YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.11.2006 klo 13:51
Lausunto

Lausunto Lissabonin strategiasta kasvun ja työllisyyden parantamiseksi – Suomen kansallisen toimenpideohjelman 2005-2008 –väliarvio

Eduskunta
Hallintovaliokunta

Eduskunnan hallintovaliokunta on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa Suomen Lissabonin strategian kasvun ja työllisyyden parantamiseksi tekemän ohjelman väliarviosta vuosilta 2005-2008. Raportissa tarkastellaan Suomen kansallisen toimenpideohjelman toteutumista keskittyen viime vuoden ohjelmassa asetettujen kansallisten tavoitteiden toteutumisen seurantaan. Raportin mukaan ohjelma on toteutunut suunnitelman mukaisesti, ja Suomen sekä talous- että työllisyyskehitys on ollut EU:n keskimääräisiin lukuihin verrattuna hyvin vahvaa. Pääpiirteissään arvio on hyvä ja kattava esitys siitä, mitä Suomessa on tehty Lissabonin strategian edistämiseksi.

Tarkastelun painopistealueina ovat olleet Suomen kehitysstrategian kannalta keskeisiksi arvioidut osa-alueet, kuten kuntatalouden vahvistaminen, innovaatiojärjestelmän kehittäminen sekä työmarkkinoiden toimivuuden parantaminen. Näitä osa-alueita voidaan Suomen Yrittäjien näkökulmasta pitää perusteltuina, mutta niiden ohella olisi syvällisempää tarkastelua tarvittu koulutuksen alueelta erityisesti siltä osin kuin kysymys on kouluttautumisesta yrittäjän ammattiin. Lisäksi tärkeätä olisi ollut painopistealueena tarkastella työvoiman saatavuutta, joka on nousemassa yhä polttavammaksi ongelmaksi koko Suomen kansantaloudessa.

Keskeisten osa-alueiden kattavuus sinänsä on hyvä, mutta eräiltä osin näiden osa-alueiden sisällä jäi merkittäviä asioita vähäiselle huomiolle. Työvoima-asioita tarkasteltaessa kiinnitettiin erityistä huomiota työurien jatkamiseen ja siihen liittyviin keinoihin, mutta ei käsitelty mm. työperäistä maahanmuuttoa lainkaan. Lisäksi innovaatioiden tarkastelussa merkittävämmin olisi tullut tarkastella korkeakouluissa tehtävän tutkimuksen kaupallistamisen ongelmia ja suomalaisten tutkimustulosten huonoa pääsyä markkinoille. Lisäksi olisi voinut ottaa esiin Ruotsin hyvät kokemukset tavallisten kansalaisten ja pienyritysten innovaatioiden tehokkaasta markkinoille pääsyjärjestelmästä. Pk-yritysten osalta selvänä ongelmana on myös nähtävä se, että ne huonosti suojaavat tekemiään keksintöjä. Tähän tulisi kehittää nykyistä tehokkaampia ja yksinkertaisempia mekaanisia välineitä pk-yritysten käyttöön.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Risto Suominen
johtaja