Matkailijoilla on patoutunutta kysyntää, Bear Centren yrittäjä Ari Sääski kertoo.
3.3.2022 klo 14:30
Uutinen

Ukrainan kriisi näkyy Suomen matkailussa peruutuksina – ”Onhan se uusi ilmiö, että Suomea ei koeta turvallisena matkakohteena”

Ukrainan sota on luonut epätietoisuutta matkailijoiden ja matkanjärjestäjien mieliin. Venäjän läheisyys on aiheuttanut Lapin ja Kainuun matkanjärjestäjille peruutuksia sekä rahavirran ja varausten hyytymistä.

Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen aloitti keskiviikkona Twitterissä ketjun, jossa hän kertoi Ukrainan sodan vaikutuksista matkailuun. Lapin ja Kainuun alueilla matkailuyrittäjät ovat saaneet yksittäisten ryhmien peruutuksia. Ryhmät ovat peruuttaneet tulonsa siitä huolimatta, että rahoja perutusta matkasta ei saa enää takaisin. Syynä on pelko Venäjän läheisyydestä.

– Ulkomaalaisten turistien kausi Suomessa on jo loppusuoralla, eli mitään lamaannuttavaa vaikutusta ei ole, kuten koronasuluilla kaksi vuotta sitten. Mutta onhan se uusi ilmiö, että Suomea ei koeta turvallisena matkakohteena, Vartiainen sanoo Yrittäjämedioiden puhelinhaastattelussa.

Kuhmon läheisyydessä sijaitsevan karhukeskus Bear Centren yrittäjä Ari Sääski ei ole vielä saanut peruutuksia, mutta sota on hyydyttänyt maksuliikenteen ja varaukset.

– Meillä on paljon varauksia, mutta asiakkaat eivät halua maksaa ennakoita vielä, joten emme saa niitä matkanjärjestäjiltä. Raha ei siis liiku meille, Sääski kertoo.

Bear Centren asiakkaista 95 prosenttia tulee Euroopasta maista, kuten Italia, Saksa, Benelux-maat ja Englanti. Sääski kertoo, että kysyntä kasvoi viime syksynä paremmalle tasolle kuin ennen koronaa. Tammikuun lopussakin tilanne oli vielä hyvä. Olympialaisten aikaan alkoi tulla ilmoituksia, että ennakot halutaan maksaa vasta kuukautta ennen matkaa. Ukrainan sodan alkaessa varaukset hyytyivät, kun ei ole varmuutta toteutuvatko matkat.  

– Meillä on koronan jäljiltä matkojen siirtymisiä, mitä on varattu vuonna 2019, joten toivon, ettei tästä tule päällekkäisiä matkojen siirtymisiä. Uskon kuitenkin, että tilanne helpottaa, kun päästään alun epävarmuudesta. Patoutunutta kysyntää on paljon. Tärkeä viesti on, että kautemme jatkuu normaalisti ja rajoitukset ovat poistuneet, Sääski sanoo.

Bear Centren kausi alkaa huhtikuussa.

Hän kiittelee pankkeja ja työeläkeyhtiötä tilanteessa, sillä molemmat ovat suhtautuneet tilanteeseen joustavasti.

Voi muodostua pitkäaikaiseksi ongelmaksi

Vartiaisen Twitter-avaus synnytti paljon keskustelua. Hän itse kiinnittäisi huomiota mielikuvaan maasta.

– Tässä on iso tehtävä Suomi-brändin kannalta. Jokainen voi miettiä itse sitä, että jos matkailija ei ole valmis ottamaan riskiä viikon vierailun osalta, miten kummassa saamme houkuteltua ulkomaisia investointeja Suomeen? Kuka haluisi laittaa miljoonia tuotantolaitokseen Suomessa, jos riskinä nähdään Venäjän hyökkäys, Vartiainen kysyy.

– En mene neuvomaan miten ongelma voidaan ratkaista, mutta totean, että tästä voi muodostua meille iso ja pitkäkestoinen ongelma. Olemme vedenjakajalla.

Vartisen tietojen mukaan peruutuksia on tullut muun muassa Espanjasta. Visit Finland selvittää PR-toimistonsa kautta, onko espanjalaisessa mediassa ollut jotain, mikä aiheuttaisi syyn huoleen. Ilta-Sanomien haastatteleman Kirsi Hietasaaren mukaan mediassa on kuitenkin käsitelty sodan vaikutuksia yleisesti matkailuun.

– On ymmärrettävää, että mitä tahansa reissaamista mietitään tällaisena aikana, Vartiainen sanoo.

Elina Hakola