YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
29.9.2022 klo 12:49
Uutinen

Yksinyrittäjä, kerro arkesi taloudellisista haasteista – Tutkijat etsivät haastateltavia

Jyväskylän yliopiston tutkijat kaipaavat kokemuksia yrittäjien ja itsensä työllistäjien arjesta.

Millaista pienituloisten arki ja toimeentulo Suomessa? Tätä haluavat selvittää Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkijat. Mukaan tutkimukseen kaivataan myös yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet pää- tai sivutoimisena yrittäjänä ja työnteosta huolimatta kokevat itsensä pienituloisiksi tai jopa köyhiksi. Tutkijat ovat kiinnostuneita arkipäivän kokemuksista ja elämästä laajemmin.

– Yrittäjyys voi olla erinomainen työskentelymuoto monille, mutta myös yrittäjien toimeentulosta on voitava puhua. Fakta on, että valtaosa itsensä työllistäjistä ansaitsee alle mediaanitulon, tutkimuksen yrittäjyyttä käsittelevästä osahankkeesta vastaava yliopistonlehtori Hanna-Mari Ikonen sanoo.

Kesäkuussa julkaistu Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkysely kertoo, että yksinyrittäjien tulot ovat jatkaneet lievällä kasvu-uralla. Päätoimisista yksinyrittäjistä 36 prosenttia kertoo bruttotuloikseen alle 2 000 euroa. Vuoden 2019 kyselyssä vastaava osuus oli 41 prosenttia ja vuonna 2016 näin kertoi 45 prosenttia vastaajista.

– Yksinyrittäjien tulotason kehityksessä näkyy koulutustason nousu ja pitkään yksinyrittäjänä toimineiden osuuden kasvu. Yli 10 vuotta yrittäjänä toimineiden osuus on noussut edelliseen kyselyyn verrattuna kymmenellä prosenttiyksiköllä, Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi kertoi kesäkuussa.

Jos mukaan lasketaan osa-aikaisesti toimivat yksinyrittäjät, alle 2 000 euroa tienaavien osuus nousee 44 prosenttiin. Tässäkin kehitys on loivasti parempaan suuntaan. Hämeenniemi muistutti, että yksinyrittäjien tulotaso on edelleen matala.

– Lähes puolet tienaa alle 2 000 euroa kuukaudessa. Yksinyrittäjissä on valtavasti osaamista ja asiantuntijuutta. Yrittäjän itsensä arvo ja työn arvo tulee muistaa palveluiden ja tavaran hinnoittelussa, Hämeenniemi sanoi.

Jyväskylän yliopiston tutkijoiden mukaan moni yrittäjä tekee pitkiä päiviä ja pärjää arjessaan pienilläkin tuloilla, mutta erityisesti yllättävissä ongelmatilanteissa yrittäjä voi kohdata köyhyyttä, jos sosiaaliturvajärjestelmä ei taivu auttamaan yrittäjää samalla tavalla kuin palkansaajaa.

Työssäkäyvät köyhät jälkiteollisessa hyvinvointivaltiossa -hankkeen aiemmassa tutkimuksessa on tullut esiin, kuinka rahan vähyys ja epätyypilliset työmuodot vaikuttavat arjen järjestämiseen, ihmissuhteisiin, mielenterveyteen, terveyteen ja kehoon negatiivisesti.

Tutkimukseen voi ilmoittautua haastateltavaksi ilmoittautumalla hankkeen tutkimusavustaja Eeva Heikkiselle sähköpostilla eeva.h.heikkinen(at)jyu.fi tai puhelimitse 050 576 4680.

Toimitus
Toimitus