YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.11.2020 klo 08:02
Uutinen

Pienpanimo kehittyy ohranjyvä kerrallaan

Vuosien innostus ja kiinnostus veivät Anne ja Mikko Silmälän panimoalalle. Forssassa omaa pienpanimoa pyörittäessä on toiminta alkanut lähteä kasvusuuntaan. Intohimoa riittää, mutta maailman helpointa alaa he eivät ole valinneet.

Yritysuutiset/ Forssa/ Katri Ahonen

OlutMylly Oy on aloittanut toimintansa käsityöläispanimona Forssassa noin kaksi vuotta sitten. Mikko ja Anne ovat aikaisemmin työskennelleet asiakaspalvelu- ja matkailutehtävissä ja pyörittivät myös panimotoimintaa aiemmin ennen oman yrityksen perustamista. Kuvioiden muuttuessa halusi aviopari jatkaa edelleen toimia panimoalalla.

Muutoksia ja kasvua

Yrityksessä on nyt yhteensä 4 osakasta, joista kaksi on ulkopuolisia kumppaneita. Anne ja Mikko ovat edelleen yrityksen kasvot. Muutoksia OlutMyllylle on luvassa.

– Olemme pieni panimo edelleen, vaikka tuotanto kasvaakin, painottavat Anne ja Mikko.

Tänä vuonna panimosta valmistuu noin 20 000 litraa olutta. Tavoitteena on kolminkertaistaa valmistus tulevana vuotena. Uusia tankkeja ja tarvittavia välineitä on tilattu valmiiksi ennen valmistuksen alkua. Tuotannossa tulee olemaan enemmän automaatiota kasvun mahdollistamiseksi.

– Kotimaisuus ja paikallisuus on meille erittäin tärkeää.

Mitä panimolla tapahtuu?

Valmistus aloitetaan keittopäivästä, jonka jälkeen olut laitetaan käymään. Humalointi toteutetaan aina olutkohtaisesti. Oluen valmistusprosessi kestää kokonaisuudessaan 4–6 viikkoa.

– Laitamme pulloihin etiketit omin käsin. Tässä työssä kekseliäisyyttä tarvitaan valmistuksessa, vaikka kone tekee suurimman osan töistä, kertovat Mikko ja Anne.

Mikko on valmistanut 5 vuotta pienpanimo-oluita. OlutMylly valmistaa useita erilaisia oluttyyppejä. Tuotantoon on tulossa myös humaloidumpia oluita, jotka ovat kovassa suosiossa. Tuotteita on saatu kuluttajamyyntiin aina Oulun korkeudelle asti.

Olutmyllyn panimokauppa on auki 4 päivänä viikossa. Ryhmille tarjotaan panimokierroksia ja kokoustilan sekä juhlatarvikkeiden vuokrausta. Kierroksella pääsee Mikon esittelemänä tutustumaan oluen valmistuksen saloihin.

– Haasteita tällä alalla tuo elintarvike- ja alkoholisäädökset, kausi- ja trendivaihtelut. Tarjontaa on myös todella paljon. Pienpanimoita on koko ajan enemmän. Vaikka alalla on kilpailua ja paljon tarjontaa emme halua puhua asiasta kilpailu nimikkeellä, koska panimoalalla on hyvä yhteisöllisyys, kertoo Anne.

Yhteisöllisyyttä tarvitaan vaikeina aikoina

Korona on tuonut omat haasteensa myös panimoille. Rajoitusten tultua voimaan ja maailman pysähdyttyä, seisahti samalla OlutMyllyn tuotanto muutamaksi viikoksi.

– Muutama kuukausi oli haasteellista, koska ravintolat suljettiin. Kaupoissakin myynti hiipui. Kesän alettua ja rajoitusten poistuttua, varasto tyhjeni heti. Keväällä asiakkaat olivat enemmän paikallisia. Näki uusia kasvoja ja uusia ihmisiä tuli tutustumaan panimolle. Yhteisöllisyys kasvoi tuona aikana.

Anne ja Mikko kokevat Forssan Yrittäjien jäsenyyden tärkeäksi.

– Haluamme korostaa hämäläistä yrittäjyyttä ja paikallisuuden tärkeyttä. Teemme aina omat valintamme suosien mahdollisimman lähellä olevia yrityksiä. Jäsenyyden myötä haluamme aktivoitua, verkostoitua sekä olemme avoimia yhteistyöideoille. Suosittelemme jäsenyyttä, jotta kaikki näkevät sen tärkeyden.

OlutMyllyn sivuille pääset tutustumaan tästä linkistä: https://olutmylly.fi/