YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.5.2006 klo 13:19
Lausunto

Lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta (U 17/2006)

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Suomen Yrittäjät ry toteaa Euroopan globalisaatiorahastoa koskevan ehdotuksen johdosta kunnioittavasti seuraavaa:

Ehdotus EU:n globalisaatiorahaston perustamiseksi rakentuu ajatukselle, että EU:n rahatuen avulla voitaisiin tehokkaasti vastata globalisaatiokehityksestä johtuviin ongelmiin. Tarkoitus on varata vuositasolla 500 miljoonaa euroa käytettäväksi globalisaation johdosta vähennettävillle työntekijöille annettavana tukena tilanteissa, joissa irtisanomisen kohteena on vähintään 1000 ihmistä.

Suomen Yrittäjät suhtautuu kielteisesti ehdotukseen. Ensinnäkin Suomen kannalta on niin, että tuen saannin kriteerit tuskin juuri koskaan täyttyisivät, kuten valtioneuvo kirjelmässään toteaa. Suomi kuitenkin osallistuisi EU:n budjetin kautta rahoitukseen, jolloin rahaston perustaminen merkitsisi Suomen kannalta maksuosuuden kasvamista EU:lle.

Ehdotuksessa on jätetty huomiotta se, että globalisaation työvoimaa vähentävät vaikutukset näkyvät paitsi suurissa yrityksissä suurina irtisanomisina, myös monella muulla tavalla ja myös pienemmissä yrityksissä pieninä irtisanomisina. Globalisaatiosta johtuvista työvoiman vähennyksistä merkittävin osa ei välttämättä edes tule ehdotuksessa todetuista suuren mittaluokan irtisanomisista. Suomessa globalisaatiosta ja muistakin syistä johtuvien irtisanomisten kielteisiä vaikutuksia on onneksi vaimentanut se, että meillä on syntynyt uusia työtilaisuuksia kuitenkin menetettyjä työpaikkoja enemmän. Uusia työpaikkoja on syntynyt erityisesti pk-yrityksiin.

Rahaston perustamisella näyttäisi olevan tarkoitus enemmänkin “näytösluonteisesti” osoittaa EU:n aktiivisuutta suurissa työvoiman vähentämistilanteissa. Oikeammat keinot myös globalisaation haasteisiin vastaamisessa löytyvät mielestämme kuitenkin Lissabonin strategiaan sisältyvistä toimista, joilla jäsenmaiden itsensä on kyettävä parantamaan kilpailukykyään. EU-tason rahaston perustaminen olisi omiaan siirtämään jäsenvaltioiden ja yritysten omaa vastuuta kilpailukyvystä huolehtimisessa koko EU-yhteisölle. Tällaisia kannusteita ei EU:n suunnalta pitäisi antaa.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Rauno Vanhanen
johtaja