YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto Verohallituksen julkaisuluonnoksiin Liiketoiminnan lopettaminen ja konkurssi sekä Yritysjärjestelyt erillisjulkaisu
Verohallitus
Julkaisujen keskeinen sisältö
Liiketoiminnan lopettaminen ja konkurssi -julkaisun tarkoituksena on ohjeistaa menettelyä arvonlisäverollisen toiminnan lopettaminen, konkurssi ja pakkorealisaatiotilanteissa. Julkaisuluonnoksessa on otettu huomioon uudet kiinteistöinvestointeja koskevat säännökset. Julkaisu on saatettu ajan tasalle ja erotettu omaksi julkaisukseen aiemmasta Verohallituksen julkaisusta 177.
Yritysjärjestelytilanteiden arvonlisäverotuksesta -julkaisun tarkoituksena on ohjeistaa menettelyä liikkeen tai sen osan luovutuksissa liiketoiminnan jatkajalle, sekä sulautumisissa ja jakautumisissa. Julkaisuluonnoksessa on otettu huomioon uudet kiinteistöinvestointeja koskevat säännökset. Julkaisu on saatettu ajan tasalle ja erotettu omaksi julkaisukseen aiemmasta Verohallituksen julkaisusta 177.
Lausunto
On erittäin myönteistä, että Verohallitus ohjeistaa selkeästi ja samalla yksityiskohtaisesti miten liiketoiminnan harjoittajan tulee menetellä lopettamis- ja konkurssitilanteissa sekä yritysjärjestelytilanteissa. Nämä tulevat monelle yrittäjälle hyvin harvoin vastaan – kenties kerran elämässä, ja silloin selkeä ohjeistus on paikallaan. Näissä tilanteissa liikkuvat arvonlisäverot voivat joissakin tilanteissa olla rahamääräisesti hyvinkin suuria, ja myös siksi yksityiskohtaista ohjeistusta tarvitaan. Hyvä ohje ei jätä turhaa tulkinnanvaraa. Aiemman ohjeen jakaminen kahdeksi ohjeeksi on erittäin perusteltua.
Kuten aiemmassa saman julkaisun muuttamista koskevassa lausunnossamme marraskuussa 2005 totesimme, konkurssipesän oikeudesta pysyä arvonlisäveroverovelvollisena on toisinaan epäselvyyttä. Konkurssipesästä pyritään usein nopeassa tahdissa realisoimaan mahdollisimman paljon omaisuutta, mutta pesää ei voida lopettaa esim. takaisinsaantioikeudenkäyntien ja muiden riitojen vireilläolon aikana. Näistä toimista aiheutuu usein merkittäviä hallinnointikustannuksia esim. asianajajien ja tilintarkastajien palkkioiden muodossa. Siltä ajalta, kun konkurssipesä on arvonlisäverovelvollinen, pesä voi vähentää myös näihin laskuihin sisältyvän arvonlisäveron, ja saada sen siis myös palautuksena. Tällä on merkitystä pesän siihen varallisuuteen, josta jaetaan omaisuutta pesän velkojille heidän saataviensa suoritukseksi.
Esitämme ohjeeseen otettavan, että konkurssipesä voisi pysyä arvonlisäverovelvollisten rekisterissä kun varsinainen liiketoiminta on hiipunut, mutta pesän toiminta jatkuu esim. oikeudenkäyntien loppuunsaattamiseksi, varallisuutta realisoidaan ja velkojille lyhennetään heidän saataviaan. Väärinkäytösten estämiseksi ohjeessa todetaan jo valmiiksi, että verovirastolla on aina konkurssitilanteessakin oikeus poistaa konkurssiin mennyt elinkeinonharjoittaja arvonlisäverovelvollisten rekisteristä jo silloin, kun varsinainen liiketoiminta on päättynyt, eli konkurssiin asettamispäivänä.
SUOMEN YRITTÄJÄT
Leena Romppainen
varatuomari, veroasiantuntija