YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2007 klo 09:03
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä Eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 21/2007 vp)

Eduskunnan Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Kanta esityksen sisältöön

Esityksessä ehdotetaan lainmuutoksia, joiden tuloksena sukupuolta voitaisiin jatkossakin käyttää vakuutusmaksuihin ja etuuksiin vaikuttavana tekijänä. Muutokset ovat tarpeen EU:n ns. tasa-arvodirektiivin säännösten johdosta.

Suomen Yrittäjät kannattaa hallituksen esityksen hyväksymistä. Kuten Suomen Yrittäjät on aiemmissakin kannanotoissaan asian johdosta esittänyt, sukupuolen huomioon ottaminen on perusteltua, eikä järjestelmän muuttamisen puolesta ole esitetty riittäviä perusteita.

Esityksen taloudellisista vaikutuksista ja erityisesti vaikutuksista naisten työmarkkina-asemaan

Lakiesityksen taloudellisia vaikutuksia koskevat arviot on käsitelty hallituksen esityksen perusteluissa hyvin tiiviisti. Mitään kvantitatiivista arviota esimerkiksi sellaisten vakuutussopimusten nykyisestä määrästä, joissa sukupuoli on maksuihin ja etuuksiin vaikuttava tekijä, ei ole esitetty. Näin ollen on erittäin haasteellista arvioida, millaista taloudellista arvoa nykyjärjestelmän turvaaminen – tai potentiaalisesti sen muuttaminen – ylipäänsä edustaa.

Esityksen perusteluissa arvioidaan, että ehdotetuilla säännöksillä ei olisi ainakaan välittömiä vaikutuksia sukupuolten välisiin vakuutusmaksuihin ja vakuutuksista saataviin etuuksiin. Samaa voitaneen sanoa esityksen vaikutuksista naisten ja miesten työmarkkina-asemaan. Jos säännöksistä aiheutuisi tällaisia vaikutuksia, ne olisivat välillisiä.

On todettava, että koska esitys mahdollistaa nykytilan jatkamisen, ovat mahdolliset vaikutukset sukupuolten työmarkkina-asemaan jo syntyneet. Jos järjestelmää muutettaisiin siten, että sukupuolta ei enää voitaisi käyttää vakuutusmatemaattisena tekijänä maksuja ja etuutta määrättäessä, olisi ilmeistä, että muutoksella olisi taloudellisia vaikutuksia. Siinäkin tapauksessa olisi haasteellista arvioida, kuinka muutokset ehkä välillisesti vaikuttaisivat sukupuolten työmarkkina-asemaan.

Jatkossa komissio edellyttää jäsenvaltioilta tarkkoja tietoja siitä, kuinka sukupuolta käytetään määräävänä vakuutusmatemaattisena tekijänä. Jäsenvaltioiden on myös tarkasteltava mahdollista sallivaa päätöstään uudelleen vuonna 2012. Nämä seikat edellyttävät huomattavasti tarkempaa informaatiota järjestelmän toimivuudesta ja vaikutuksista kuin mitä tämän hallituksen esityksen perusteluissa on tuotu esiin. Järjestelmän vaikuttavuuden ja vaikutusten tiivistä seuraamista voidaankin pitää hyvin perusteltuna.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Antti Neimala
johtaja