YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjäjuhlia juhlittiin Myllykosken Kerholla
– Yrittäjä ei odota, mitä yhteiskunta tekee, vaan tarttuu toimeen. Hyvä esimerkki on myllykoskelaisyrittäjien oivallus varkaanestoringin perustamisesta, totesi Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri puhuessaan perjantaina Anjalankosken yrittäjäjuhlassa Myllykosken Kerholla.
Mänttäri piti myös yrittäjän vahvuutena päätöksentekokykyä.
– Yrittäjä ei ruinaa apua, vaan osaa päättää.
Mänttäri muistutti myös, että kiinnostus yrittäjyyteen on kasvussa.
– Joka kolmas korkeakouluopiskelija on kiinnostunut yrittäjyydestä. Syyt ovat samat kuin kaikilla yrittäjillä: saa päättää itsenäisesti työstä, saa olla oman itsensä herra.
Hallituksen tavoittelemaa 75 prosentin työllisyysastetta hän pitää äärettömän kovana, joka vaatii erikoistoimia.
– Paikallinen sopiminen pitää yrittäjän pystyssä. Yrittäjän täytyy voida palkata väkeä, mutta työntekijästä pitää päästä myös eroon, jos sellainen tilanne tulee.
Värikkäästi puhunut Esa Mänttäri nosti esille myös yksinyrittäjyyden. Viime vuonna yksinyrittäjiä oli Tilastokeskuksen mukaan 182 000.
Juhlapuhujan mukaan yhteiskunnalle pitää riittää, että työllistää vain itsensä.
– Kaikki yritykset eivät kasvua tavoittele. Osa on jo alusta asti päättänyt, ettei palkkaa ketään.
– Yritysten ensisijainen tehtävähän ei ole työllistää. Oikeaa yhteiskuntavastuun kantoa on, kun yritys pidetään kunnossa. Terve yritys voi työllistää ja hoitaa muutkin velvoitteensa yhteiskuntaa kohtaan.
Mänttärin mukaan on muotia puhua palkkatuista, mutta ne eivät ratkaise isossa kuvassa.
– Kukaan ei ala yrittäjäksi eikä palkkaa lisää väkeä tukien takia.
Juhlapuhuja nosti esille myös kevytyrittäjyyden.
– Se on oivallinen tapa tutustua yrittäjyyteen. Siinä vaan piilee iso ongelma, jos ei huomioi sosiaaliturvansa hankkimista. Kun kevytyrittäjyydellä pyritään saamaan koko elanto, on oltava tarkkana, että muistaa hoitaa itselleen turvan.
Esa Mänttäri otti esille myös järjestön haasteen, laskevan jäsenkehityksen. Anjalankoskella yrityksiä loppuu enemmän kuin syntyy.
– Erona meillä on, että kun täällä asukasmäärä laskee, kasvaa Vantaa noin 4 000 asukkaalla vuodessa. Meidän suuri haasteemme on pitkälti juuri tässä kasvussa, koska se selittyy suurelta osin maahanmuuttajien määrän kasvulla. Yritysneuvonnassa maahanmuuttajataustaisten osuus on reilut 40 prosenttia. Viime vuonna Vantaalle perustetuista yrityksistä maahanmuuttajataustaisten yrittäjien osuus oli 37 prosenttia.
Juhlan kohokohta on yrittäjäpalkinnon ja huomionosoitusten jako. Anjalankosken Yrittäjien puheenjohtaja Marjo Ansas, Kymen Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Moberg ja Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri jakoivat palkinnot.
Yrittäjäpalkinnon vastaanotti Tykkä Oy:n toimitusjohtaja Marko Tykkä, joka kiitti työntekijöitä, Satu-vaimoa ja yhteistyökumppaneita.
Hyvästä palvelusta kunniakirjan saivat Petteri Lehtonen Rengashuolto Lehtonen Ky:stä ja Erkki Jalo Jalon Myllystä. Yrittäjät muisti myös kylävaikuttaja Jukka Naukkarista.
Juhlassa huomioitiin myös pitkäaikainen puheenjohtaja Marjo Ansas.
Anjalankosken yrittäjäjuhlassa näkyi myös Kymen Yrittäjien 80-vuotisjuhlavuosi. Kymen Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Moberg muistutti, että maakunnallisen yrittäjäjärjestön voima on paikallisyhdistyksissä.
– Kymen Yrittäjät on yksi keskusjärjestö Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä, jonka alueella toimii kymmenen paikallisyhdistystä. Jäseniä on noin 2 200. Yrittäjyyden ja yrittäjäjärjestön arvostus on kuluneiden vuosien ja vuosikymmenien aikana kasvanut. Järjestö on löytänyt paikkansa maakunnallisessa yhteistyössä.
Paikallinen ilonaiheena oli myös juhlavuoden maakunnallinen yrittäjäpalkinto, jonka sai yhdistyksen jäsen K-Supermarket Valtarin yrittäjäpariskunta Tero ja Minnamari Turkia.
Stiina Kokkonen
Keskilaakson päätoimittaja