YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hallituksen esitys Eduskunnalle (HE 116/2008) valtion talousarvioksi vuodeksi 2009
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto
Suomen Yrittäjien mielestä hallituksen talousarvioesitys on kokonaisuutena ottaen varsin onnistunut. Uuden työ- ja elinkeinoministeriön osalta on myönteistä, että teknologia- ja innovaatiopolitiikan sekä yrityspolitiikan määrärahoja kasvatetaan. VTT:n, Tekesin, Akatemian sekä julkisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta lisätään. Lisäksi yksityiselle sektorille suunnattuja tutkimuksen, kehittämisen ja investointien avustuksia ja lainoja nostetaan. Finnveran myöntövaltuudet säilyvät. Myös yritysten kansainvälistymiseen tähtääviin yhteishankkeisiin suunnattua rahoitusta lisätään vihdoin.
Työvoimapolitiikan painopistettä muutetaan entistä aktivoivampaan suuntaan. Työvoimapalveluita muokataan työnantajalähtöisemmiksi. Tämä on tärkeää varsinkin, kun edelleen esiintyy alueellista ja aloittaista työvoimapulaa. Kehittämistä voidaan tehdä, vaikka määrärahat laskevatkin, koska työttömyys on laskenut.
Työllisen työvoiman määrä on kasvanut usean vuoden ajan. Parhaillaan on tapahtumassa kuitenkin merkittävä muutos työmarkkinoilla, sillä tästä eteenpäin työvoimasta poistuvat ikäluokat ovat suurempia kuin työmarkkinoille tulevat ikäluokat. Hallitus on käynnistänyt useita valmisteluita, jotka tähtäävät ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden parantamiseen. Konkreettiset toimet ovat jääneet kuitenkin vähäisiksi talousarvioesityksenkin yhteydessä ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen nousua lukuun ottamatta.
Ammatillisen ja korkeakouluopetuksen määrärahat nousevat. Oppisopimus- koulutuksen määräraha laskee hieman. Opetusministeriölle tulee antaa valtuudet sisäisin määrärahasiirroin varmistaa, että oppisopimuskoulutuksen volyymit säilyvät vähintään nykyisellään. Koulutuksen laadusta ja saata- vuudesta on huolehdittava. Erityispanostuksia on suunnattava pienyritysten mahdollisuuksiin rekrytoida ja täydennyskouluttaa henkilöstöä oppisopimus- koulutuksen avulla.
Ammattiosaamisen näytöt otetaan käyttöön täysimääräisesti ammatillisessa peruskoulutuksessa. Työssäoppiminen ja ammattiosaamisen näytöt ovat tärkeä osa koulutuksen työelämälähtöisyyttä. Yrityksille tulee kustannuksia näissä järjestelmissä mukana olemisesta. Vaarana on, että työssäoppimis- ja näyttöjen antamispaikkoja ei saada järjestetyksi. Huomattava osa oppimisesta tapahtuu työpaikoilla. Tästä syystä Suomen Yrittäjien mielestä talousarvioesityksessä olisi osoitettava varoja yrityksille maksettaviin riittäviin korvauksiin näytöistä ja työssäoppimisesta aiheutuvista kuluista.
SUOMEN YRITTÄJÄT
Martti Pallari
johtaja
Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies