YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.8.2007 klo 12:39
Lausunto

Lausunto ympäristövaikutusten arviointiohjelma Olkiluoto 4 –ydinvoimalaitosyksiköstä (Dnro 5/815/2007)

Kauppa- ja teollisuusministeriö

Kauppa- ja teollisuusministeriö pyysi Suomen Yrittäjiltä lausuntoa Teollisuuden Voiman Eurajoen Olkiluodon saarelle rakennettavan kevytvesireaktorin ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Reaktori olisi sähköteholtaan noin 1.000-1.800 megawattia ja rakenteeltaan joko painovesi- tai kiehutusvesireaktori. Olkiluoto 4 olisi perusvoimalaitos, jota pidettäisiin käynnissä vuotuisia huoltoseisokkeja lukuun ottamatta jatkuvasti sen suunnitellun 60 vuoden käyttöiän ajan.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa tarkastellaan uuden laitosyksikön rakennusaikaisia ja käytön ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kahta vaihtoehtoista voimalaitoksen sijoituspaikkaa nykyisten voimalaitosyksiköiden läheisyydessä. Lisäksi tarkastellaan kahta vaihtoehtoista jäähdytysveden ottopaikkaa ja kahta jäähdytysveden purkupaikkaa.

Sisällöltään arviointiohjelma on laaja ja varsin kattava. Suomen Yrittäjillä ei ole huomautettavaa sen suhteen. Sen sijaan tarkastelussa vaihtoehtona käytettävää nollavaihtoehtoa emme pidä tarkoituksenmukaisena.

Nollavaihtoehto ei kuvaa oikealla tavalla todellista vaihtoehtoa

Nollavaihtoehtona pidetään suunnitelmassa hankkeen toteuttamatta jättämistä. Tällöin TVO:n osakkaat hankkisivat sähkönsä muualta. Kun muualta hankitun sähkön tuotantotapaa tai paikkaa ei voida ennustaa, on nollavaihtoehto laskettu siten kuin sähkö tuotettaisiin pohjoismaisella keskimääräisellä sähköntuotantorakenteella. Tämä on ymmärrettävä tekniseksi, teoreettiseksi vaihtoehtoiseksi laskelmaksi, mutta sen heikkous on siinä, että arvioinnin kohteena olevalle hankkeelle ei käytännössä tällaista vaihtoehtoa ole olemassa.

Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla noin kolme neljäsosaa sähköstä tuotetaan vesivoimalla tai ydinvoimalla. Loppu, runsas yksi neljäsosa, tuotetaan pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla ja vähäisemmässä määrin uusiutuvilla polttoaineilla. Kun Ruotsissa on tehty poliittinen päätös ydinvoiman alas ajamisesta, mikä tulee tapahtumaan seuraavien vuosikymmenien aikana, ja kun vesivoimaa todennäköisesti ei ole mahdollista merkittävästi rakentaa nykyistä enemmän, tulisi realistisena vaihtoehtona olemaan joko fossiilisten polttoaineiden tai uusiutuvien polttoaineiden käyttö sähkön lisätuotannossa. Näin ollen nollavaihtoehdon sijasta tai sen rinnalla olisi hyvä olla laskelmia siitä, mitkä olisivat ympäristövaikutukset käytettäessä fossiilista polttoainetta tai uusiutuvia polttoaineita vastaavan sähköenergiamäärän tuottamiseen. Näin saataisiin realistisempi kuva niistä todellisista vaihtoehdoista, jotka tulevat kyseeseen sähkön lisätuotannossa.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Risto Suominen
johtaja