YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.12.2020 klo 16:21
Uutinen

Yksinyrittäjä toivoisi Helsingin kaupungilta joustoa puistojen käyttöoikeuksiin – päivävuokra on “ihan järjetön summa”

Tanssinopettaja Karoliina Valontaival on siirtänyt katseensa jo kesään. Puistoliikunnan järjestäminen Helsingissä maksoi kuitenkin satasia tai tonneja per kerta. Viestintä asiasta on sekavaa.

Luovan tanssin opettaja Karoliina Valontaival otti yhteyttä yrittäjäjärjestöön liittyen ulkona tehtäviin aktiviteetteihin. Monet sisäliikuntamahdollisuudet ovat suljettu ja aikuisten ulkoliikuntaakin rajoitettu. Kesällä liikuntapalveluita tarjoavat yrittäjät voivat harjoittaa elinkeinoaan ainakin ulkona.

Helsingissä siinä on kuitenkin hankaluutensa. Kaupunki nimittäin veloittaa puiston käyttämisestä päivävuokraa, joka maksullisista aktiviteeteista on paikasta riippuen 500 – 2 000 euroa päivässä. Kaupungin alueet on jaettu vyöhykkeisiin ja pintamateriaaleihin, joiden mukaan hinta määräytyy.

Ilmaistapahtumia päivävuokra ei koske, ja jos tapahtuma on yleisölle ilmainen, mutta osallistujille maksullinen, kuten juoksutapahtumissa, vuokra on puolet listataksasta. Ilmaiseksi puistojumppaa saa siis vetää, mutta maksullisesta jumpasta yrittäjä joutuu maksamaan siis satojen tai tuhansien eurojen päivävuokran.

– Ihan järjetön summa. Vertailun vuoksi, tuttava veti Hyvinkäällä puistojoogaa, ja maksoi koko kesäkaudelta 40 euroa, Valontaival kertoo.

Helsingin Kaupungin ulkoilmatapahtumien maksut tulivat voimaan helmikuussa 2019. Maksujen pääasiallinen tarkoitus on ollut mahdollistaa saman puisto käyttämisen usealle eri ryhmälle ja tapahtumatyypille, eli estää suuria toimijoita ottamasta käyttöönsä puistoalueita.

– Ilmaisena valitettavasti alan yrittäjille tulee suurena houkutuksena varata jokin puisto vaikka joka päiväksi vain omaa toimintaansa varten. Viime kesänä tätä rajattiin sallimalla samalle toimijalle vain rajattu määrä varauksia samaan puistoon viikoittain. Vakituisena käytäntönä meillä tulee resurssit vastaan, Alueiden käytöstä vastaava tiimipäällikkö ja viranhaltija Jarmo Talvasto kertoo.

Vaikeaa toteuttaa reilusti

Talvaston mukaan enemmistö viikoittain toistuvista puistoliikuntapalveluista oli viime kesänä maksuttomia, vaikka järjestäjä olisikin perinyt niistä pientä maksua. Talvaston vastaus on sama, jonka apulaispormestari Pia Pakarinen on saanut, kun ryhtyi selvittämään Valontaipaleen asiaa.

– Pyrimme noudattamaan taksaa mahdollisimman oikein, reilusti ja tasapuolisesti. Aina ei ole helppo arvioida minkä laajuisesta toiminnasta on kyse ja luotamme toimijoiden ilmoituksiin sekä yrityksistä saatavilla oleviin tietoihin päätöksenteossa. Taksassa tiimipäällikölle on osoitettu mahdollisuus käyttää harkintaa pienimuotoisten tapahtumien hinnoittelussa. Näin olemme myös tehneet. Viime kesänä tehtiin linjaus puistojumppien myöntämisestä korvauksetta. Järjestäjä saattoi kerätä niistä pientä osallistumismaksua kulujensa peittämiseksi, Talvasto kertoo.

Kaupungilla ei ole tarvetta kerätä puistoliikunnasta tuloja. Valontaival on kuitenkin saanut kaupungilta viime kesänä puhelimitse vastauksen, jonka mukaan taksa pysyy, jos toiminnasta peritään lipputuloja.

– Hyvinkään mallinen puistoliikuntalupa kuulostaa täysin mahdolliselta idealta ja otamme sellaisen mielellämme mukaan seuraavaa taksapäätöstä valmisteltaessa, Talvasto sanoo.

Käyttöoikeudet helppo tapa auttaa pienyrittäjää koronatilanteessa

Valontaival ihmettelee sitä, että Senaatintorille perustettiin iso terassi ravintola-alan yrittäjiä helpottamaan. Hän on kirjelmöinyt kaupungin päättäjille, että myös liikunta-alan yrittäjiä tultaisiin vastaan.

– Kirjoitin toukokuussa päättäjille Jan Vapaavuorta myöten, voisiko kaupunki tulla liikunta-alan yrittäjiä vastaan ja mahdollistaa puistoliikuntapalveluiden järjestämisen ihan maksullisena palveluna vähän kohtuullisempaan hintaan, jotta voin yrittäjänä tulla toimeen. Kukaan ei vastannut sähköposteihini, Valontaival kertoo.

Valontaival päätyi viime kesänä vetämään tanssitunteja Espoossa, missä kriteerien täyttyessä pienryhmäliikuntaa sai pitää puistossa ilmaiseksi.

– Yksinyrittäjän näkökulmasta tuntuvat koronatuet ovat menneet isoille yrityksille ja asiat on tehty vaikeaksi. Puistojen käyttölupien myöntäminen helpottaisi monia ja olisi kaupungille helppo tapa auttaa, kun sen ei tarvitse rahoittaa mitään, Valontaival miettii.

Koronavirusepidemia saattaa muuttaa ensi kesän käytäntöjä, mutta linjauksia ei ole vielä tehty.

– Ensi kesän ratkaisut ovat kiinni epidemian kehittymisestä, Talvasto toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi