2.4.2024 klo 08:51
Uutinen

Seksuaalineuvonta on matalan kynnyksen tuki, jossa asiakas on oman elämänsä asiantuntija

Anniina Lassinen perusti arvojensa mukaisen yrityksen, jossa hän pääsee hyödyntämään itselle tärkeää osaamistaan seksuaalineuvojana ja tulevana keho-orientoituneena työnohjaajana.

Lassisen ammatti-identiteetti rakentui nuorena aloitetussa mielenterveystyössä, jota hän teki kymmenen vuoden ajan ennen yrittäjyyttä. Jo opiskelujen aikana herännyt kiinnostus seksuaalisuuden osa-alueeseen kulki vuosien varrella mukana. Mielenterveyskuntoutujien parissa työskennellessä Lassinen huomasi, että seksuaalisuutta ei oteta useinkaan puheeksi kokonaisvaltaisessa hoidossa.

– Seksuaalineuvojan opintojen aikana pääsin antamaan seksuaalineuvontaa mielenterveyskuntoutujille. Huomasin, että sille on tarvetta ja rupesin miettimään yrittäjyyttä.

Lassinen päätti hypätä suoraan yrittäjyyden syvään päätyyn eli kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Hän aloitti koulutuskokonaisuuksien rakentamisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Samalla hän piti
seksuaalineuvonnan vastaanottoa vuokratiloissa. Ensimmäinen vuokratila meni alta aloitusvuoden jälkeen, eikä pelkkä etävastaanotto ollut Lassiselle vaihtoehto.

– Aito kohtaaminen on minulle tässä työssä erityisen tärkeää. Jotkut kokevat etäyhteyden helpompana vaihtoehtona tulla vastaanotolle, mutta suurin osa asiakkaistani haluaa tulla livenä paikalle.

Lassisille on tärkeää luoda turvallinen ja rauhallinen tila asiakkaille, Ilmarisenkadulla Jyväskylässä sijaitsevassa toimitilassa tämä onnistuu.

– Sytyn ihmiskohtaamisista. Se, että voin työssäni olla tukena ihmisille, tuo minulle merkityksellisyyttä.

Seksuaalineuvonta on matalan kynnyksen palvelu. Siinä painottuu ennaltaehkäisy, opastus ja tiedon jakaminen. Se on lyhytkestoisempaa kuin terapia. Tavoitteena on olla tukena heti haasteiden alussa, jotta ne
eivät pitkittyisi.

– Seksuaalineuvonnan ei tarvitse aina olla ongelmalähtöistä, vaan sinne voi tulla pohtimaan kaikkea omaan seksuaalisuuteen liittyvää ja pysähtymään ammattilaisen kanssa näiden teemojen äärellä.

– On ollut hienoa huomata, että esimerkiksi vanhemmat miehet ovat tulleet vastaanotolle ja pystyneet ehkä ensimmäistä kertaa avautumaan omaan seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista.

Asiakkaat löytävät Lassisen luo yleensä google-haun tai sosiaalisenmedian kautta. Tunnettuuden ja näkyvyyden eteen pitää vielä tehdä töitä.

– Monille on edelleen epäselvää, miten seksuaalineuvonta eroaa terapiasta. Menen mielelläni ihmisten luokse, esimerkiksi yrittäjätapahtumiin, jotta palveluni tulee tutuksi.

Seksuaalineuvonta sisältää yleensä viisi tapaamiskertaa, mutta apu voi löytyä nopeamminkin. Asiakas voi kartoittaa Lassisen palvelujen ja seksuaalineuvonnan sopivuutta itselleen esimerkiksi tutustumiskäynnillä
tai maksuttomalla soittoajalla.

Lassinen on saanut palautetta, että lyhyessäkin ajassa asiakkaat ovat hyötyneet seksuaalineuvonnasta. Jopa ensimmäinen tapaamiskerta on tuonut apua.

– On hienoa huomata, että olen pystynyt luomaan luottamuksellinen tilan, jossa asiakas on voinut avautua hyvinkin henkilökohtaisista asioista ja kokenut tulleensa kuulluksi.

Tällä hetkellä Lassinen kouluttautuu keho-orientoituneeksi työnohjaajaksi. Parhaillaan hänellä on etsinnässä lisää harjoitusasiakkaita. Tulevaisuudessa onkin tarkoitus tarjota yrittäjänä seksuaalineuvonnan lisäksi tukea myös työhyvinvointiin.

Lassinen ajattelee, että ihminen on kokonaisuus, jonka kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Seksuaalinen hyvinvointi ja työhyvinvointikin nivoutuvat yhteen.

– Työnohjauskoulutuksen myötä olen huomannut, että seksuaalineuvonta ja työnohjaus eivät loppupeleissä eroa paljoa toisistaan. Käsiteltävät aiheet ovat toki erilaisia, mutta molemmissa olen rinnalla kulkija. Ja
kummassakin tärkeintä on aito kohtaaminen.