YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.12.2019 klo 07:52
Uutinen

Työpaikalla järjestettävä koulutus – näin se toimii Uudenmaan Yrittäjien toimistolla

Kaksi graafisen suunnittelun opiskelijaa, Niina ja Mikko, ovat tehneet osaa opinnoistaan Uudenmaan Yrittäjien toimistolla lokakuusta joulukuuhun.  Työpaikalla järjestettävä koulutus on uusi nimitys asialle. Mitä se tarkoittaa ja miten tähän päädyttiin?

Mistä lähdettiin liikkeelle?

Spesian graafisen suunnittelun opettaja laittoi toimistolle viestiä, josko Uudenmaan Yrittäjiltä löytyisi sopivaa tekemistä yhdelle tai kahdelle nuorelle loppuvuonna. Opettajan kautta oli viime keväänä teetetty Spesian opiskelijalla yksi logo. Silloin yhteydenotto meni toisinpäin. Opettaja löytyi Spesian työelämäyhteistyöyksikön kautta.

Toimistolla mietittiin, mitä on työn alla tai tulossa työn alle. Suunnitteluasteella oli projekti, jonka arveltiin sopivan spesialaisille. Projekti ei vielä ollut varmistunut, joten laajennettiin haarukkaa. Saatiin aikaiseksi pitkä lista asioita, joihin toimistolla ei ole aikaa. Koska näitä ei ollut ostettu ulkoa tähänkään mennessä, tultiin siihen tulokseen, että ei tässä suoraan yrittäjän leipää olla syömässä.

Mietittiin, onko meillä käytännössä mahdollista ottaa nuoret toimistolle. Missä nuoret istuvat? Kuka heitä ohjaa? Halutaanko toimistolle ”ulkopuolisia”? Hyödymmekö opiskelijoiden työstä? Mitä riskejä pitää huomioida? Käyvätkö järjestelyt liian vaivalloisiksi? Saammeko johdolta ok:n ajatukselle? Aika nopeasti päädyttiin siihen, että meillä on ihan hyvä tilanne: aiempaa kokemusta opiskelijoista toimistolla löytyy, ohjausvastuuta voidaan jakaa ja suurin riski on, että valmista ei synny.

Pian laitettiin potentiaalisten töiden lista opettajalle katsottavaksi. Opettajan puolesta työt näyttivät sopivan opiskelijoiden opinnoiksi. Lähetettiin vielä pari sähköpostia edestakaisin mahdollisista työajoista ja työpaikalla järjestettävän koulutuksen ajanjaksosta, ja sovittiin tapaamisaika. Opettaja tuli opiskelijoiden kanssa toimistolle käymään. Kerrottiin, mikä Uudenmaan Yrittäjät on. Rivien välistä luettiin, että kyllä meidät oli googlattu etukäteen. Oikein hyvä.

Kaikki tuntui käyvän yksiin ja päädyttiin siihen, että aloitetaan. Sähköpostilla saatiin koulutussopimuspaperit ja haettiin niihin tarvittavat puumerkit. Koska kyseessä on koulutussopimus, raha ei liiku ja verokortteja tai sen suurempaa hallintoa ei tarvita. Pääosin koulu vastaa opiskelijoista, työpaikka työturvallisuuden kannalta.

Opiskelijat aloittavat toimistolla

Aloitukseen tuli viikon viive, mikä sopi meille oikeastaan hyvin. Päätös projektista olisi lähempänä jakson alkua. Seuravana maanantaina Niina ja Mikko tulivat toimistolle ohjaajansa kanssa.

Ensiksi perehdytettiin opiskelijat ja kierrettiin toimisto. Kuka on kukin ja mistä kaikki löytyy. Keneltä voi kysyä. Mihin aikaan ollaan paikalla ja miten pidetään tauot. Miten käydään läpi töitä ja mistä lähdetään liikkeelle. Saatiin sattumalta projektissa mukana oleva yrittäjäaktiivi sparraamaan nuoria heti alkuun.

Sitten alkoi arki. Aluksi oltiin vähän vieraskoreita; ylläpidettiin työrauhaa aktiivisemmin ja juteltiin omat jutut myöhään iltapäivällä. Opiskelijat olivat hiljaisia. Parissa viikossa kaikki normalisoitui. Spontaanit pikapalaverit palasivat työpöytien nurkille ja niiden välissäkin huudellaan taas pöytien takaa toisillemme. Opiskelijat juttelevat projektista keskenään ja huolehtivat omat aikataulunsa säntillisesti.

Mitä käytännössä järjestettiin

Opiskelijat käyvät toimistolla kolmena päivänä viikossa kuutisen tuntia päivässä. Kun puhutaan ”siististä sisätyöstä” ja koulu sijaitsee lähellä, moni asia on helposti järjestettävissä: joku henkilökunnasta on aina paikalla, kun nuoretkin ovat. Opiskelijoilla on omat koneet ja oma projekti, jolloin uusia työvälineitä ei tarvita. Toimitusjohtajan huoneen toisen pöydän ääreen saadaan järjestettyä kaksi työpistettä vastakkain. Opiskelijat käyvät koululla syömässä ja kahvilla. Samalla hoituu tulevien toimistotyöläisten taukojumppa. Opettaja käy moikkaamassa opiskelijoita ja varmistaa, että projekti on asiallinen myös opintojen kannalta.

Kampanjailme työnä

Opiskelijat työstävät kampanjailmettä. Ensin haetaan tunnelmaa, sitten luonnostellaan.

Ohjaamisen kannalta tuntuu vähän vaikealta arvioida, kuinka paljon opiskelijat saavat tehtyä tai onko heillä tekemistä tarpeeksi. Käymme joka päivä pikapalaverin kello 15. Opiskelijat vaikuttavat tyytyväisiltä ja kertovat, että on tarpeeksi tekemistä.

Luonnoksia ja ilmeitä kierrätetään tarpeellisilla tahoilla. Annetaan palautetta, säädetään värejä ja tekstejä. Välissä opiskelijoilla teetetään muuta. Opiskelijat miettivät työnjakoaan.

Jossain kohtaa lienee edessä näyttö. Lisään kalenteriini alustavan merkinnän joulunalusviikolle. Opiskelijoiden dokumentaatio löytyy heidän tekemistään työvaiheista. Luotan, että opettaja on asiasta yhteydessä, jos tarvitsee.

Missä mennään nyt

Nyt koulutussopimusta on takana seitsemän viikkoa ja vähitellen työn tulos alkaa hakeutua konkreettiseen muotoonsa. Todennäköisesti tulette näkemään tuloksia ensi vuoden aikana Uudenmaan Yrittäjien toiminnassa.

Mitä yrittäjien leipään tulee, se taitaa kasvaa. Aluksi työlistalle kerätyt työt ovat muhineet ajatuksissa, ja joitain niistä tullaan ostamaan ulkoa ensi vuonna.