YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hallituksen esitys HE 164/2020 vp eduskunnalle laiksi konkurssilain 2 luvun 3 §:n väliaikaisesta muuttamisesta
Eduskunnan lakivaliokunta
Eduskunnan lakivaliokunta pyytää Suomen Yrittäjien näkemystä otsikkoasiasta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki konkurssilain 2 luvun 3 §:n väliaikaisesta muuttamisesta. Laki vastaisi sisällöltään voimassa olevaa väliaikaista lakia. Velallista ei oletettaisi maksukyvyttömäksi sillä perusteella, että hän ei ole viikon kuluessa velkojan maksukehotuksesta maksanut velkojan selvää ja erääntynyttä saatavaa. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian ja olemaan voimassa 31 päivään tammikuuta 2020.
Suomen Yrittäjät kannattaa lakiesitystä
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruksen leviämisestä johtuneen kriisin vuoksi. Turhat konkurssit, ts. konkurssit, jotka johtuisivat terveen yrityksen tilapäisistä maksuhaasteista, on kyettävä estämään. Katsomme, että lausunnolla olevalla lakimuutoksella paitsi tuetaan ahdinkoon joutuneita yrittäjiä, sillä on laajempaakin merkitystä yritysten ja työpaikkojen säilymiselle. Näin ollen pidämme perusteltuna, että koronahelpotuksia jatketaan myös konkurssilain osalta.
Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran 9.9. julkaiseman pk-yritysbarometrin mukaan koronakriisi ei ole yritysten osalta vielä ohi. Poikkeuksellisen kevään seurauksena pk-yritysten kassatilanne on heikentynyt voimakkaasti alkuvuodesta. Lähes 20 prosenttia yrityksistä raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana. Osuus on noussut keväästä kuudella prosenttiyksiköllä. Eniten maksuvaikeuksia on rakentamisessa ja kaupassa, joissa yrityksistä joka viides raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana. Barometrin tulosten valossa myös odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat jyrkästi.[1]
Monet yritykset ja toimialat korjaavat edelleen taloudellista tilannettaan ensimmäisen aallon koronaepidemian jäljiltä. Osa yrityksistä on ajautunut maksuvaikeuksiin heti kriisin alussa, osa vasta nyt syyskaudella. Korona-työkalujen tulee olla kaikkien yritysten käytettävissä riippumatta sitä, onko korona vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan maaliskuussa tai vasta loka-joulukuussa.
Tulevat kuukaudet näyttävät, syveneekö yritysten tilanne uuden epidemia-aallon vuoksi entisestään. Yrityksille ollaan asettamassa uusia rajoituksia, tuoreimpana ravintoloiden paikkamäärien ja aukioloaikojen rajoitukset. Pidämme tärkeänä, että poikkeuslainsäädännön kautta voidaan nopeasti reagoida muuttuvaan taloustilanteeseen myös ensi vuoden puolella. Sen vuoksi olisi tärkeää, että eduskunta edellyttäisi hallitusta tarkastelemaan riittävän ajoissa, tulisiko konkurssilain väliaikaista muuttamista jatkaa tammikuun 2021 jälkeenkin.
Kunnioittavasti
Suomen Yrittäjät
Tiina Toivonen
lainsäädäntöasioiden päällikkö
[1] https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/tutkimukset/pk-yritysbarometri…