YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.1.2021 klo 17:32
Uutinen

Puoluejohtajatentti: Kokoomus, Keskusta ja SDP eivät aio olla korottamassa työn ja yrittämisen verotusta – Sanailua hankinnoista ja kuntayhtiöistä

Kuntien elinvoima, sote ja julkiset kilpailutukset nousivat esiin kolmen puolueen puoluejohtajatentissä Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa. 700-henkinen yrittäjäyleisö osallistui aktiivisesti tenttiin etäyhteyksien takaa.

Tenttiin osallistuivat SDP:n Matias Mäkynen, Kokoomuksen Petteri Orpo ja Keskustan Annika Saarikko. Matias Mäkynen on SDP:n kolmas varapuheenjohtaja, muut keskustelijat ovat puolueidensa puheenjohtajia. Tentin juontaja Nina Rahkola tenttasi keskustelijoita ensin kuntien elinvoimaisuudesta: kumpi tarvitsee kiperämmin toista, kuten Yrittäjien vaaliohjelman pääviesti kuuluu ”ei kuntaa ilman yrityksiä”.

Kokoomuksen Petteri Orpo totesi, että on muistettava, että verotulot, joilla hyvinvointipalvelut ja palvelutuotanto rakennetaan, syntyvät työstä ja yrittämisestä.

– Nyt pitää keskittyä siihen, miten se kakku kasvaa, ja miten syntyy uusia työpaikkoja.

Keskustan Annika Saarikon mukaan ei ole hyvää kuntapolitiikkaa, ilman yrittäjien ja yrittäjyyden hyvää ymmärrystä.

Vaikuttajafoorumin avannut Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen muistutti panelisteja juurikin siitä, että hyvä elämä kunnassa muodostuu siitä, että kunnassa on elinvoimaa.

– Elinvoima muodostuu siitä, että siellä on aktiivisia ja innovatiivisia ihmisiä sekä yrityksiä. Kunta mahdollistaa toimenpiteillään sen, että yritykset pystyvät tuottamaan palveluita kunnassa, ja kunta mahdollistaa omilla hankinnoillaan monen yrityksen toiminnan kehittymistä.

Miksi pienet jäävät ulos hankinnoista?

Yrittäjät arvioivat viime keväänä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä, että kunnat ovat hoitaneet hankintapolitiikkaansa kaikkein heikoiten elinkeinopolitiikan osa-alueista. Julkisissa hankinnoissa liikkuu Suomessa vuosittain arviolta 35 miljardia euroa.

Hankintalain tavoitteena on, että hankinnat on toteutettava sopivina kokonaisuuksina ja siten, että pk-yrityksetkin voivat osallistua. Panelisteilta kysyttiin, mitä kunnissa tulisi tehdä, jotta pienetkin yritykset voivat osallistua kunnan kilpailutuksiin.

SDP:n Matias Mäkysen tiivistää ongelman hankintaosaamiseen, vaikka ongelma on monitahoinen.

– Eniten kyse on hankintaosaamisesta. Kun rupeamme tekemään isoa hankintaa, miten teemme sellaisia laatu- ja elinkaarikriteereitä, joilla saadaan paikalliset pienet ja keskisuuret osallistumaan. Kyse on siitä, miten hankinta ositetaan, ja miten kokonaisuus rakennetaan. Pohjanmaalla on hyviä kokemuksia siitä, että yritykset pystyvät yhdessä osallistumaan.

Saarikon mukaan on kyse myös hankintalaista ja sen soveltamisesta. Hän mainitsi markkinavuoropuhelun tilaajan ja yrityskentän välillä.

– Viime vaalikaudella korostimme sitä, että pitää ottaa huomioon hankintojen pilkkominen ja näin pienemmät yritykset.

Orpon mukaan pienten yritysten mukaanpääsy hankintoihin on konkreettinen tapa, jolla yrittäjyyttä voidaan tukea.

– Se, että paikallinen yrittäjä voi kilpailla ja voittaa hankinnan, ja saa työtä, se on kunnankin etu.

Mäkynen huomautti, että vuoropuhelun lisäämisellä kuntien ja yrittäjien kesken saadaan parempia tuloksia hankinnoissa myös pk-yrittäjien kannalta.

Välähdys paikallisesta sopimisesta – Puoluejohtajat vakuuttavat ettei yrittämisen verotusta nosteta puoliväliriihessä

Orpo peräänkuulutti tekoja, että yritykset ovat syksyllä kilpailukykyisiä, kun korona toivottavasti hellittää.

– Ensimmäinen ja tärkein keino on se, että paikallinen sopiminen todella etenee. Se olisi nimenomaan pk-yrityksille tärkeä, ja toivoisin, että hallitus sanoo selkeästi, että työn tekemisen ja yrittäjyyden verotusta ei kiristetä puoliväliriihessä.

Saarikkokaan ei ole nostamassa työn ja yrittämisen verotusta tällä vaalikaudella, eikä puolestaan Mäkynen. Saarikko nosti esiin, että istuva hallitus sai tehtyä eläkeputkesta päätökset.

– Työllistämisen keinot, se on Suomen ydinkeskustelua. Yritysten verotus ei voi kiristyä ajassa, jossa halutaan, että yritykset satsaavat Suomeen.

Orpon mukaan työn ja yrittämisen verotus on Suomessa aivan tapissa, ja tarvitaan rakenteellinen uudistus.

Juontaja haastoi panelisteja kuntayhtiöiden roolista, kunta saattaa omistaa esimerkiksi pesulayhtiön.

– Kunnan tehtävä on huolehtia, että se pyykki tulee pestyksi. Ajattelen niin, että voi olla, että kunta päättää pestä omat pyykkinsä, mutta sellainen yhtiöajattelu, että pestään naapurin pyykit, ja naapurikunnankin pyykit, sitä en kannata, Saarikko vastaa.

Mäkysen mukaan lähtökohta on, että julkiset palvelut täyttävät markkinapuutteita, eikä kunnan tehtävä ole kilpailla kilpailemisen vuoksi, vaan silloin tuottaa palvelu, jos sitä ei ole saatavilla.

– Kaikissa palveluissa, missä on toimiva markkina, ei pitäisi olla julkista palvelua. Markkinoilla palvelut hoidetaan laadukkaasti, ja se säästää veronmaksajien euroja, Orpo tykittää.

Sote-uudistuskysymys jakoi panelisteja. Saarikon mukaan uudistuksessa ei rajata kolmatta tai yksityistä sektoria pois. Hän erotteli puheessaan ylikansalliset sote-yritykset ja pienet yritykset, ja totesi, että ”pienten toimintaedellytykset eivät tässä esityksessä heikkene”.

– Analyysimme sote-paketista on erilainen. Uudistus heikentää merkittävästi yksityisen sektorin asemaa tulevaisuudessa, Orpo totesi.

Yrittäjäjärjestön johto pitää katseen kriisin hoidossa samalla tähyten kriisin yli

Yrittäjien puheenjohtaja Salminen toteaa, että koronatilanteen jatkuessa pelottaa se, miten yrittäjät jaksavat ja selviävät kriisin keskellä. Mitä pidemmälle epävarmuus jatkuu, sitä suurempaan joukkoon se vaikuttaa.

– Kun markkinat jossain vaiheessa avautuvat, sitten alkaa kilpajuoksu markkinaosuuksista. Digiloikka on tapahtunut, ja suomalaisilla pienemmilläkin yrityksillä on aidosti mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla, nämä markkinat meidän pitäisi pystyä ottamaan haltuun, Salminen toteaa.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kohdistaa viestinsä päättäjille:

– Jos elinkeinonvapautta lähdetään rajoittamaan, se on todella iso päätös. Jos tätä vapautta rajoitetaan, siihen pitää olla todella vahvat perustelut. Varmuuden vuoksi tehtyjä rajoitustoimia emme kannata.

Moni yrittäjä on jo joutunut rajoituspäätöksen kohteeksi, ja vaikutukset ovat todella suuret, eivätkä ne jää vain taloudellisiksi, muistuttaa Pentikäinen. Työttömyys aiheuttaa syrjäytymistä ja myös terveyshuolia.

Pentikäinen kannusti Vaikuttajafoorumin monisatapäistä yrittäjäyleisöä lähtemään ehdolle kuntavaaleissa, oli puolue mikä tahansa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli estynyt osallistumasta tenttiin. Vaikuttajafoorumi toteutetaan yhteistyössä Työeläkeyhtiö Elon, Fennian ja Finnveran kanssa.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi