YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
12.10.2021
Sanna-Maria Hellsten

Itsensä kehittäminen elämää varten vai elämä itsensä kehittämistä varten?

Syksyn käynnistyessä moni tuntee tarvetta jollekin uudelle. Uusi hiustyyli, uudet verhot, uusi liikuntaharrastus. Tänä ikuisen oppimisen aikakautena kuitenkin monen ajatus suuntautuu myös itsensä kehittämiseen; mitä uutta voisin opiskella? Miten voisin tulla paremmaksi yrittäjäksi, ystäväksi, tyttäreksi, tyttöystäväksi, vanhemmaksi, pilatesopettajaksi? Miten opin heräämään viideltä aamulla, miten tienaan miljoonia sijoittamalla, teen ruokaa kuin Gordon Ramsay, saan sen mistä luovun ja luovun ajankäsitteestä läsnäolon avulla?

Resursseja näihin pyrkimyksiin tulee ovista ja ikkunoista. On verkkokursseja, kirjoja, äänikirjoja, podcasteja, Masterclasseja, Youtube-videoita, you name it. Lehdet keräävät listoja, joiden avulla voit kehittää itseäsi, kuten joku tietyn alan guru tai vaikuttaja. Tai vain avaat LinkedInin ja näet, mitä kaikkea kollegasi on ehtinyt opiskella samalla, kun itse koitit vain selvitä viikon pyörähtämisestä käyntiin.

Milloin liika on liikaa? Jo kirjoittaessani tätä huomaan, miten paineet kasvavat. Voisin nytkin olla kuuntelemassa äänikirjaa itsensä uudelleenluomisesta… Mutta jos siirrän omat paineeni sivuun, nähtävissä on tällä hetkellä myös painetta näiden kaikkien resurssien tarjoajilla. On huomattu, ettei ihmisillä riitä aika kaikkeen. Nähdäänkö tämä ylitarjontana? Ei vaan mahdollisuutena kehittää lisää resursseja! Miten voit kehittää itseäsi nopeammin, halleluja! Löytyy tiivistelmiä tunnetuista kirjoista, joita sinulla ei ole ollut aikaa lukea. Ei hätää, tässä se tiivistettynä varttiin ja check, yksi kirja taas suoritettu! Etkö tiedä, mitä lukea? ”Personal growth plan” -applikaatiot vastaavat tähän, kirja per päivä, ole hyvä! Tuntuuko, että äänikirjan lukija lukee liian hitaasti? Nopeuta ääntä ja juokse kirja läpi! Mutta missä menee tarkoituksenmukaisuuden ja suorittamisen raja?

Uuden opiskelu ja itsensä kehittäminen voivat parhaimmillaan olla todella palauttavaa toimintaa, kun aivot saavat keskittyä johonkin uuteen arjen oravanpyörän sijaan. Mutta kun tunnet painetta, että sinulla ei ole aikaa lukea kaikkia kirjoja tai opiskella kaikkia uusia asioita, joita sinun PITÄISI, pysähdythän hetkeksi ja haastat; miksi pitäisi? Vaikka lukisimme kaikki maailman kirjat tiivistelminä ja äänikirjat nopeutettuina, ei meistä koskaan tule valmiita. Tuleeko meistä sillä tavalla edes vähän parempia ihmisiä? Vai löytyykö näiden kaikkien itsensäkehittämisresurssien salaisuus siinä, että valitset niistä sinulle itsellesi merkitykselliset, nautit niistä ajan kanssa, annat niiden avata ajatuksiasi ja kriittisen tarkastelun jälkeen löydät tapoja, miten kyseiset uudet opitut asiat integroituvat olemassa olevaan, jo itseasiassa sinulle melko hyvin sopivaan arkeesi. Nämä ajan kanssa pureskellut uudet taidot saattavat tehdä arjestasi asteen parempaa, mutta uskon, että näin käy vain koska opiskelit sinulle tärkeitä taitoja elämääsi varten etkä vain täyttänyt elämääsi itsesi kehittämisellä, koska jonkinlaisen paineen mukaan.

Kirjoittaja on PilateSM-laitepilatesstudion omistaja sekä Peak Pilates® Master Instructor, joka vaihtoi veroalan pilatesmaailmaan keväällä 2020. ”Pitäisi” kuuluu kirjoittajan lempifraaseihin ja hänen pitäisi kuulemma tällä hetkellä kehittää itseään luopumaan muiden luomista pitäisi-paineista.

Sanna-Maria Hellsten