18.12.2020 klo 16:57
Uutinen

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö kuriin lakimuutoksilla

Hallitus esittää ulkomaalaislain muuttamista, jotta ulkomaisen työvoiman työperäinen hyväksikäyttö saadaan kuriin aiempaa paremmin. Myös hyväksikäytön uhrin oikeusasemaa parannetaan. – Suomen Yrittäjät pitää erittäin tärkeänä, että ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä voidaan ehkäistä tehokkaasti, sanoo Yrittäjien asiantuntija, juristi Albert Mäkelä.

– Väärinkäytökset ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen noudattamisessa vääristävät kilpailua rehellisesti toimivien yrittäjien kannalta. Ne eivät ole myöskään inhimillisesti hyväksyttävissä, Albert Mäkelä painottaa.

– On hyvä, että esitysluonnoksessa on keskitytty nimenomaan hyväksikäytön uhrin aseman parantamiseen, hän toteaa.

Julkisuudessa on ollut esillä muun muassa siivousalan työntekijöiden hyväksikäyttö.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) asetti keväällä 2020 työryhmän valmistelemaan ulkomaisen työvoiman työperäisen hyväksikäytön vastaisia toimenpiteitä. Työryhmän ensimmäinen raportti julkaistiin elokuun lopulla.

Haataisen työryhmän mukaan siivousalan lisäksi muita riskialoja hyväksikäyttöön ovat muun muassa ravintola- ja rakennusalat, alustatalous, maatalouden kausityö ja luonnonmarjojen poiminta.

Suomen Yrittäjät on antanut lausunnon lakiesityksen valmisteluun.

– Esitys on valmistelussa täsmentynyt SY:n lausunnon mukaisesti siten, että ehdotettavia säännöksiä on selkeämpi soveltaa käytännössä, Albert Mäkelä kertoo.

Rekrytointikielto hyväksikäyttöön syyllistyneille

Lakimuutosten myötä työntekijän oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että työnantajan tai toimeksiantajan tarkoituksena on maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen oleskelulupaa haettaessa.

Esitys ei vaikuttaisi ulkomaalaisen mahdollisuuteen saada oleskelulupa muulle työnantajalle. TE-toimistolla olisi muutosten myötä paremmat mahdollisuudet pidättäytyä työntekijän oleskeluluvan myöntämisestä.

– Tältä osin kontrollin lisääminen estää hyväksikäyttöä ja suojaa suomalaisia työmarkkinoita epäreilulta kilpailulta. Ministeriö päivittää ohjeistuksen TE-toimistoille ja varmistaa rekrytointikieltojen johdonmukaisen käytön. Haluan estää määräajaksi ulkomailta rekrytoinnit sellaisilta työnantajilta, jotka ovat syyllistyneet hyväksikäyttöön, työministeri Haatainen linjaa.

Hyväksikäytön uhrien asema paranee

Jos on perusteltua aihetta epäillä, että oleskeluluvan nojalla työskentelevän ulkomaalaisen työnantaja on merkittävällä tavalla laiminlyönyt velvollisuuksiaan työnantajana tai muulla tavalla hyväksikäyttänyt häntä, niin uhrille voitaisiin myöntää oikeus työntekoon ilman ammattialarajoitusta- tai muuta rajoitusta tai yritystoimintaan. Lisäksi uhrilla olisi samalla perusteella oikeus saada uusi määräaikainen oleskelulupa uuden työn hakemista tai yrittämistä varten.

Työryhmä on esittänyt myös rangaistusmaksua työperäiseen hyväksikäyttöön syyllistyneelle työnantajalle.

– Ensiarvoisen tärkeää on turvata viranomaisresurssit, jotta väärinkäytöksiä voidaan tehokkaasti tutkia, Albert Mäkelä toteaa.

Työministerin asettama työryhmä valmistelee lisätoimenpiteitä ja jatkaa työtään vuoden 2021 loppuun saakka.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi