26.9.2022 klo 17:17
Uutinen

”Turvallisuus on tunne, ja sitä pitää johtaa niin yhteiskunnassamme kuin organisaatioissa”

Moni miettii, miten nykyinen turvallisuustilanne on otettava huomioon omassa yrityksessä. Kyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kehottaa puhumaan asioista avoimesti ja pitämään huolta lähipiiristä.

– Kyllä nämä hetket, mitä eletään, ovat historiallisia. Nopeita käänteitä on tapahtumassa varmasti jatkossakin.

– Tärkein viesti tänään on, että turvallisuus on ensisijaisesti tunne ja psykologinen olotila. Sitä tullaan seuraavan puolen vuoden ja vuoden aikana koettelemaan ja siihen tullaan vaikuttamaan, Limnéll sanoo.

Olennainen kysymys on, mihin yleinen mielipide tulee kääntymään, kun tulevana talvena kohdataan taloudellisia ja käytännön haasteita samaan aikaan, kun media syöttää huolestuttavia uutisia. Puhutaan turvallisuudentunteesta.

– Ranskassa ja Saksassa 2/3 ihmisistä ennakoi, että tulee tapahtumaan levottomuuksia ja mielenosoituksia. Eli juuri sitä, mihin Putin energia- ja informaatioaseiden yhdistelmällä pyrkii, Limnéll kertoo.

– Jos me olemme kovin eripurainen joukko Suomessa, ja tähän nimenomaan pyritään vaikuttamaan informaatiosadalla, ei hyvin käy. Jos olemme yhtenäinen joukko, ei meillä ole mitään hätää.

Johda turvallisuuden tunnetta

– Sotilasstrategiassa on käsite sodan sumu. Se tarkoittaa sitä, että sodan aikana emme tiedä kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu. Sumunkin keskellä on oltava päättäväinen. Mitä enemmän sumua on, sitä enemmän tarvitaan johtajuutta, Limnéll sanoo.

– Turvallisuus on tunne, ja sitä pitää johtaa niin yhteiskunnassamme kuin organisaatioissa.

Limnéllin mukaan turvallisuuden tunnetta ja henkistä kestävyyttä voi yrityksissäkin kasvattaa selkein toimin. Hän listaa niitä neljä.

  1. Realismi ja rehellisyys viestinnässä luo turvallisuutta.
  2. On oltava selkeät ohjeet, mitä voi ja kannattaa tehdä. Suomalaisille tekeminen tuo turvallisuutta.
  3. Huolehdi yhteisöllisyyden kokemuksista. Kaikkein eniten turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa tutkimuksen mukaan oma lähipiiri – perhe, työyhteisö.
  4. Tietoisuus tulevasta ja varautuminen kasvattavat turvallisuuden tunnetta. Samoin toivo!

Yleisökysymys saa Limnéllin pohtimaan median toimintaa toisaalta informaation jakajana ja toisaalta turvattomuuden tunteen lisääjänä:

– Raja on häilyvä. Kun Putinin kuva on joka päivä iltapäivälehtien kannessa, onko se hyvä asia? Tosiasiat pitää kertoa, mutta epätieteellinen arvio on, että ollaan niillä rajoilla.

Jarno Limnéll puhui perjantaina 23.9.2022 Uudenmaan Yrittäjien Puheenjohtajaparlamentissa Hyvinkäällä. Uudenmaan Yrittäjät täyttää ensi vuonna 85 vuotta ja Puheenjohtajaparlamentti oli samalla juhlavuoden starttitilaisuus.