kanssa kumpikin 50 prosenttia isämme yrityksestä ja omistimme yrityksen yhdessä useita vuosia. Yhteisomistus ei sujunut riidatta ja asia on sittemmin järjestetty niin, että yritys on nykyisin yksin sisareni omistuksessa.

Siskon liike sijaitsee sekin Helsingin keskustassa, Kluuvikadulla.

”Taiteellisuutta ei voi ostaa”

Tillander kiittää menestyksestään vuolaasti isäänsä ja geeniperimäänsä.

– Hän oli taiteellinen, ja hänellä oli oma tyylinsä. Se ei ole kuitenkaan minun tyylini, koska muutenhan kopioisin isääni. Taiteellisuus minulla on verissä. Olen äärimmäisen onnellinen, että olen perinyt ne geenit isältäni. Taiteellisuutta ei voi ostaa tai saada, se tulee perintönä. Tämä on siirtynyt molempiin tyttäriini Fannyyn ja Emmyyn.

Annette Tillanderin yrityksessä työskentelee kaksi hänen tytärtään. Perheessä on myös kaksi poikaa, joista toinen hoitaa yrityksen talousasioita. Toinen pojista ei ole vielä mukana, mutta äiti toivoo sitä jatkossa.

– Toinen tyttäristäni on taitava löytämään korujeni kopioita sosiaalisesta mediasta. Vahva toiveeni on, että yritys siirtyy joskus perheelleni. Tytär on valmistunut juristiksi, joten nyt minulla on yrityksessä juristi omasta takaa. Se on aina hyvä asia.

Yrityksen nykyisissä tiloissa Helsingin Mikonkadulla näkyy ja tuntuu Annette Tillanderin korujen henki. Yrittäjä itse on tyytyväinen tiloihin, jotka löytyivät osittain pakon edessä. Edellisessä tilassa sattui vesivahinko ja yrityksen oli muutettava uusiin tiloihin.

Merkittävä osa asiakkaan tilaamista koruista tehdään varta vasten. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa. Ne valssataan käsin pitkälti samanlaisilla työkaluilla kuin Tillanderin isän liikkeessä kymmeniä vuosia sitten.

Juttu julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä 2/2021. Tilaa lehti tästä (59€/6 numeroa vuodessa).

Kuva: Meeri Utti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi