YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.2.2021 klo 10:00
Uutinen

Pk-yritysbarometri, kevät 2021: Odotukset parantuneet – sopeuttamista tarvitaan vielä

Liikevaihdon kasvuun uskotaan yleisesti (saldoluku +8 %), mutta kannattavuuden (saldoluku -7 %) eteen tarvitaan sopeuttamistoimia. Yleisesti ottaen näkymät ovat parantuneet syksyn 2020 tuloksiin nähden.

Kasvuhakuisuutta ja elinvoimapotentiaalia löytyy

Barometrin mukaan noin 31 prosentilla eli yli 2 500 Kanta-Hämeen yrityksellä on kasvuodotuksia. Sen lisäksi voimakkaita kasvuodotuksia on noin 6 prosentilla, mikä tarkoittaa noin 400–500 kantahämäläistä yritystä.

– Seudullisten yrityspalvelutoimijoiden pitäisi pystyä tunnistamaan nämä tarpeet ja tukea kyseisiä yrityksiä pyrkimyksissään. Se on yhteiskunnallisesti merkittävä yhtälö, minkä tuloksena on lisää työtä ja työpaikkoja, verotuloja sekä hyvinvointia. Jos onnistumme tässä, kasvatamme alueellista kilpailuetuamme, kuvailee Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

200–300 yritystä arvioi lopettavansa

Kolme prosenttia vastaajista arvioi lopettavansa yritystoiminnan. Suomen Yrittäjien oman selvityksen (Yrittäjägallup, syksy 2020) mukaan koronatilanteen seurauksena 5 prosenttia koki konkurssiuhkaa ja 10 prosenttia pohti lopettamista. Koronatilanteeseen säädetty konkurssisuoja ja lainsäädäntö muuttuivat helmikuun alusta, joten on suuri riski olemassa, että konkurssien määrä voi lähteä vielä kevään aikana kasvuun. Merkittävimpiä velkojia ovat verottaja ja eläkeyhtiöt.

Kohtuullisista liikevaihto-odotuksista huolimatta 26 prosenttia Kanta-Hämeen yrityksistä kokee tarvetta sopeuttaa toimintaansa. Näistä yrityksistä noin puolet näkee ratkaisuna lomauttamisen ja noin neljännes irtisanomisen. Toisaalta, mitä kasvuhakuisempi yritys on, sitä enemmän ammattitaitoisen työvoiman saatavuus koetaan kasvun esteeksi.

Epävarmuus suitsii investointeja

Innovaatioiden ja tuotekehityksen suhteen ollaan selvästi positiivisempia (saldoluku +9 %), kun taas konkreettisten investointien suhteen ollaan lamaantumistilassa (saldoluku -15 %) johtuen yleisestä epävarmuudesta. Merkittävimpiä ulkopuolisen rahoitustarpeen käyttökohteita ovat kone-, laite- ja rakennusinvestoinnit sekä käyttöpääoma yrityksen kasvuun tai kansainvälistymiseen.

– Alamme kuitenkin innovaatio- ja tuotekehityspanostusten suhdanneodotuksissa olla niin naapurimaakuntien kuin valtakunnan tasolla, joten suhteellinen kilpailukykymme ei olisi siltä osin enää heikkenemässä. Pieni ja varovainen käänne myönteiseen on nähtävissä, toteaa Juha Haukka.

Kasvua kiikarissa – kannattavuutta kehitettävä

Kanta-Hämeen yrityskentän suhdannenäkymät pk-yritysbarometrissa olivat suhteellisen neutraalilla tasolla, paikallisesti ja tarkasteltavissa eri osa-alueissa eroja toki ilmeni. Yleisen suhdannenäkymän saldoluku Kanta-Hämeessä oli -3 % (koko Suomi +3 %). Maakunnan sisällä positiivisimmat näkymät löytyivät Hämeenlinnasta (+10 %) ja heikoimmat Forssan seudulta (-24 %).

Liikevaihdon kasvuun uskotaan yleisesti (liikevaihdon saldoluku +8 %), mutta kannattavuuden (saldoluku -7 %) eteen tarvitaan sopeuttamistoimia. Yleisesti ottaen näkymät ovat parantuneet 2020 syksyn tuloksiin nähden.

Kanta-Hämeestä yritysbarometriin vastasi 245 yritystä (koko Suomi 5 553). Tutkimuksen teettivät yhteistyössä Suomen Yrittäjät, Finnvera ja TEM sekä toteuttajana oli Taloustutkimus Oy.

Lisätietoja
Juha Haukka, puh. 050 433 0134
juha.haukka@yrittajat.fi