YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.8.2021 klo 12:54
Uutinen

Tämä ilmoitus pitää tehdä viipymättä – “Yrityksen toiminta voi vaikeutua”

Edunsaajailmoituksen tekeminen on maksutonta ja se koskee osakeyhtiöitä ja osuuskuntia.

Patentti- ja rekisterihallitus muistuttaa kaikkia osakeyhtiöitä ja osuuskuntia tekemään edunsaajailmoituksen viipymättä, jos asia on vielä hoitamatta.

Edunsaaja on henkilö, joka omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai äänioikeuksista suoraan tai toisen yhtiön kautta tai käyttää yrityksessä määräysvaltaa esimerkiksi osakassopimuksen perusteella.

Ilmoitus täytyy tehdä myös, kun edunsaajia ei ole tai he eivät ole yrityksen tiedossa. Ilmoitus on tehtävä lisäksi aina, kun edunsaajatiedot muuttuvat tai uusi yritys on rekisteröity. Edunsaajailmoitus on maksuton.

PRH muistuttaa, että erillinen edunsaajailmoitus täytyy tehdä, vaikka hallituksen ja muiden vastuuhenkilöiden tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä ja osakkeiden tai osuuksien omistajat on ilmoitettu perustamisilmoituksessa.

Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden täytyy tehdä ilmoitus silloin, kun edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies tai jos yhtiömiehenä on yritys. Toiminimiyrittäjät eivät tee ilmoitusta.

Laiminlyönnistä voi seurata sakkoja

PRH:n mukaan yrityksen toiminta voi vaikeutua, jos se ei ilmoita edunsaajatietojaan ja pidä niitä ajan tasalla. Yhteistyökumppanit näkevät yrityksen kaupparekisteriotteesta, jos edunsaajailmoitus on tekemättä.

Esimerkiksi pankeilla, tilitoimistoilla ja asianajotoimistoilla on velvollisuus tarkistaa asiakkaansa edunsaajatiedot. Ne voivat ilmoittaa PRH:lle, että yrityksen tiedoissa on puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia. Ilmoittamisen laiminlyönnistä voidaan myös tuomita sakkoa yritys- ja yhteisötietolain perusteella.

Edunsaajailmoitus tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa. Samassa palvelussa voi valtuuttaa toisen henkilön tekemään ilmoituksen. Tämä voi olla esimerkiksi tilitoimiston työntekijä.

PRH:n sivuilla on edunsaaja-apuri, jonka avulla voi selvittää, koskeeko velvoite omaa yritystä ja ketkä ovat edunsaajia.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi