Akava Worksin toteuttamaan kyselyyn vastasi 931 yrittäjää 20 Akavan jäsenjärjestöstä. Kuva: Pixhill
5.4.2023 klo 09:50
Uutinen

Yritysten kasvunäkymät huolestuttavat akavalaisia yrittäjiä – ”Korkeakoulutetuilta yrittäjiltä puuttuu kasvun vaatimaa osaamista”  

Akava Worksin Yrittäjäkysely 2023 selvitti akavalaisten yrittäjien näkemyksiä omien yritystensä liiketoiminnasta ja sen tulevaisuudesta. Vastaajista kasvua tavoittelee 41 prosenttia ja 38 prosenttia pyrkii säilyttämään nykytilanteen.

– Nykytilanteen säilyttämiseen pyrkivien suuri osuus huolestuttaa. Kyselyn mukaan korkeakoulutetuilta yrittäjiltä puuttuu kasvun edellyttämää osaamista. Yrittäjyyskoulutusta olisikin saatava kaikille aloille. Tarvitaan myös täydentävää koulutusta muussa kuin tutkintomuodossa ja -laajuudessa, sanoo Akavalaisten Yrittäjien puheenjohtaja Timo Saranpää tiedotteessa.

Yritysten kokema työllistämisen riski toistuu kyselystä toiseen, tiedotteessa sanotaan.

– Meidän on uudistettava rakenteita ja asenteita, jotta työllistäminen nähdään pikemminkin mahdollisuutena kasvaa kuin riskinä. Ensimmäisen työntekijän palkkaavat tai pienimmät työnantajayritykset tarvitsevat ja ansaitsevat näkymän, jossa byrokratia ja työnantajamaksut pysyvät kohtuullisina. Meidän on aika ottaa tosissaan pienten yritysten kasvu- ja työllistämispotentiaali.

”Tukea myös omistajanvaihdoksiin”

Tutkimuksessa havaittiin eroja kasvuhakuisten ja muiden yrittäjien näkemyksissä kasvuun liittyen. Kasvuhakuiset yrittäjät näkevät keinoina liiketoiminnan kasvattamiseen uusien tuotteiden ja palveluiden tuomisen markkinoille, laajentumisen uusille markkinoille, uusien liiketoimintamallien käyttöönoton, investoinnit ja työntekijän palkkaamisen.

– Suomi tarvitsee lisää kasvuyrityksiä, innovaatioita ja osaavia ihmisiä. On välttämätöntä, että TKI-panostukset, ylivaalikautinen koulutusrahoitus ja osaamisvisio sekä ihmisten ja yhteiskunnan kyky uudistua ovat asioita, joiden eteen yhdessä ponnistelemme ja joihin panostamme muutoinkin kuin juhlapuheissa, muistuttaa Saranpää .

Myös omistajanvaihdoksiin tarvitaan tukea ja asiantuntemusta.

– Onneksi myös uusyrityskeskukset ovat panostaneet omistajanvaihdososaamiseen. Se on myös korkeakoulutettujen yrittäjien käytettävissä, kertoo Saranpää.

Katseet kääntyvät tulevaan hallitusohjelmaan.

– Hallitusohjelmassa on otettava huomioon korkeakoulutettujen yrittäjien kokemat haasteet. Siitä hyötyy koko Suomi, Saranpää sanoo.

Akava Worksin toteuttamaan kyselyyn vastasi 931 yrittäjää 20 Akavan jäsenjärjestöstä. Vastaajista 79 prosenttia on päätoimisia yrittäjiä, 28 prosentilla on palkattua työvoimaa, 50 prosentin yritysmuoto on toiminimi ja 47 prosentin osakeyhtiö.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen