YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kymen Yrittäjien blogi
26.9.2022
Hannu Lehtinen

Yrittäjyys – luovaa ongelmanratkaisua

Yrittäjyyskasvatus on kouluissa aiheena nuorille, pääosin 5-9 luokan oppilaille. 2. asteella ja korkeakouluissa yrittäjyyttä on kurssimuotoisena. Se on ennakointia, jos oppilaasta tulisikin tulevaisuudessa yrittäjä.

Kertaan nyt alkuun oman mielipiteeni. Ala-asteella tarvitaan kasvatusta yritteliäisyyteen ja myöhemmin johtamisen oppimista. Yritteliäisyyttä tarvitaan kaikilla elämänaloilla. Myös johtajuutta tarvitaan itsensä johtamisessa tai vaikkapa asiakkaiden ja projektien johtamisessa.

Savonia ammattikorkeakoulu mainosti Helsingin Sanomien etusivulla ”Paras tapa ennustaa tulevaisuuttaan on luoda se itse”. Loistava kannustus hakeutua opiskelemaan.

Lauseeseen sisältyy vahvasti viesti yritteliäisyydestä ja jopa yrittäjyydestä. Ota vastuu ja vapaus itsestäsi ja tulevaisuudestasi.

Yrittäjyyskasvatus on osa luovan alan koulutusta. Se tukee oppilaiden ideointikykyä ja niiden soveltamista. Yrittäjyys on asiakkaiden ongelmien ratkaisua ja ratkaisukeskeisyyden kehittämistä.

Yrittäjyyden imageen ei tänä päivänä välttämättä kuulu rahasampo ja rikastuminen, vaan ensisijaissesti vapaus ja luovuus. Yrittäjyys on tapa ratkaista asioita, jotka eivät kuulu valtion tai kuntien ratkaistaviksi. Yrittäjät tuottavat suurimman osan yhteiskunnan palveluista auttamalla asiakkaitaan luovasti, osaavasti ja tehokkaasti.

Vaikka lopullinen palvelu ei välttämättä näytä luovalta, on sen kehittämisessä vaadittu luovuutta. Osattu yhdistää asioita, liittää niitä palveluksi tai tuotteeksi uudella tavalla. Usein palvelun kehittäminen edellyttää myös uuden oppimista, ainakin uusien työtapojen.

Yrittäjyyskasvatus on oppimista myös yrittäjille. Yhteistyö nuorten kanssa voi tuoda oivalluksia omaan liiketoimintaan. Nuoret tuovat näkemyksiä omasta maailmastaan, mikä heitä kiinnostaa ja miten nuoret voi tavoittaa asiakkaina.

Nuorille voi antaa myös oppimistehtävän – minkä palvelun tai tuotteen he lisäisivät nykyiseen yrityksen toimintaan? Onko jotain, jolla tavoittaa uusia asiakkaita tai joka täydentää palveluja.

Yrittäjyyskasvatus on mahdollisuus nuorelle ja yrittäjälle.

Hannu Lehtinen