YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.1.2022
Heikki Risikko

Tilanne karkasi viranomaisilta, yrittäjä maksaa

Korona karkasi käsistä kaikista rajoituksista huolimatta. Mutta ei se ole ainoa asia, joka karkasi. Myös rajoitusten osalta pallo on tällä hetkellä totaalisesti hukassa. Tilanne ei ole hallituksen eikä kenenkään muunkaan hallinnassa.

Viranomaiset suoltavat rajoituksia ristiin rastiin ja mediat ovat täynnä STM:n, THL:n, AVI:en, ministereiden ja johtavien virkamiesten ristiriitaisia kannanottoja.

Tilannetta ei johda kukaan, sekavat rajoitukset hämmentävät sitä entisestään.

ESIMERKKINÄ VAIKKA RAVINTOLAT. Niitä on jo viikkoja rasitettu useammalla päällekkäisellä rajoituksella. Hallitus päätti rajoittaa käytössä olevien asiakaspaikkojen määrää ja samaan aikaan myös aukioloaikoja.

Tasokas ruokaravintola, jolla on mahdollisuus pitää kunnon etäisyydet ja ottaa muutkin turvatoimet huomioon, joutuu kieltämään viinilasillisen kello 17.00 ja ajamaan vieraat pihalle kello 18.00, vaikka asiakkaiden määrä on jo rajattu.

Kolmanneksi hallitus vielä hyllytti koronapassin, jonka avulla oli ehkä pystytty pitämään yllä edes jonkinlaista asiakas- ja kassavirtaa.

KUMMELIN SKETSIN MUKAAN artisti maksaa. Tällä hetkellä hallituksen ja viranomaisten koronasekoilu on johtanut käytännössä siihen, että yrittäjä maksaa.

Tai maksaisi, jos olisi mistä maksaa. Puskurit on syöty, jos niitä on ollutkaan ja kassa on tyhjä.

Yhä useammat kunnat eivät enää määrää koronavirukseen sairastuneita eristykseen tartuntatautilääkäreiden viranomaispäätöksillä. Tämä tarkoittaa siirtymistä ns. normaaliin sairauslomakäytäntöön.

KARANTEENISTA JA ERISTYKSESTÄ on maksettu tartuntatautipäivärahaa. Nyt siis kaadetaan sairastavien palkkakulut työnantajille samalla, kun muut rajoitukset vaikeuttavat liiketoiminnan harjoittamista.

Kun eristyspäätöksiä ei enää kirjoiteta, koronapositiivisenkin täytyy lähtökohtaisesti tulla töihin, jos häntä ei ole todettu työkyvyttömäksi. Jos taas työntekijä todetaan työkyvyttömäksi, työnantajalla on työsopimuslain mukaisesti palkanmaksuvelvollisuus vähintään 10 päivän ajalta.

Toisaalta työnantajalla on työsuojeluvelvoite, eli tämän tulee suojata muita työntekijöitä työpaikalla ja pyrkiä järjestämään työt siten, ettei tartuntavaaraa synny.

Lääkärit ja viranomaiset ovatkin kovasti suositelleet etätöiden teettämistä. Eli ottaapa nyt tuosta konepajalta sorvin kainaloon ja jatkaa hommia kotosalla.

Yrittäjät on laskenut, että jos kolmasosa työelämässä olevista olisi kolme päivää sairauslomalla koronan takia, kustannus työnantajille olisi 300–350 miljoonaa euroa.

SAIRAUSVAKUUTUSLAKIA ON MUUTETTAVA väliaikaisesti niin, että tartuntatautipäivärahan saa, jos työntekijällä on positiivinen koronatestitulos ja lääkärintodistuksen mukaan työhön osallistuminen ei ole suositeltavaa tartuntariskin vuoksi. Oikeuden on oltava takautuva ja todistuksen voi antaa jokainen lääkäri.

Lisäksi sairauspäivärahan omavastuuaika on lyhennettävä väliaikaisesti yhteen päivään. Näin voitaisiin kompensoida edes osa pandemiasta aiheutuvista sairauslomakustannuksista työnantajille.

Heikki Risikko