YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.8.2024 klo 09:15
Uutinen

Yrittäjyys mahdollisti jämsäläiselle Hermanni Haljalalle enduro-uran maailmalla

Italiassa enduro-ammattilaisena ajava Haljala hankki Y-tunnuksen 17-vuotiaana ja on rahoittanut kansainvälisen uransa oman yrityksen toiminnalla.

Koko ikänsä moottoriurheilua harrastaneen Haljalan enduro-ura vakavoitui 15 ikävuoden jälkeen, kun hän tavoitti lajin kärkeä Suomessa ja voitti vuoden 2017 Päijänteen Ympäriajossa nuorten MM-luokan. Alun perin lajin pariin Haljala päätyi jouduttuaan vakavan koulukiusaamisen kohteeksi.

-Enska oli mun pelastus synkkinä aikoina, että pääsin purkamaan pahaa oloa ja selvisin kiusaamisesta. Sitten kun laji vei mennessään, sai kavereita ja kehittymisen myötä itsetunto kasvoi, Haljala kuvailee.

”Päitsissä” pärjäämisen jälkeen alkoi itää ajatus, että mitäs jos ajamiseen panostaisikin täysillä ja lähtisi ulkomaille kilpailemaan ja treenaamaan. Haljala kertoi unelmastaan vanhemmilleen, mutta budjetin selvitessä kotiväki totesi, että hieno juttu, mutta näin paljon ei ole mahdollisuutta rahallisesti tukea.

-Muistan kirkkaana sen hetken, kun istui sängyn laidalla itku silmässä, että tässäkö tämä nyt oli, eikä musta tulekaan ammattilaista. Siinä sitten sisuunnuin, että jos olen kaikista kiusaamisasioistakin selvinnyt, niin en kyllä anna periksi, ja aloin tehdä töitä unelmani eteen.

Haljala kävi vuoden verran päivätöissäkin, mutta yhtälö treenaamisen ja harrastuksen rahoittamisen kanssa ei toiminut. Piti löytää toimivampi ratkaisu, ja isän avustuksella hankittiin Y-tunnus ja sponsorien hankkiminen aloitettiin nollasta.

-Kyselin vähän viisaammilta neuvoa ja sitten hyppäsin mopoauton rattiin ja lähdin kolkuttelemaan yritysten ovia. Joskus kävi niin, että vasta kolmannella yrittämällä uskalsin mennä ovesta sisään, Haljala naurahtaa.

Yrittäjyys urheilu-uran tukena

Epäilijöitä ei puuttunut, kun Haljala lähti kokoamaan 30-40 000 euron kausibudjettia. Kaveritkin pitivät vähän nolona tuollaista ”lakki kourassa kiertämistä”. Niin vain kauden 2018 kynnyksellä Haljala pakkasi pakettiauton ja lähti Espanjaan treenaamaan, ja tämän jälkeen hän on ollut itsenäinen ajajauran rahoituksen suhteen.

Urheilu-uran rinnalla Haljala haluaa kehittää myös yritystoiminnastaan entistä ammattimaisempaa. Yrityksen pyörittäminen on sopivaa vastapainoa ajamiselle, ja matkan varrella on tarttunut mukaan paljon kaikenlaista oppia.

-Olihan alussa paljon epävarmuutta, kun 17-vuotiaana perehdyin vaikka kirjanpitoon ja verotukseen, mutta sitten huomasi ettei tämä mitään rakettitiedettä ole, ja ympärillä on ihmisiä ketkä auttaa. Palkkatyöhön verrattuna yrittäjyys mahdollistaa tosi paljon enemmän. Olen yrittänyt opetella omaa brändäystä niin, että tukijat saavat oikeasti konkreettista ja arvokasta hyötyä, Haljala linjaa.

-Olen yrittäjänä kehittynyt sen verran, ettei tarvitse enää ihan kaikkea tehdä itse. Tavoitteena on tehdä vähemmän ja tehokkaammin. Joka syksy on vain pari kuukautta aikaa kerätä kasaan koko seuraavan kauden rahoitus, joka on noussut jo lähemmäksi 100 000 euroa.

Maailman valloituksen alussa Haljala operoi Suomesta käsin, mutta 2020 alkaen hän on ostanut valmiin tiimipaikan MM-sarjasta. Ura käynnistyi isossa Beta Boano Racing -tallissa, joka vaihtui pari vuotta sitten pienempään Entrophy Enduro Racing -talliin, jossa Haljala viihtyy hyvin.

-Nykyinen talli on pienempi ja saan enemmän apua. Käytössäni on myös suomalainen mekaanikko, joka helpottaa asioita.

Enduron ammattilaisuus pyörii vahvasti Italiassa ja kulttuurierotkin ovat tulleet tutuiksi.

-Päivittäin joutuu nielaisemaan, kun suomalaisittain suoraan sanominen italialaiselle voidaan ymmärtää väärin, Haljala muotoilee.

Puhujakeikat osana yritystoimintaa

Omat haasteensa lajimarkkinointiin on tuonut se, että enduro ei ole tällä hetkellä sellainen koko kansan laji kuin 90-luvun lopussa Petteri Silvanin kulta-aikaan. Helppoa näkyvyyttä medioissa ei ole, mutta Haljalan henkilöbrändi on kasvanut siitä huolimatta.

-Some ei ole vahvin osa-alueeni, mutta myös siinä yritän koko ajan kehittyä. Vuosittainen tukijaverkosto on kertynyt jo 250 yritykseen sen jälkeen, kun mopoautolla lähdin kiertelemään.

Kun Haljalan tarina taustoineen tuli muutama vuosi sitten julkisuuteen, median lisäksi tarinasta kiinnostuivat myös koulut. Kun kutsuja ensimmäisille puhujakeikoille tuli, Haljala mietti, että miksipä ei, jos voi jotain hyvää saada aikaan. Tämän jälkeen puhujakeikat ovatkin olleen yksi osa yritystoimintaa.

-Ajokauden tauko osuu syksyyn ja silloin kierrän puhumassa koulukiusaamisesta ja unelmien tavoittelusta. Nykyisin puhujakutsuja tulee myös yritysmaailmasta.

-Jos pystyn tällä estämään yhdenkin kiusaamistapauksen tai motivoimaan omiin unelmiin niin olen onnistunut.
Yrittäjänä Haljalaa vie eteenpäin oma visio ja halu, uteliaisuus ja rohkeus.

-Epäonnistuminen on paras oppi ja epämukavuusalueelle meneminen vie eteenpäin! Sitten on vain tehtävä kovasti töitä päämäärien saavuttamiseksi. Jos joku asia jännittää niin voi miettiä, että mikä on pahinta mitä tässä voi käydä?

Yrittäjän vahvuuksista Haljala nostaa esiin erityisesti ihmissuhde- ja neuvottelutaidot. Kun on paljon tekemisissä ihmisten kanssa, oppii keskustelemaan, neuvottelemaan ja ymmärtämään ihmisiä, ja lisäksi oppii myös itsestään paljon.

-Pelkkä ammattitaito ei riitä, vaan hyvä asiakaskontakti, henkilökemia ja pieni kompromissi neuvottelutilanteessa kantaa pidemmälle. Kun ymmärretään toisiamme, päästään yleensä molempia hyödyttävään ratkaisuun.

-Tällaiset ihmissuhteet ovat hieno osa yrittäjyyttä, ja niistä on hyötyä koko elämää ajatellen.

Hermanni Haljalaa voi seurata somessa Instagramissa ja Facebookissa sekä verkkosivustolta https://hermannihaljala.com/