Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Yrittäjyys ja tasa-arvo ⏤ sijoitammeko ihmisiin, jotka ovat kaltaisiamme?
Onko yrittäjyys tasa-arvoista? The Funding Reportin mukaan pohjoismaissa vain noin 1% nostetusta pääomarahoituksesta menee naisten perustamille yrityksille, kun taas 88% menee miesten perustamille yrityksille. Tutkimusten mukaan naisten perustamat yritykset ovat kuitenkin kannattavampia.
Miksei naisten perustamiin yrityksiin sijoiteta, jos ne ovat kannattavampia sijoituskohteita?
Ihmiset rahoittavat ja uskovat kaltaisiinsa ihmisiin: miehet rahoittavat miehiä, naiset naisia. Syy rahoituksen järjestymiseen on siis yksinkertaisesti siinä, että naisia on pääomasijoitusyhtiöissä vähemmän töissä, mikä vaikuttaa suoraan myönnettyihin pääomarahoituksiin naisyrittäjille.
Amerikan Leijonan luola -ohjelmassa on todistettu hetki, jolloin miesleijona kieltäytyy sijoittamasta vartaloa imartelevaan uimapukubisnekseen naisille, koska ei näe siinä mitään samaistumispintaa itselleen: hän itse on tyytyväinen vartaloonsa missä tahansa vaatteessa, eikä naisten uimapuku ole tehty millään tavalla hänelle. Tilanne on ymmärrettävä: sijoittajan on hankalampaa perustella itselleen tuotteen tai idean arvo, jos et itse ostaisi sitä.
Kuvitellaan tilanne toisinpäin: olet itse nainen ja yrität myydä vartaloa imartelevaa uimapukua naiselle, joka haluaa tuntea olonsa itsevarmaksi ja mukavaksi uimapuvussa. Kummalle henkilölle myyt tuotteet todennäköisemmin?
Varsinkin siemenvaiheen rahoituksesta puhuttaessa sijoittajalle tiimin merkitys on suuri ⏤ silloin, kun nähdään itsensä tyylinen ihminen vetämässä projektia, on helpompi samaistua ideaan ja luottaa toimintaan.
Itseni on helppo ymmärtää tämä, sillä olen esimerkiksi palkannut työntekijäkseni itseni kaltaisen ihmisen, vaikka hän olikin eri sukupuolta kanssani. On turvallista palkata henkilö, jonka tiedät jakavan samat arvot ja jolla on samanlainen elämänkatsomus sekä työmoraali. Myös henkilökemioiden toimivuus on pienessä tiimissä avainasemassa, sillä energia, jota jaamme ympärillemme, on isossa roolissa siinä, millaista arkemme on. Suosittelen myös lukemaan Eero Forsin kirjoittaman blogipostauksen miten ympärilläsi olevat ihmiset vaikuttavat sinuun.
Riskisijoittaminen kiinnostaa siinäkin mielessä, että haluan ehdottomasti joskus itse olla vetämässä pitch deckiä venture capital yhtiöille, eli yrityksen siemenvaiheen rahoittajille. Varmaan jalat ja ääni täristen, mutta toivon siinä kohtaa, että siellä istuu myös naisia vastapäätä. Silloin kiitän, että olen joskus päätynyt tutustumaan yrittäjyyden tasa-arvoisuuteen syvemmin ja tiedostan, että se koskettaa tilastojen mukaan kasvuhaluisia naisyrittäjiä, halusimme tai emme.
Tulevana syksynä yrittäjähenkisille tarjotaan kiinnostavaa sisältöä, kun leijonan luola suomi alkaa televisiossa. On mielenkiintoista seurata, millaisia liikeideoita ohjelma tuo julkisuuteen ja millaisiin liikeideoihin leijonat samaistuvat.
Johanna Kukko, yrittäjä, Somemarkkinat Oy
Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien tiimin jäsen.
Johanna Kukko
johannakukko@hotmail.com