YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.11.2002 klo 11:32
Lausunto

Hallituksen esitys 132/2002 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2003 opetusministeriön hallinnonalan osalta

Eduskunta
Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto

Pyydettynä kuulemisena toteamme kunnioittaen seuraavaa:

Suomen Yrittäjät pitää vuoden 2003 valtion talousarvioesityksessä opetusministeriön hallinnon alalle esitettyjä budjetin lähtökohtia oikeina. Kuuden prosentin korotus vuoden 2002 budjettiin mahdollistaa suomalaisen yhteiskunnan korkean koulutustason ylläpitämisen ja kehittämisen. Haluamme kuitenkin nostaa esiin joitakin yrittäjien oman osaamisen kehittämiseen, yrittäjyyskasvatukseen sekä työvoiman ammattitaidon ylläpitämiseen liittyviä asioita, jotka toivomme otettavan huomioon eduskuntakäsittelyn aikana.

Aikuisten koulutustason kohottamisohjelma täysimääräisesti käyntiin

Työssä olevan aikuisväestön osaamisen ja työkyvyn ylläpitämiseksi on tärkeää, että erityisesti heikon pohjakoulutuksen omaavien henkilöiden koulutustasoa nostetaan. Tämä nk. nosto-ohjelma on suunniteltu toteutettavan vuosina 2003-2007. Ohjelmalle asetetut määrälliset tavoitteet eivät kuitenkaan täysimääräisesti toteudu vuoden 2003 osalta. Ehdotamme, että budjettiin tältä osin varataan määräraha, joka mahdollistaa alkuperäisten tavoitteiden toteutumisen.

Yrittäjien suorittamat yrittäjätutkinnot vapautetaan oppisopimuskoulutuskiintiöistä

Oppisopimuskoulutus on hyvä koulutusmuoto sekä yritysten omista osaamistarpeista lähtevän uuden työvoiman rekrytoimisessa että yrittäjän oman osaamisen kehittämisen välineenä. Ammatillisen lisäkoulutuksen oppisopimuskoulutuskiintiöitä nostettiin vuodesta 2001, 2000 aloituspaikalla 20 000 aloituspaikkaan. Oppisopimuskoulutustarpeet ovat kuitenkin vieläkin suuremmat. Aikuistutkinnot, kuten esimerkiksi uudistetut yrittäjätutkinnot, yrittäjän ammattitutkinto ja yrittäjän erikoisammattitutkinto, ovat saaneet aikaan yrittäjissä sellaista kiinnostusta, että joillain alueilla kiintiöpaikat eivät ole riittäneet oppisopimuskoulutuksen järjestämiseen yrittäjille.

Yrittäjälle yrittäjätutkinnon suorittaminen on usein verrattavissa perustutkintoon, jonka avulla hän oman substanssialansa osaamisen lisäksi kehittää yrittäjäosaamistaan. Tästä syystä esitämme, että yrittäjät voivat suorittaa yrittäjätutkintoja vapaasti ilman oppisopimuskoulutuskiintiöitä.

Yrittäjyyskasvatuksen kärkihanke laajasti käyntiin

Opetusministeriö asetti syksyllä 2002 ohjausryhmän, jonka tehtävänä on yrittäjyysopetuksen tukeminen, kehittäminen ja koordinointi perusopetuksen sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen osalta. Kyseessä on hanke, jossa työelämätahot, valtio ja kunnat vaikuttavat yhteistyössä myönteisten yrittäjyysasenteiden ja yrittäjämäisen toimintatavan aikaansaamiseksi ko. oppilaitoksissa. Hanke on asetettu vuosiksi 2003-2005.

Hankkeelle on asetettu kolme toiminnallista tavoitetta:

1. Alueellisten toimijaverkostojen vahvistaminen ja uusien luominen
2. Yrittäjyysmateriaalin tuottaminen tukemaan perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen uusien opetussuunnitelmien toteuttamista sekä materiaalin levittämistä
3. Opettajien yrittäjyyteen liittyvän tiedon lisääminen erityisesti täydennyskoulutuksen ja elinkeinoelämäyhteyksien avulla.

Osa hankkeen tavoitteista toteutetaan mukana olevien työelämätahojen taloudellisin resurssein sekä asiantuntija- ja aikapanostuksin. Valtiovallan toimenpiteisiin ei ole valtion talousarvioesityksessä asetettu määrärahaa. Kuitenkin esimerkiksi opettajien täydennyskoulutuksen turvaamiseksi ja käyntiin saattamiseksi tulisi hankkeelle osoittaa oma riittävä taloudellinen resurssointi. Asia on ajankohtainen, koska perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien perusteet vahvistetaan vielä kuluvan syksyn aikana.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Martti Pallari
johtaja

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies