18.9.2018 klo 14:22
Uutinen

”Yksi pelti väärässä asennossa” − näin metalliyritys löysi tuhansien eurojen säästön energialaskuun

Energiakatselmus voi auttaa pk-yrityksiä pienentämään energiakulujaan.

Pk-yritysten energiakulut voivat olla suuri kuluerä ja lisäksi ne lisäävät ilmastokuormaa.

Apua voi löytää energiakatselmuksesta, johon saa myös valtion energiatukea.

– Jos yrityksen energiakulut ylittävät 50 000 euroa vuodessa, kannattaa ehdottomasti teettää energiakatselmus. Ammattilainen selvittää kohteeseen sopivat energiansäästötoimenpiteet ja yritys voi höylätä energialaskusta pois sievoisen summan. Suomessa on satoja tähän pätevöitettyjä lämpö- ja sähköalan ammattilaisia, sanoo johtava asiantuntija Tomi Kiuru valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Helsingin Suutarilassa kassakaappeja, turvaovia ja metallisia pukukaappeja valmistava Kaso Oy teetti vuoden alussa uudentyyppisen kustannustehokkaan energiakatselmuksen. Se paljasti useita energiansäästökeinoja, joiden avulla Kaso voi vähentää vuosittaisia energiakulujaan jopa 13 prosenttia.

– Meillä on pulverimaalauslinja, jossa yksi pelti oli väärässä asennossa. Pelkällä pellin sulkemisella voimme säästää energiaa useita tuhansia euroja vuodessa, kertoo Kason toimitusjohtaja Risto Palkama.

”Säästökohteita löytyy varmasti”

Valtaosa Kasolla löydetyistä säästötoimista kohdistui maakaasuun, jota käytetään uunien ja rakennuksen lämmitykseen. Ehdotuslistalle päätyi myös sähköä säästäviä toimia, kuten paineilmavuotojen korjausta ja energiatehokkaampaa valaistusta. Suurin yksittäinen katselmuksessa ehdotettu toimenpide liittyy maalauslinjan automatisointiin. Sen avulla säästyy sähköä ja lämpöä vuodessa yhteensä yli 10 000 euron edestä.

– Ennen kuin aloitimme tämän työn, laitoimme vuosittain energiaan 200 000 euroa. Jokaisen valmistavan yrityksen, jolla uppoaa vuosittain näin paljon energiakuluihin, pitäisi tehdä energiakatselmus. Säästökohteita löytyy varmasti, kannustaa Palkama.

Valtion tuki energiakatselmukseen voi olla jopa 40-50 prosenttia työn kustannuksista. Tuki haetaan Business Finlandilta.

Viimeisen 25 vuoden aikana energiakatselmuksia on tehty yhteensä yli 10 000 kohteeseen. Tällä hetkellä katselmuksia tarjoavia yrityksiä on yli 60 ympäri Suomen.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images